Η κωλυσιεργία οδηγεί σε διάλυση τον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

Η κωλυσιεργία οδηγεί σε διάλυση τον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

Η κοινή επιστολή των πέντε μεγάλων στον Αυγενάκη, αποτυπώνει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σωματεία εξαιτίας λάθος χειρισμών.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από λάθος χειρισμούς της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αθλητισμού είναι σοβαρή. Οριακή και έχει φτάσει στο… απροχώρητο, καθώς οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία παλεύουν να επιστρέψουν σε συνθήκες κανονικότητας μετά την καταστροφική περίοδο των κλειστών γηπέδων λόγω covid-19, είναι τεράστιοι και υπαρκτοί.

Ενδεικτική της μεγάλης ανησυχίας και της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις του Ερασιτεχνικού αθλητισμού, είναι η κοινή επιστολή που στάλθηκε από τους πέντε κορυφαίους συλλόγους της χώρας, στον Υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης συνυπογράφουν την επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν την άμεση καταβολή της προκαταβολής από το στοίχημα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβαν φέτος, μετά από τις εξαγγελίες του Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1075 Β/19-3-2021.

Στην επιστολή γίνεται λόγος και για τα 1000 ευρώ τα οποία έχουν λάβει τα σωματεία, ποσό που κρίνεται επιεικώς απαράδεκτο προφανώς, δεδομένων των πολλών υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν.

Η κοινή γραμμή πλεύσης των πέντε συλλόγων και η ταύτιση των απόψεων που οδήγησε στην απόφαση να αποστείλουν από κοινού και να συνυπογράψουν τη συγκεκριμένη επιστολή με αποδέκτη τον Λευτέρη Αυγενάκη, είναι αρκετή από μόνη της για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Ποσό απαραίτητο είναι για τις ομάδες να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και να δουν στα αραχνιασμένα εδώ και δυο χρόνια ταμεία τους, τα χρήματα τα οποία έχουν προϋπολογίσει.

Διαφορετικά; Διαφορετικά ενδέχεται να μην υπάρξει και αύριο για τον ταλαιπωρημένο ερασιτεχνικό αθλητισμό ο οποίος δίνει «μάχη» για να επανέλθει σε κατάσταση που να χαρακτηρίζεται βιώσιμη. Και για να φτάσει σε αυτήν, είναι απαραίτητο ο Λευτέρης Αυγενάκης να εφαρμόσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου τις δεσμεύσεις του, βάση των οποίων οι σύλλογοι προχώρησαν φέτος τους προγραμματισμούς τους, ενίσχυσαν τα ρόστερ τους και δήλωσαν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα.

Άπαντες περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις και την αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να διαλύεται στα χέρια του…

Είναι αδιανόητο από λάθους χειρισμούς και την κωλυσιεργία ορισμένων, να δημιουργείται τέτοια οικονομική ασφυξία στους συλλόγους οι οποίοι καθόρισαν το πλάνο της φετινής σεζόν, υπολογίζοντας σε χρήματα τα οποία δεσμεύτηκε η πολιτεία ότι θα δώσει.

Ακολουθεί η κοινή επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, για ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα ως πολυαθλητικά Σωματεία, την επιχορήγηση μας από τα έσοδα του Στοιχήματος.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός με τα ήδη πενιχρά έσοδα, είχε ως τώρα την ελάχιστη οικονομική βοήθεια, σχετικά με τον Πολιτισμό ή τον Επαγγελματικό Αθλητισμό.

Τα 1.000€ για κάθε ομάδα, όπως εσείς μάλιστα αντιληφθήκατε και διορθώσατε, ήταν ένα πολύ μικρό ποσό για τις ομάδες μας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, πόσο μάλιστα για να εκπροσωπήσουν την Πατρίδα μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για να μπορέσουν όμως αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο, θα πρέπει να έρθουν έγκαιρα.

Αφενός η άγνοια για το συνολικό ποσό που θα εισπράξουμε, αφετέρου η πιθανή μεταχρονολογημένη καταβολή τους, τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω της εκκαθάρισης του Ιανουαρίου, μας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και εξαιρετικά προβληματική ρευστότητα για την εύρυθμη λειτουργία μας,

Σας ζητούμε λοιπόν να επανεξετάσετε το θέμα της προκαταβολής, του 50% του πιθανού ποσού που έχετε υπολογίσει, καταβλητέας το αργότερο ως 31/10/2021. Αντίστοιχη διαδικασία να προβλεφθεί και για την επόμενη εκκαθάριση.

Επίσης σας ζητούμε άμεσα, να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής και κριτηρίων διανομής των χρημάτων, που αφορούν τις ομάδες που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι οποίες δηλώθηκαν φέτος, στηριζόμενες στις δικές σας εξαγγελίες.

Η δική σας πρωτοπόρα ιδέα χρηματοδότησης, από τα έσοδα του Στοιχήματος, ήταν μάλιστα η αιτία που ενώ πέρυσι συμμετείχαν μόνο 5 ομάδες, φέτος είναι περίπου εξαπλάσιες οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ομάδες Επαγγελματικού Αθλητισμού, με σωρεία εσόδων από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα, εισέπραξαν ήδη τη δική τους επιδότηση, που αποτελεί και τη μερίδα του λέοντος, σε αντίθεση με τα Ερασιτεχνικά Σωματεία, που βιοπορίζονται μόνο με τις δικές τους προσπάθειες δημιουργίας εσόδων, ενώ δεν έχουν την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία, την τελευταία δεκαπενταετία περίπου.

Ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός κινδυνεύει και πρέπει να τον βοηθήσετε με το θεσμικό σας υπεύθυνο ρόλο.

Εν αναμονή της απάντησης σας

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ