Γ. Μαυρωτάς: «Ως κοινωνία πρέπει να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε»

Γ. Μαυρωτάς: «Ως κοινωνία πρέπει να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε»

Στον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αναφέρθηκε ο γγΑ σε συνέδριο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στο summit για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που διοργάνωσε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το νεοσύστατο άτυπο δίκτυο επιστημονικών εταιριών, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Στο πλαίσιο της θεματικής «Εγγραμματοσύνη υγείας & πρόληψη: υγιής διαβίωση, διατροφή & σωματική δραστηριότητα», ο γγΑ αναφέρθηκε εκτενώς στον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθώς και στις αιτίες που οι δείκτες παχυσαρκίας παρουσιάζουν αυξητική τάση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο γγΑ παρουσίασε συνοπτικά την πυραμίδα του ελληνικού μοντέλου αθλητισμού, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο αθλητικότητας της χώρας μας και στο ποσοστό της κοινωνίας των πολιτών που ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό, καθώς αυτό το κριτήριο αποτελεί τη βάση για τη χάραξη αθλητικών πολιτικών αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. 

«Η ενίσχυση των αθλητικών σωματείων αλλά και η προώθηση του αθλητισμού εκτός σωματειακού πλαισίου μέσα από τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους θα ενθαρρύνει το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών να αυξήσει τον αθλητισμό που κάνει σε σχέση με αυτόν που καταναλώνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς, προσθέτοντας ότι «στη βάση των διεθνών πρακτικών, το ελληνικό μοντέλο αθλητισμού υιοθετεί πολιτικές οι οποίες  αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος της παχυσαρκίας στη χώρα μας».

Εστιάζοντας στις διεθνείς πρακτικές καθώς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία ενθαρρύνουν τους πολίτες να αυξήσουν τη φυσική δραστηριότητα με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο κ. Μαυρωτάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus+ #Be Active, στο πλαίσιο του οποίου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και οι εκπρόσωποι της αθλητικής κοινότητας που συμμετέχουν σε αυτό υλοποιούν τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη ανταπόκριση από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, πολυάριθμες αθλητικές δράσεις.

Εξίσου εποικοδομητικά συμπεράσματα για την υιοθέτηση περαιτέρω πολιτικών στους τομείς της άθλησης και υγείας προέκυψαν από την ευρεία συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο ευρωπαϊκό Δίκτυο για την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας (Health Enhancing Physical Activity, HEPA), το οποίο βασίζεται σε πολιτικές που υιοθετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Στο summit για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, πανεπιστήμια, ιδρύματα, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. 

Συλλυπητήρια για την απώλεια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Μαυρωτάς, αλλά και όλοι οι εισηγητές εξέφρασαν τη βαθύτατη θλίψη τους για την ξαφνική απώλεια του επιστήμονα Γιάννη Κυριόπουλου, ομότιμου καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ