Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού: Η Σουηδία επανήλθε στην κορυφή στους άνδρες, διατήρησε τα σκήπτρα η Γερμανία στις γυναίκες

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού: Η Σουηδία επανήλθε στην κορυφή στους άνδρες, διατήρησε τα σκήπτρα η Γερμανία στις γυναίκες

Περίμενε ανυπόμονα 21 ολόκληρα χρόνια και επανήλθε στην κορυφή της Ευρώπης σε οικείο έδαφος.

Περίμενε ανυπόμονα 21 ολόκληρα χρόνια και επανήλθε στην κορυφή της Ευρώπης σε οικείο έδαφος. Η Σουηδία αναδείχτηκε απόψε 17/09, στο Μάλμε, νικήτρια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους άνδρες, απέσπασε τα πρωτεία από τη Γερμανία επικρατώντας 3-1 στον τελικό και θύμισε τις αμέτρητες στιγμές χαράς και περηφάνιας, που είχε χαρίσει στο κοινό της από τα πρώτα κιόλας χρόνια ιστορίας του θεσμού! Μέσα σε αποθέωση η Σουηδία έφτασε στους άνδρες στον 15ο ευρωπαϊκό τίτλο της! Η Γερμανία διατήρησε τα σκήπτρα στις γυναίκες δείχνοντας ότι ήταν ξεκάθαρα ανώτερη. Τη Ρουμανία είχε νικήσει στον τελικό του 2021, τη Ρουμανία νίκησε και τώρα και μάλιστα με το εμφατικό 3-0, «αγαπημένο» της σκορ σε όλο το πρωτάθλημα! Έφτασε τα 9 χρυσά μετάλλια στον θεσμό. Η μεγάλη διοργάνωση ολοκληρώθηκε ύστερα από 8 μέρες δράσης και θυμίζουμε ότι στο ραντεβού ήταν απόλυτα συνεπής και η Ελλάδα. Αποκλείστηκε στους ομίλους χωρίς νίκη αλλά ήταν σημαντικό ότι έκανε καλή προσπάθεια απέναντι σε πολύ δυνατές ομάδες και βρέθηκε και αυτή τη χρονιά ανάμεσα στις 24 καλύτερες της ηπείρου σε άνδρες και γυναίκες.

ΜΕ ΔΥΟ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΡΕΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛΣΟΝ

Στο σημερινό φινάλε όλοι οι φίλοι του αθλήματος στη Σουηδία είχαν εστιάσει την προσοχή τους στον τελικό του ομαδικού ανδρών. Την άνοιξη του 2002 είχε πάρει την τελευταία πρωτιά στην Ευρώπη η εθνική τους ομάδα, στον τελικό του 2011 είχε χάσει από τη Γερμανία και γενικά η τελευταία είναι η αναμφισβήτητα κορυφαία δύναμη της νεότερης εποχής.  Στο Μάλμε όμως, πήγε χωρίς τρία βασικά της στελέχη (Ντιμίτρι Οβτσάροφ, Κιου Ντανγκ και Πάτρικ Φρανζίσκα) και την ίδια ώρα η Σουηδία, που έπαιζε εντός έδρας με πολύ δυνατή 4άδα, ήξερε ότι είχε δυνατότητες και για το χρυσό. Το έδειξε στην πράξη με οδηγό τον σπουδαίο νεαρό Τρουλς Μέρεγκαρντ. Στον τελικό πέτυχε δύο νίκες από τη θέση 1 και η δεύτερη απέναντι στον θρυλικό Τίμο Μπολ. Ο διαχρονικά τοπ Ευρωπαίος είχε ισοφαρίσει σε 1-1 ανατρέποντας το 0-2 σετ απέναντι στον Ματίας Φαλκ και πήγε να το… επαναλάβει με αντίπαλο τον Μέρεγκαρντ. Ο Σκανδιναβός όμως, βρήκε τις λύσεις, επιβλήθηκε στο 5ο σετ κι έδωσε το έναυσμα για γιορτή στην κερκίδα και τον αγωνιστικό χώρο. Στο 1-1 των ομάδων είχε δώσει ξανά το προβάδισμα στη διοργανώτρια χώρα ο αριστερόχειρας Κρίστιαν Κάρλσον όταν έκαμψε πολύ δύσκολα με 3-2 σετ τον Κέι Στούμπερ, ενώ τον αγώνα για τη Γερμανία των 9 ευρωπαϊκών τίτλων την τελευταία 15ετία είχε αγωνιστεί πρώτος ο Μπένεντικτ Ντούντα.

Ο τεράστιος Γιόργκεν Πέρσον, μέλος της «παρέας», που στα τέλη του ‘80 έκανε και παγκόσμια πρωταθλήτρια τη Σουηδία (με Βάλντνερ, Άπελγκρεν, Λιντθ, αργότερα Π. Κάρλσον) μπαίνει στη λίστα αυτών, οι οποίοι κατακτούν πρωτιά στο ομαδικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ως αθλητές και προπονητές. Στο κοουτσάρισμα είχε συνεργάτη και τον Γιον Πέρσον. Τέταρτος αθλητής της Σουηδίας ήταν ο Άντον Σέλμπεργκ. Η Γερμανία δεν είχε τον Γιοργκ Ρόσκοπφ  στην τεχνική καθοδήγηση, αλλά για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Λαρς Χίλσερ. Τέταρτος αθλητής ήταν ο Ρικάρντο Γουόλτερ

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Σουηδία-Γερμανία 3-1:

Τρουλς Μέρεγκαρντ-Μπενεντίκτ Ντούντα 3-0 (11-4, 11-8, 14-12)

Ματίας Φαλκ-Τίμο Μπολ 2-3 (11-8, 12-10, 8-11, 7-11, 10-12)

Κρίστιαν Κάρλσον-Κέι Στούμπερ 3-2 (11-5, 7-11, 11-3, 11-13, 11-4)

Μέρεγκαρντ-Μπολ 3-2 (11-6, 11-8, 4-11, 6-11, 11-5)

Η Πορτογαλία και η Γαλλία κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο μετά τις ήττες τους στους χτεσινούς ημιτελικούς. Οι Ίβηρες (που ήταν στον όμιλο της Ελλάδας) αγωνίστηκαν με τους Μάρκος Φρέιτας, Τιάγκο Απολόνια, Ζοάο Ζεράλδο, Ζοάο Μοντέιρο και οι Γάλλοι με τους Φέλιξ Λεμπρούν, Αλέξις Λεμπρούν, Καν Ακουζού και Τζουλ Ρολάντ.

ΑΧΤΥΠΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στο ομαδικό γυναικών αναμετρήθηκαν γα το χρυσό μετάλλιο οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες της νεότερης εποχής, αλλά η Γερμανία φάνηκε γενικά ότι είχε την υπεροχή. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι νίκησε όλα τα παιχνίδια της με 3-0 κι έβρισκε τις λύσεις και στις πιο δύσκολες στιγμές με τρομερή συγκέντρωση και ηρεμία.  Μία ομάδα, που δεκαετίες τώρα στηρίζεται και σε κινεζικής καταγωγής αθλήτριες, αλλά φυσικά παρουσιάζει και παραγωγή δικών της εξαιρετικών αθλητριών, όπως της Μίτελχαμ, που τέτοιο καιρό πριν από δύο χρόνια είχαν θαυμάσει οι Έλληνες φίλαθλοι στη Θεσσαλονίκη ως νικήτρια του Ευρωπαϊκού Τοπ 16.

Στον τελικό, η Σαν Σιαονά, με το ασιατικό πιάσιμο στη ρακέτα, όσο κι αν πιέστηκε, δεν έχασε σετ από την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελιζαμπέτα Σαμάρα. Σο δεύτερο ματς η Χαν Γινγκ με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού έχασε το 1ο σετ από τη φορμαρισμένη Μπερναντέτ Σοκς, αλλά δεν έχασε και τη σταθερότητά της για να πάρει τα επόμενα «κλειστά» σετ και να κάνει πια τη Γερμανία σουπερ φαβορί. Αμφίρροπο ήταν και το τρίτο παιχνίδι. Η Νίνα Μίτελχαμ βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ κόντρα στην Αντρέα Ντραγκομάν, ισοφάρισε ισάριθμες και επικράτησε στην παράταση για να διαμορφώσει το τελικό 3-0.

Με το 9ο χρυσό μετάλλιο στην ηπειρωτική διοργάνωση η γερμανική ομάδα γυναικών ισοφαρίζει την επίδοση της προηγούμενης μοναδικής κατόχου του ρεκόρ, της Ουγγαρίας. Με επικεφαλής τις προπονήτριες Ταμάρα Μπόρος και Έλκε Σολ-Σους από την Κροατία και τη Γερμανία αντίστοιχα, πήρε… εκδίκηση για την ήττα από τη Ρουμανία στον τελικό στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες της Κρακοβίας πριν από δύο μήνες.

Από το 2013 η Γερμανία και η Ρουμανία έχουν συμμετάσχει στους 5 από τους 7 τελικούς Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στις γυναίκες. Επιπλέον, οι δύο αυτές ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό στα πρωταθλήματα του 2019 και του 2021.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Γερμανία-Ρουμανία 3-0:

Σαν Σιαονά-Ελιζαμπέτα Σαμάρα 3-0 (11-6, 11-8, 11-8)

Χαν Γινγκ-Μπερναντέτ Σοκς 3-1 (14-16, 11-8, 11-8, 12-10)

Νίνα Μίτελχαμ-Αντρέα Ντραγκομάν 3-2 (5-11. 11-9, 8-11, 11-6, 12-10)

Η Γερμανία παρέταξε επίσης στο Μάλμε τη Σαμπίνε Γουίντερ και την Ανέτ Κάουφμαν. Η Ρουμανία του Βιορέλ Φιλιμόν είχε επίσης στο ρόστερ τις Αντίνα Ντιακόνου και Έλενα Ζαχαρία.

Η Πορτογαλία και η Γαλλία κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου αγωνίστηκε με τις Φου Γιου, Σάο Τζενί, Ίνες Μάτος και Ματίλντε Πίντο. Η Γαλλία παρέταξε σε όλα τα ματς τις Γιουάν Τζια Ναν, Πριτίκα Παβάντε και Οντρέι Ζαρίφ, ενώ είχε αναπληρωματική τη Σαρλότ Λουτζ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ