Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 – Στα προημιτελικά με φοβερό comeback ο Σγουρόπουλος

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 – Στα προημιτελικά με φοβερό comeback ο Σγουρόπουλος

Απίστευτος Σγουρόπουλος, τρέλανε πάλι τον κόσμο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και μπήκε με αδιανόητη ανατροπή στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U21.

Στο εξαιρετικά δύσκολο, όπως φάνηκε από την αρχή, παιχνίδι με τον θαυμάσιο Ιταλό Κάρλο Ρόσι για τον γύρο των «16», ήταν πίσω στο 7ο σετ με 3-8 χάνοντας επτά συνεχόμενους πόντους! Νωρίτερα, ήταν στο 0-2 σετ, μετά στο 2-3 σετ και τελικά έφυγε εκείνος με τη γροθιά υψωμένη από τον αγωνιστικό χώρο για το τελικό 4-3!

Ίσως μόνο ο ίδιος και ο προπονητής του Κώστας Βατσακλής να πίστευαν στην ανατροπή στο καθοριστικό σετ κι εκεί που ο Ρόσι περνούσε τις επιθέσεις του και είχε και μικρή βοήθεια από την τύχη ο Έλληνας άσος έδειξε πάλι ότι είναι φτιαγμένος από σπάνια πάστα αθλητή! Πήρε επτά συνεχόμενους πόντους με καθαρό μυαλό και τρομερές ενέργειες και στα σερβίς του Ιταλού και τη μείωση σε 10-9 έδωσε θαυμάσια πρώτη μπαλιά και πήρε τη νίκη. Και είναι σαν να γίνεται αγαπημένη του… συνήθεια πια να νικά με 4-3 στα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού.

Η εξέλιξη του συναρπαστικού ματς: 7-11, 8-11, 11-6, 11-8, 9-11, 11-5 και 11-9. Ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών παίζει το απόγευμα για την είσοδο στα μετάλλια, αντιμετωπίζει το απόγευμα τον αριστερόχειρα Γάλλο Μπαστιέν Ρεμπέρ και βήμα-βήμα προσπαθεί να φτάσει σε νέα μεγάλη διάκριση (στις 18:20 Ελλάδας ο προημιτελικός, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το τραπέζι).

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος, 3ο φαβορί του αγωνίσματος, είχε τα προγνωστικά με το μέρος του. Όχι μόνο γιατί ο 20χρονος Κάρλο Ρόσι ήταν νούμερο 40 στα seeding του αγωνίσματος, αλλά και γιατί έχει πολύ καλή παράδοση απέναντί του. Αποδείχτηκε και πάλι όμως, ότι εύκολο ματς δεν υπάρχει σε αυτό το επίπεδο και ότι είναι άκρως ανταγωνιστικοί πολλοί παίκτες, που βρίσκονται χαμηλότερα στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. Ο Ρόσι το έκανε σαφές από την Πέμπτη, όταν στο 4ο γκρουπ (από το οποίο προκρίθηκε με τη 2η θέση στο ταμπλό) είχε νικήσει με 4-3 σετ τον πρωταθλητή Ευρώπης Under 21 του 2020 Βλαντιμίρ Σιντορένκο! Με καλή κίνηση στο τραπέζι, εξαιρετικά γυρίσματα και αρκετές επιλογές στην επίθεση ξεκαθάρισε νωρίς ότι μπορούσε να κάνει κι άλλη ζημιά σε φαβορί.

Ο Σγουρόπουλος είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και δεν μπορούσε να ελέγξει καλά το σερβίς του αντιπάλου. Εκτός από την ψυχολογία πρωταθλητή χρειάστηκε να επιστρατεύσει καλή συγκέντρωση, τακτική και να βγάλει όλα του τα όπλα στις πιο δύσκολες στιγμές για να φτάσει στην εντυπωσιακή ανατροπή.

Ο Ιταλός άρχισε πολύ επιθετικά το ματς και πήρε το 1ο σετ χάρη σε ένα ξέσπασμα μετά το 5-6 με πέντε πόντους στη σειρά. Ο Σγουρόπουλος βελτίωσε το σερβίς στο 2ο σετ και προηγήθηκε με 7-4, όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε. Με δυσκολίες στην υποδοχή είδε τον Ρόσι να τον φτάνει άμεσα και τελικά να παίρνει με ανατροπή και το 2ο σετ.

Στο 3ο σετ έκανε ένα καλό σερί ο Ελευσίνιος άσος για να προηγηθεί 6-3. Χάνοντας κάποιες επιθέσεις δέχτηκε τη μείωση στον πόντο (7-6) κι εκεί έδειξε κάποια νευρικότητα, όμως τη διαχειρίστηκε άμεσα. Αξιοποίησε σερβίς και σπιν σε δύσκολα σημεία για να πάρει το σετ.

Ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις είχε η συνέχεια με τον Σγουρόπουλο να παίζει σπουδαίους πόντους και να συνεχίσει να βγάζει ποιοτικά σερβίς με διάφορα φάλτσα. Ξέφυγε μετά τα μέσα του σετ (8-5), πήγε στο 10-6 και τελικά έφτασε με μικρή διαφορά στην ισοφάριση.

Παρόμοια η εικόνα στο επίσης κλειστό 5ο σετ. Στο 6-6 ο πρωταθλητής μας αξιοποίησε τα σερβίς του, όμως μετά έχασε τρεις συνεχόμενους πόντους και ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Ήρθε το 9-9, αλλά ο Ιταλός πήρε πρώτος την επίθεση στα σερβίς του και με δυνατά forehand απέκτησε ξανά το προβάδισμα.

Στο 6ο σετ πια θ’ άρχιζε να μετράει πολύ και η ψυχολογία. Όχι μόνο για τον Σγουρόπουλο, αλλά και για τον Ρόσι, που ήταν το αουτσάιντερ… Για τον Έλληνα διεθνή αυτό φάνηκε στα μισά του σετ. Εκεί βρέθηκε πίσω με 5-4, αλλά με πολύ καλή τακτική και ορισμένες τεχνικές μπάλες πήρε 7 διαδοχικούς πόντους!

Όλα κρίθηκαν στο φινάλε λοιπόν, με τρόπο δραματικό, αλλά και «μαγικό» για τον Σγουρόπουλο. Έχει βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση σε κρίσιμους διεθνείς αγώνες νέων, τα έχει καταφέρει με ζηλευτή στατιστική και τώρα που βρέθηκε ακόμα και στο -5 (3-8) ήταν λες και τον βοήθησε και η παράδοση! Αρχικά μείωσε σε 5-8 και η ιταλική πλευρά ζήτησε τάιμ άουτ. Επιλέγοντας και το μπλοκ σε αρκετά ράλι αύξησε το σερί και όχι μόνο ισοφάρισε, αλλά στα σερβίς του πήγε και στο 10-8! Ο επόμενος πόντος πήγε στον Ρόσι, αλλά ο καθοριστικός στον κορυφαίο Έλληνα, ο οποίος έχει πια και τη μεγάλη ψυχολογική ώθηση για να μπει στα μετάλλια και δείχνει πως ούτε στο Σπα έχει ταβάνι στις φιλοδοξίες του (7-11, 8-11, 11-6, 11-8, 9-11, 11-5, 11-9).

Να σημειωθεί ότι είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Ρόσι άλλες τέσσερις φορές, οι δύο μάλιστα ήταν ξανά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών. Στο προκριματικό στάδιο του απλού το 2017 είχε επικρατήσει με 4-2 και στο στάδιο 2 το 2018 με 4-1 σετ. Επίσης, στο ιταλικό όπεν νέων του 2015 είχε νικήσει με 3-1 σετ στο απλό παίδων και στο World Tour της Πολωνίας το 2019, πάλι με 3-1 στο απλό ανδρών.

Ο Κάρλο Ρόσι έχει μεγάλη εμπειρία από διεθνείς αγώνες. Ως σημαντικότερες διακρίσεις εμφανίζει το χάλκινο μετάλλιο στο απλό παίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, το ασημένιο στο απλό νέων στο ισπανικό όπεν του ITTF Junior Circuit το 2019 και την 3η θέση στην κατηγορία Under 21 στο ITTF Challenge τουρνουά, στο Λάγος της Νιγηρίας το 2017.

Ο Μπαστιέν Ρεμπέρ, νούμερο 5 του τουρνουά, ήταν ξεκάθαρα καλύτερος από τον Βέλγο Όλαφ Κοζολότσκι και τον νίκησε με 4-0 σετ (11-8 11-9, 11-5, 11-8). Στην κορυφή του ταμπλό ο Ρώσος Λεβ Κάτσμαν έκαμψε στη 16άδα πολύ δύσκολα το Βέλγο Άντριεν Ρασενφόσε με 4-3. Το απόγευμα συναντά τον Γερμανό Φάνμπο Μενγκ. Τα άλλα ζευγάρια της 8άδας είναι Ιβόρ Μπαν (Κροατία)-Ιρβίν Μπερτρά (Γαλλία) και Ράρες Σίπος (Ρουμανία)-Μαξίμ Γκρέμπνεφ (Ρωσία).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ