Ξεχωριστές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις στο διεθνές τουρνουά ρυθμικής «Aphrodite Cup 2019»

Ξεχωριστές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις στο διεθνές τουρνουά ρυθμικής «Aphrodite Cup 2019»

Το Aphrodite Cup επανέρχεται τον Μάρτιο, εξακολουθώντας παράλληλα να προάγει την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Μία σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα θα κάνουν και φέτος μοναδικό το “Aphrodite Cup”, το μεγαλύτερο διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής στην Ελλάδα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2019 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου.

Η διοργάνωση, που διεξάγεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ενταχθεί στη  Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης “Green Sports League”. Όπως και τα προηγούμενα έτη, το “Aphrodite Cup 2019” θα συνεχίσει την ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια για καλλιέργεια της οικολογικής και κοινωνικής ευαισθησίας τόσο των θεατών, όσο και των πολυάριθμων αποστολών από 20 και πλέον χώρες, μέσα από πρωτοβουλίες που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής στον κόσμο.

Κατά τις ημέρες των αγώνων θα υπάρξει πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, χαρτόνι, κ.λπ.), με την τοποθέτηση 50 κάδων, με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που θα προωθηθούν για υγειονομική ταφή. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών για την αποφυγή των πλαστικών μιας χρήσης σε αθλητικές διοργανώσεις. Επιπλέον, θα διανεμηθεί δίγλωσσο ενημερωτικό υλικό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους θεατές και σε όλες τις αποστολές, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί το καθιερωμένο πρόγραμμα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών και ρούχων σε ειδικά κουτιά, ώστε στην συνέχεια αυτά να προσφερθούν σε κοινωνικές δομές της χώρας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Άστα να περπατήσουν ξανά για καλό σκοπό», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υλοποιείται όπως και οι άλλες δράσεις, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προτρέποντας όσους βρεθούν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου να δωρίσουν κάποια από τα παλιά, ελαφρώς μεταχειρισμένα αθλητικά τους είδη προς όφελος συνανθρώπων μας που θα τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η διοργάνωση επίσης συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής με δύο δράσεις:
– Με το εθελοντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις αποστολές που έρχονται από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, κάθε αποστολή μπορεί με εξειδικευμένο λογισμικό που παρέχει η Οργανωτική Επιτροπή, να υπολογίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τη μετάβασή της στην Ελλάδα και να υποστηρίξει οικονομικά ένα έργο προστασίας του κλίματος.
– Με τη δενδροφύτευση από συμμετέχουσες στο 5ο “Aphrodite Cup” αθλήτριες, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία του «Δάσους της Ρυθμικής».

Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, οι «οικοδεσπότες» πρόκειται να αξιοποιήσουν τους μουσαμάδες των προηγούμενων διοργανώσεων, δημιουργώντας πρωτότυπα δώρα για τους αρχηγούς των αποστολών, δίνοντας νέα ζωή σε ένα μη ανακυκλώσιμο υλικό και προάγοντας την κυκλική οικονομία.

«Στόχος μας είναι το “Aphrodite Cup” να μεγαλώνει κάθε χρόνο και να επιβεβαιώνει ότι αποτελεί μία ξεχωριστή διοργάνωση, όχι μόνο στο αθλητικό – αγωνιστικό πεδίο, αλλά και χάρη στον έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα που διαθέτει. Πιστεύουμε ότι μέσα από τον αθλητισμό, μπορούμε να μιλήσουμε και να προωθήσουμε του Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», αντιπρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του “Aphrodite Cup”, Γιώργος Καζαντζόπουλος, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για 16 χρόνια.

«Μέσα από δράσεις όπως το πρόγραμμα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η διανομή εντύπου με τον ‘δεκάλογο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης’ στα ελληνικά και στα αγγλικά, το εθελοντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και η συμβολική δενδροφύτευση σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, το “Aphrodite Cup” έχει εδραιωθεί ως μία διοργάνωση φιλική προς το περιβάλλον. Ευελπιστούμε να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες αθλητικές διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Φέτος θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, καθώς θα προσφέρουμε στους αρχηγούς των αποστολών δώρα φτιαγμένα από μουσαμάδες των προηγούμενων διοργανώσεών μας, δίνοντας έτσι νέα ζωή σε ένα μη ανακυκλώσιμο υλικό», προσέθεσε ο κ. Καζαντζοπουλος.

Από μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, δήλωσε: «To Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη υποστηρίζει με μεγάλη χαρά το “Aphrodite Cup 2019”. Πιστεύουμε στον ρόλο του αθλητισμού ως μοχλού έμπνευσης για την θετική αλλαγή, τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Και οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο κόσμος μας μπορούν να ενισχυθούν πολλαπλά από τους αθλητές κάθε αθλήματος και επιπέδου. Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Οργανωτική Επιτροπή του “Aphrodite Cup” και με την “Ομάδα για τον Κόσμο”, πρωτοπόρα οργάνωση στη σύνδεση βιώσιμης ανάπτυξης κι αθλητισμού, για την προώθηση των κοινών μας στόχων.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προτεραιότητα για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε όλοι μας θέση και ρόλο. Ελπίζουμε το μήνυμα που δίνει αυτή η διοργάνωση, τόσο στο συμβολικό επίπεδο όσο και στις πολλές, συνεκτικές δράσεις για το περιβάλλον που σχεδίασε και προωθεί, να δυναμώσει. Το Ίδρυμά μας, επικεντρωμένο στη μείωση και κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό όσων προωθούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την προστασία των θαλασσών και των ακτών μας».

Το διεθνές τουρνουά ρυθμικής “Aphrodite Cup 2019” συνδιοργανώνεται από τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Στους αγώνες αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότερες από 250 αθλήτριες του Ατομικού και του Ανσάμπλ, εκπροσωπώντας 20 και πλέον χώρες από πέντε ηπείρους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ