Ακόμα υψηλότεροι στόχοι για τον Δημήτρη Κυρσανίδη και το ελληνικό παρκούρ ενόψει 2020

Ακόμα υψηλότεροι στόχοι για τον Δημήτρη Κυρσανίδη και το ελληνικό παρκούρ ενόψει 2020

Ακόμα υψηλότερες βλέψεις θα έχει, όμως, την ερχόμενη σεζόν, σε ένα άθλημα που έχει πλέον την «σφραγίδα» της FIG και την ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη από πλευράς Ε.Γ.Ο..

Μία άκρως επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώνεται για τον Δημήτρη Κυρσανίδη, ο οποίος μέσα στο 2019 έφτασε στο «τοπ 3» της παγκόσμιας κατάταξης του παρκούρ και κατέκτησε συνολικά δέκα μετάλλια σε επτά διαφορετικές διοργανώσεις, σε ισάριθμες χώρες. Ακόμα υψηλότερες βλέψεις θα έχει, όμως, την ερχόμενη σεζόν, σε ένα άθλημα που έχει πλέον την «σφραγίδα» της FIG και την ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη από πλευράς Ε.Γ.Ο..

Ο 24χρονος πρωταθλητής του παρκούρ έκανε μία ανασκόπηση της χρονιάς που κλείνει, στην οποία έζησε πρωτόγνωρες στιγμές:

«Η αρχή έγινε στην Σαουδική Αραβία, όπου πήρα την 3η θέση στο Freestyle σ’ έναν αγώνα που διοργάνωσε η FISE. Ακολούθησαν τα παγκόσμια κύπελλα της FIG, με πολύ καλά αποτελέσματα: Στην Κίνα κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο στο Speed, στην Ιαπωνία πρόσθεσα άλλα δύο μετάλλια, χρυσό στο Freestyle και ασημένιο στο Speed, ενώ στη Γαλλία έμεινα εκτός βάθρου, αλλά εξασφάλισα πολύ υψηλές θέσεις στην τελική παγκόσμια κατάταξη της χρονιάς (2ος στο Speed και 3ος στο Freestyle).

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στις διοργανώσεις του τελευταίου διμήνου. Στους “World Urban Games” της Βουδαπέστης ήμουν 3ος στο Freestyle και κατόπιν συμμετείχα στο “Urban Zone” της Σόφιας, όπου με προσκάλεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, ο Ολυμπιονίκης Γιορντάν Γιόβτσεφ. Εκεί τερμάτισα 1ος στο Speed και 2ος στο Freestyle, στο οποίο ο τελικός ματαιώθηκε λόγω βροχής και μέτρησαν τα αποτελέσματα του προκριματικού.

Σειρά είχε μετά το “Street Mode Festival” της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο street φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπου πήρα την πρωτιά στο Speed. Συνήθως δεν συμμετέχω σε ελληνικούς αγώνες, πιο πολύ τους διοργανώνω, αλλά στο Speed έχουν όλοι ελπίδες και ο αγώνας δεν είναι καθόλου εύκολος, ένα λάθος και για μισό δευτερόλεπτο μπορεί να βρεθείς πίσω.

Και τέλος, συμμετείχα στο “Red Bull Art Of Motion”, που επέστρεψε και από τη Σαντορίνη πήγε στη Ματέρα της Ιταλίας. Από τους 100 διαγωνιζόμενους πέρασα στους 18 καλύτερους και μετά στους 6 φιναλίστ, μέσα από ένα πολύ δύσκολο γκρουπ, για να κατακτήσω τελικά την 3η θέση στο Freestyle».

Με το βλέμμα στο 2020, ο Δημήτρης Κυρσανίδης αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους του, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρκούρ της FIG, που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας:

«Ο μεγάλος στόχος μου για την ερχόμενη χρονιά θα είναι η διάκριση στο 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μπω στην τριάδα των νικητών και, ακόμα καλύτερα, να γίνω ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος. Θα είναι πραγματικά πολύ όμορφο αν καταφέρω ένα τέτοιο ιστορικό επίτευγμα. Από εκεί και πέρα, θέλω να πάρω μέρος σε όσο περισσότερους αγώνες μπορώ, να κερδίσω ακόμα περισσότερα μετάλλια από φέτος και να ανεβάσω την Ελλάδα στην κορυφή του παρκούρ. Ήδη βρισκόμαστε πολύ ψηλά, αλλά τώρα που οι αγώνες γίνονται σε επίσημο επίπεδο κάθε επιτυχία αποκτά περισσότερο κύρος».

Ταυτόχρονα, ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής επιχειρεί ήδη να «μεταλαμπαδεύσει» τις γνώσεις του στην επόμενη γενιά και αισιοδοξεί ότι, με την σταθερά αυξανόμενη υποστήριξη της Ε.Γ.Ο., το παρκούρ θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα:

«Ήδη υπάρχουν σύλλογοι που καλλιεργούν το άθλημα οργανωμένα και συστηματικά και προσπαθώ να βοηθήσω και εγώ σ’ αυτή την προσπάθεια. Με την συμβολή της Ε.Γ.Ο., που σχεδιάζει να επιμορφώσει τον κόσμο γύρω από το παρκούρ και να διοργανώσει μελλοντικά τα πρώτα επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα, πιστεύω ότι θα αυξηθούν πολύ οι νέοι που θα ασχοληθούν με το άθλημα. Πλέον οι γονείς των παιδιών καταλαβαίνουν ότι δεν είναι καθόλου επικίνδυνο ως άθλημα, αρκεί να γίνεται σωστά και να διδάσκεται σωστά. Τα λάθη που έκανα εγώ, ως αυτοδίδακτος αθλητής, προσπαθώ να τα δείχνω στους νεότερους, για να εξελίξουν το παρκούρ με πιο ασφαλή τρόπο. Με την κατάλληλη προώθηση, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των νέων αθλητών, θα πάμε πολύ μπροστά».

Όσο για το μεγάλο όνειρό του, αυτό δεν είναι άλλο από την προοπτική της συμμετοχής -και της διάκρισης- στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Πιστεύω ότι το παρκούρ μπορεί να βρει μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζω ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2024 στο Παρίσι και ότι θα έχω τη δυνατότητα να βρεθώ εκεί. Το πιθανότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι να επιλεγεί το Speed, που είναι πιο αντικειμενικό και ξεκάθαρο ως αγώνισμα, επειδή το χρονόμετρο καθορίζει τον νικητή. Στο Freestyle, όπου η αξιολόγηση γίνεται από τους κριτές, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ένας Κώδικας Βαθμολογίας που να καλύπτει όλες τις πιθανές ασκήσεις και τις κινήσεις ενός αθλητή».

Edward Scott (L) Didi Alaoui (C) Dimitris Kyrsanidis (R) celebrating during the Red Bull Art Of Motion freerunning competition in Matera, Italy, on October 5, 2019

Dimitris Kyrsanidis of Greece performs during the finals at the «Red Bull Art of Motion» freerunning competition in Matera, Italy on October 5, 2019

Dimitris Kyrsanidis performs during the qualifications for the Red Bull Art Of Motion finals in Matera, Italy on October 2, 2019

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ