Γαλλία – Δανία 33-31: Πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά…

Γαλλία – Δανία 33-31: Πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά…

Η Γαλλία πήρε τη νίκη με 33-31 στην παράταση επί της Δανίας σε έναν συγκλονιστικό τελικό και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Η εθνική ομάδα χάντμπολ της Γαλλίας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της! Η ομάδα του Γκιγιόμ Ζιλ νίκησε στην παράταση 33-31 (κανονική διάρκεια 27-27) την -πρωταθλήτρια κόσμου- Δανία, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών που διεξήχθη στη «Lanxess Arena» της Κολωνίας, και επέστρεψε στην κορυφή, όπου είχε βρεθεί ακόμη το 2006, το 2010 και το 2014. Παράλληλα, οι «μπλε» πήραν… εκδίκηση από τους Σκανδιναβούς για την ήττα τους στον τελικό του περυσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (34-29).

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γαλλία και Δανία είχαν παίξει για τελευταία φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2014, με τους «τρικολόρ» να κατακτούν για τρίτη φορά το ευρωπαϊκό «στέμμα» (41-32). Η Γαλλία, η οποία ολοκλήρωσε αήττητη το EURO 2024 (σ.σ. με οκτώ νίκες και μια ισοπαλία σε εννέα παιχνίδια), μετράει πλέον συνολικά έξι μετάλλια σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (4-0-2), την ώρα που η Δανία αύξησε τη συγκομιδή της στα οκτώ (2-2-4).

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-1: Μασούρας και τώρα… Λεωφόρος

Γαλλία και Δανία τέθηκαν απόψε αντιμέτωπες σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για τρίτη φορά από το 2021, με τη Γαλλία να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και τους Σκανδιναβούς να επικρατούν στην καταληκτική αναμέτρηση του περυσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Συνολικά, Γαλλία και Δανία έχουν αναμετρηθεί επτά φορές σε EURO, με τη Γαλλία να μετράει έξι νίκες και τη Δανία μια, στον «μικρό τελικό» του 2022 (35-32).

Άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι ο Νίκολα Καραμπάτιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της σπουδαίας καριέρας του, καθώς έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά το τέλος της σεζόν 2023-24 και, φυσικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ο 39χρονος άσος της Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε τα τέσσερα χρυσά σε EURO και έγινε ο πρώτος μη Σκανδιναβός που φτάνει σε αυτό το επίτευγμα, το οποίο έχουν καταφέρει οι Σουηδοί Όλα Λίντγκρεν, Στάφαν Όλσον, Στέφαν Λέβγκρεν, Μάγκνους Βισλάντερ και Μάρτιν Φράντεσγιο. Στη διάρκεια του εφετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ο Καραμπάτιτς έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε EURO, ενώ με 79 παιχνίδια και 295 γκολ είναι αυτή τη στιγμή ο ρέκορντμαν συμμετοχών και τερμάτων σε Ευρωπαϊκό ανδρών (σ.σ. η Ρουμάνα Κριστίνα Νεάγκου έχει πετύχει 303 τέρματα και κατέχει το απόλυτο ρεκόρ σε EURO).

Στο μεταξύ, η Σουηδία νίκησε την «οικοδέσποινα» Γερμανία στον «μικρό τελικό» του EURO 2024 με 34-31 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Παράλληλα, όμως, εξασφάλισε και το απευθείας «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, καθώς Γαλλία και Δανία, οι οποίες αναμετρήθηκαν στον τελικό του Ευρωπαϊκού, είχαν ήδη «κλείσει» θέση στο μεγάλο αθλητικό «ραντεβού» του καλοκαιριού, οι μεν «τρικολόρ» ως διοργανωτές, οι δε Σκανδιναβοί ως παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ