Πέρεζ: «Όταν βρεθείς με το ένα πόδι εκτός του σπορ, μόνο τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο είναι»

Πέρεζ: «Όταν βρεθείς με το ένα πόδι εκτός του σπορ, μόνο τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο είναι»

Ο οδηγός της Oracle Red Bull Racing, Σέρχιο ‘Checo’ Πέρεζ, μόλις ολοκλήρωσε τη δωδέκατη σεζόν της καριέρας του και ποτέ δεν απέδωσε καλύτερα απ’ ότι το 2022.

Ο Sergio Pérez είχε μείνει χωρίς δουλειά για τη σεζόν που θα ακολουθούσε, η τύχη του είχε γυρίσει την πλάτη και βρισκόταν στην έξοδο διαφυγής του Bahrain International Circuit. Ήταν μόλις στον πρώτο γύρο του φαινομενικά προτελευταίου του αγώνα στη Formula 1 αλλά είχε πέσει στην τελευταία θέση της κατάταξης, έχοντας ένα ολόκληρο βουνό να σκαρφαλώσει. Μην έχοντας κάτι να χάσει, ο Pérez πάτησε γκάζι στο μονοθέσιο της Racing Point και επέστρεψε στη μάχη.
Σε εκείνο το τρελό Sakhir Grand Prix του 2020, αναρριχήθηκε από την τελευταία θέση, στην πρώτη, κατακτώντας την παρθενική νίκη του στην 190η εκκίνηση στον μαγικό κόσμο της Formula 1! Είχε γίνει ο πρώτος Μεξικανός που πανηγύριζε στο σπορ μετά από 50 χρόνια! Δώδεκα ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως θα ήταν teammate του Max Verstappen στην Oracle Red Bull Racing για τη σεζόν του 2021. Και τώρα, δύο χρόνια μετά το παραλίγο φινάλε της καριέρας του, βρίσκεται στην καλύτερή του φάση!
Ο Pérez ολοκλήρωσε το 2022 με περισσότερες νίκες (δύο), pole (μία), βάθρα (12), ταχύτερους γύρους (3) και βαθμούς (305) από κάθε άλλη σεζόν της καριέρας του – και ως αποτέλεσμα, βρέθηκε για πρώτη φορά στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας, χάνοντας μάλιστα τη δεύτερη στο νήμα.
Σπάνια βλέπεις οδηγό να αναζητά νέες κορυφές στην 12η σεζόν της καριέρας του και στα 32 του χρόνια, όμως το 2022 αποτέλεσε μία ακόμα επιβεβαίωση της παράξενης τροχιάς της καριέρας του οδηγού από τη Guadalajara. Στην περυσινή νίκη στο Αζερμπαϊτζάν προστέθηκαν φέτος αυτές σε Μονακό και Σιγκαπούρη, καθιστώντας τον ως το πιο αποτελεσματικό οδηγό σε σιρκουί πόλης, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα μία εργασιακή ασφάλεια που ακόμα και πρόσφατα θα ήταν αδιανόητη.Ο Sergio Pérez της Oracle Red Bull Racing στο Grand Prix του Μονακό στις 29 Μαΐου 2022.
Όταν ρωτήθηκε γιατί τα δικά του αποτελέσματα βελτιώθηκαν σε μία χρονική περίοδο όπου πολλοί οδηγοί χάνουν τη δυναμική τους, ο Pérez δυσκολεύτηκε να εστιάσει σε έναν μόνο παράγοντα.
«Σε γενικές γραμμές ήταν μία καλή σεζόν», λέει παρουσιάζοντας την αυτοπεποίθηση, τα κίνητρα και την απόλαυση της οδήγησης ως τα συστατικά της συνταγής της επιτυχίας, της επίτευξη της καλύτερης θέσης που είχε ποτέ στη βαθμολογία.
«Υστερούσα λίγο σε σταθερότητα γιατί θα ήθελα να είμαι στη μάχη για τον τίτλο – όμως συνολικά, ήταν μία πολύ καλή σεζόν για την ομάδα».Ο Sergio Pérez της Oracle Red Bull Racing στο Grand Prix του Μονακό στις 29 Μαΐου 2022.Ο Pérez παραδέχεται πως το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο κοντά στην έξοδο από την F1, άλλαξε την αντίληψή του γύρω από το σπορ και του επέτρεψε να πανηγυρίζει τις μικρές νίκες, που οδήγησαν σε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα.
«Όταν βρεθείς με το ένα πόδι εκτός του σπορ, μόνο τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο είναι να υπάρξουν ευκαιρίες και πως όλο αυτό θα τελειώσει μία ημέρα», λέει.
«Το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα απ’ ότι έως τότε. Σε κάνει να απολαμβάνεις περισσότερο ότι κάνεις, διότι σου επιτρέπει να συνειδητοποιήσεις πόσο δύσκολες ήταν οι στιγμές που είχαν προηγηθεί. Σε κάνει να το απολαμβάνεις στο έπακρο».
Η φετινή συνεργασία των Pérez-Verstappen εκτόξευσε την Oracle Red Bull Racing στον πρώτο τίτλο κατασκευαστών από το 2013 και παράλληλα, μετέτρεψε σε αυτονόητη και για τις δύο πλευρές, την επέκταση του συμβολαίου του Μεξικανού έως το τέλος του 2024.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 2011, από την Αυστραλία, αγωνιζόμενος στο ντεμπούτο του με τα χρώματα της Sauber. Στη συνέχεια οδήγησε για τις McLaren, Force India και Racing Point, πριν τη μετεγγραφή του στη Red Bull. Ο πολύπειρος Μεξικανός (μόνο 11 οδηγοί έχουν εκκινήσει σε περισσότερα Grand Prix στην 73 ετών ιστορία του σπορ) μπορεί να εντοπίσει τους λόγους που φέτος η ομάδα του έφτασε στην κατάκτηση του Τίτλου στους Κατασκευαστές.Ο Sergio Pérez της Oracle Red Bull Racing στο Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Οκτωβρίου 2022.
«Η ομάδα μας είναι πολύ δυνατή, σε κάθε τομέα», σχολιάζει. «Έχει εξαιρετικούς ανθρώπους και όλοι δουλεύουν έχοντας τον ίδιο στόχο. Η νοοτροπία όλων… αφορά αποκλειστικά τη νίκη, τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη του επόμενου στόχου κι αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό».
Τι άλλαξε εκτός από τα αποτελέσματα του; Σίγουρα η δημοτικότητά του έχει φτάσει στον ουρανό. Στο Mexico City Grand Prix, του περασμένου Οκτωβρίου, η φάτσα του Checo βρισκόταν σε κάθε τηλεοπτική διαφήμιση, σε κάθε διαφημιστική πινακίδα και ήταν αυτός ο λόγος που περισσότεροι από 395,000 θεατές κατέκλυσαν στον φετινό αγώνα το Autodromo Hermanos Rodriguez, μετατρέποντάς το σε μία τριήμερη φιέστα.
Επιπρόσθετα, έχει αποκτήσει διάφορα παρατσούκλια στα χρόνια του με την ομάδα, με το πιο γνωστό αυτό του “Υπουργού Άμυνας”, μετά τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε βοηθώντας τον Verstappen στον “τελικό” του Abu Dhabi, που έκρινε και τη μάχη με τον Lewis Hamilton της Mercedes με φόντο τον τίτλο του 2021.
«Θα προτιμούσα το “Υπουργός Επιθέσεων”», λέει γελώντας ο Pérez.
«Νιώθω πως είμαι δίκαιος οδηγός – είμαι πολύ επιθετικός στην πίστα αλλά πάντα χαρίζω χώρο στον αντίπαλο, θεωρώ πως είμαι κάποιος με τον οποίο μπορείς να εμπλακείς σε δίκαιη μάχη κι αυτό είναι κάτι που το ευχαριστιέμαι. Δεν υπάρχουν πολλοί οδηγοί εκεί έξω με τους οποίους να μπορείς να μάχεσαι ρόδα με ρόδα, δίχως προβλήματα».
Όταν τον ρωτήσαμε για τις αντιδράσεις των συμπατριωτών του, ειδικά απ’ όταν βρέθηκε σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, ο Pérez δυσκολεύτηκε να βρει λόγια να περιγράψει τι σημαίνει όλο αυτό για εκείνον.
«Η υποστήριξη που λαμβάνω είναι… σουρεαλιστική», λέει.
«Η υποστήριξη από την πατρίδα μου είναι απίστευτη. Είναι τεράστια και με κάνει πανευτυχή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ