Γιόζιπ Πάβιτς: Ο πρίγκιπας της παλίρροιας

Γιόζιπ Πάβιτς: Ο πρίγκιπας της παλίρροιας

Ο κορυφαίος πολίστας του κόσμου για το 2012. Ένας ζωντανός θρύλος στην Κροατία. Κατέκτησε με τον Ολυμπιακό το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από τη συλλογή του. Ο λόγος για τον Γιόζιπ Πάβιτς!

Όπως τότε στη Βουδαπέστη, έτσι και το βράδυ του Σαββάτου στη Γένοβα ο Ολυμπιακός ως το απόλυτο αουτσάιντερ κατέκτησε το Champions League πόλο, επικρατώντας της γηπεδούχου ομάδας. Πριν από 16 χρόνια ήταν η Χόνβεντ, το Σάββατο η Προ Ρέκο. Αυτό το 9-7 δεν θα είχε έρθει όμως αν ο Γιόζιπ Πάβιτς δεν είχε δηλώσει παρών σε εξ επαφής σουτ του Μποντέγκα στον παίκτη παραπάνω στο πρώτο οκτάλεπτο.

Αν δεν ήταν εκεί, στην προσπάθεια του Μάντιτς λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, αν δεν φώναζε «όχι» και στον Φιλίποβιτς όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι, με τον Σέρβο να μην μπορεί να τον νικήσει από απόσταση πέντε μέτρων (πέναλτι). Δεν θα είχε έρθει αν ο Πάβιτς δεν κρατούσε και πάλι την ομάδα του όρθια σε τετ – α- τετ με τον Ετσενίκε όταν το σκορ ήταν στο 6-5 υπέρ των Ερυθρόλευκων. Ο Κροάτης είπε όχι και στον Μολίνα και στον Φιλίποβιτς.

Δεν πάνε πολλά χρόνια από όταν το όνομά του φιγούραρε δίπλα σε εκείνο των Μάικλ Φελπς, Μίσι Φράνκλιν και Μάγκι Στέφενς στη λίστα της παγκόσμιας Ομοσπονδίας κολύμβησης για τους κορυφαίους αθλητές της πισίνας. Ήταν Χρυσός Ολυμπιονίκης με την Εθνική ομάδα Κροατίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είχε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο το 2007 στη Μελβούρνη, χάλκινο μετάλλιο το 2009 στη Ρώμη, χάλκινο το 2011 στη Σανγκάη, χάλκινο το 2013 στη Βαρκελώνη σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Είχε χρυσό μετάλλιο το 2010 στο Ζάγκρεμπ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αργυρό το 2010 στην Οραντέα (WORLD CUP). Χρυσό μετάλλιο το 2012 στη Ρωσία, αργυρό μετάλλιο το 2009 στη Ποντγκόριτσα, χάλκινο μετάλλιο το 2010 στη Νις, χάλκινο μετάλλιο το 2011 στη Φλωρεντία (FINA World League). Χάσατε το μέτρημα; Ένα και μοναδικό τρόπαιο έλλειπε από την αστραφτερή συλλογή του και το κατέκτησε. Το βράδυ του Σαββάτου (09/06)!

Ο Κροάτης κίπερ του Ολυμπιακού, ο αρχηγός του και πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του στο Final 8 του Champions League του πόλο, έχει πλέον κατακτήσει τα πάντα! Τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η τεράστια επιτυχία των Ερυθρόλευκων πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον.

Όταν το 2015 ο Νίκος Δεληγιάννης (βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας) ανακοίνωσε την «συνταξιοδότησή» του, οι ιθύνοντες του τμήματος πόλο των Ερυθρόλευκων έδωσαν το σκουφάκι του, στον Κροάτη και γνώριζαν ότι είχαν στα χέρια τους, πραγματικό χρυσάφι. Ο γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1982 πορτιέρε άρχισε να παίζει πόλο μόλις 10 ετών (το 1992) στην Jardan, ομάδα της πόλης Σπλίτ της πατρίδας του. Η αναγνώριση ήρθε στην Μλάντοστ Ζάγκρεμπ. Διεθνής ήταν από το 2001. Ένα χρόνο αφότου έπιασε λιμάνι, αποχαιρέτησε την Εθνική ομάδας της χώρας του (το Νοέμβριο του 2016) με τα εξής λόγια: «Μετά από 15 χρόνια συνεργασίας με την εθνική ομάδα, ήρθε η ώρα να ξεκουραστώ. Μίλησα με τον προπονητή και εάν είναι απαραίτητο να υπερασπιστώ τα χρώματα στο μέλλον θα είμαι διαθέσιμος, αλλά τώρα, όπως έχουν τα πράγματα, αυτό είναι το αντίο μου»!

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Jozo, όπως τον αποκαλούν στην Κροατία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας του Πειραιά. Κι αγαπητός από όλους τους συμπαίκτες του, οι οποίοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Όχι μόνο για την παρουσία του στην πισίνα, μα και για το ήθος του, την στάση του ως άνθρωπος. Όποτε το συμβόλαιό του με τους Ερυθρόλευκους εκπνέει, με συνοπτικές διαδικασίες συμφωνεί στην επέκτασή του. Δηλώνει χαρούμενος που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, δεμένος με την ομάδα και τρελαμένος με τον κόσμο της. Μόλις ένα χρόνο πίσω, στο πλαίσιο της τελευταίας ανανέωσης του συμβολαίου του, τόνισε: «Στόχος μου είναι να επιστρέψουμε στο Final Six, να διεκδικήσουμε για μια ακόμη φορά το ευρωπαϊκό και φυσικά να κατακτήσουμε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Ελλάδα». Στόχος επετεύχθη. Και πρωτάθλημα και Κύπελλο και Ευρωπαϊκό!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ