Συνεχίζει απτόητη τον αγώνα της η Σεμένια

Συνεχίζει απτόητη τον αγώνα της η Σεμένια

Η Κάστερ Σεμένια άσκησε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Η Κάστερ Σεμένια, στην οποία απαγορεύτηκε από την WA η συμμετοχή σε κάποια αγωνίσματα στίβου, επειδή αρνείται να υποβληθεί σε θεραπεία για να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης της, άσκησε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), όπως δήλωσαν οι δικηγόροι της την Πέμπτη.

«Ο συνεχιζόμενος αγώνας της Σεμένια για την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμό έχει κάνει ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός με την υποβολή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι της αθλήτριας.

Η 29χρονη Σεμένια με την υψηλή τεστοστερόνη, λόγω υπερανδρογονισμού, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (WA) για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η WA καθόρισε τον Απρίλιο του 2018, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, ένα μέγιστο όριο τεστοστερόνης στις γυναίκες για τις αποστάσεις που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως ένα μίλι (1.609μ) και επομένως περιλαμβάνει τα 800 μέτρα, όπου η Νοτιοαφρικανή κυριαρχεί την τελευταία δεκαετία στο αγώνισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δύο φορές Ολυμπιονίκης να έχει χάσει ήδη αρκετούς αγώνες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας επιβεβαίωσε τον Αύγουστο, στο όνομα της «αθλητικής δικαιοσύνης», την απόφαση του προηγούμενου έτους του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS), επικυρώνοντας έτσι τον σχετικό κανονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, που ορίζει το μέγιστο ύψος της τεστοστερόνης στο αίμα.

Έτσι στις 19 Φεβρουαρίου η Σεμένια αποφασισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Οι δικηγόροι της πιστεύουν ότι η ελβετική δικαιοσύνη «απέτυχε στις υποχρεώσεις της να την προστατεύσει από την παραβίαση των δικαιωμάτων της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Και Η Σεμένια τονίζει σε δική της δήλωση: «Το μόνο που θέλω είναι να μου επιτραπεί να τρέχω ελεύθερα μια για πάντα, όπως κάνουν όλες οι δυνατές και θαρραλέες γυναίκες».

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία από το Δικαστήριο για την εξέταση της υπόθεσης, ενώ η αθλήτρια, η οποία προσπαθεί να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αποφάσισε να αγωνιστεί στα 200μ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ