Νόβακ Τζόκοβιτς – Τελικά είναι αθώος ή ένοχος; (pics+vids)

Νόβακ Τζόκοβιτς – Τελικά είναι αθώος ή ένοχος; (pics+vids)

Οι ιατρικές εξαιρέσεις, οι αντιδράσεις, το θέατρο του παραλόγου και πώς κατέληξε να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος – Η αναδίπλωση της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, το πολιτικό κόστος, η κατακραυγή και η αποθέωση. Τελικά, είναι αθώος ή ένοχος ο Σέρβος;

Η πανδημία έχει δημιουργήσει ειδικές συνθήκες και καταστάσεις που δεν θα βιώναμε σε διαφορετική περίπτωση. Όπως η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος τα τελευταία 24ώρα έχει αντικείμενο συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι για τις τενιστικές του ικανότητες, αλλά για τη διαμάχη που έχει με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας και το κατά πόσο προσπάθησε να μπει παράνομα στη χώρα. Ο Σέρβος τενίστας, Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη και ένας από τους θρύλους πλέον του αθλήματος, ταξίδεψε από την Ευρώπη στην Αυστραλία, έχοντας στις αποσκευές του ιατρικές εξαιρέσεις από δύο διαφορετικές επιτροπές. Από την Tennis Australia, η οποία διοργανώνει το Αυστραλιανό Οπεν, αλλά και από την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας.

Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο, όμως, οι συνοριακές αρχές τον μπλόκαραν και του απαγόρευσαν να μπει στη χώρα, παρότι είχε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από δύο ανεξάρτητες επιτροπές. Από εκείνη τη στιγμή βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου, με τους Αυστραλούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Αρχικά του έδωσαν την έγκριση για να μπει στη χώρα, μέσω των δύο επιτροπών που του χορήγησαν τις σχετικές ιατρικές εξαιρέσεις και στη συνέχεια, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ειδική μεταχείριση που είχε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, άλλαξαν… τροπάριο και του απαγόρευσαν την είσοδο.

Οι οργισμένες αντιδράσεις των Αυστραλών πολιτών στα social media, η δριμεία κριτική που άσκησαν οι άλλοι τενίστες, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θα λάβουν μέρος στο Αυστραλιανό Οπεν, αλλά και οι δημοσιογράφοι στη χώρα και στα μεγαλύτερα Μέσα του πλανήτη, έφεραν την αναδίπλωση από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας, που μετέτρεψε τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε αποδιοπομπαίο τράγο. Ο Σέρβος δεν πήγε απρόσκλητος. Δεν πήγε χωρίς να έχει τα σχετικά έγγραφα. Εγγραφα τα οποία του χορήγησαν δύο επιτροπές της χώρας. Είχε μαζί του όλα όσα χρειαζόταν για να μπει στην Αυστραλία. Εάν δεν είχαν προκληθεί αντιδράσεις, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στα social media για το ταξίδι του στην Μελβούρνη, πιθανότατα να μην είχε τραβήξει όλα αυτά που έζησε τις τελευταίες ημέρες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)


Μετα τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το ταξίδι του Τζόκοβιτς στην Μελβούρνη, το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση της Αυστραλίας θα ήταν πολύ μεγάλο, εάν άφηνε τον ανεμβολίαστο Σέρβο να μπει στη χώρα, παρακάμπτοντας τους σκληρούς κανόνες που ισχύουν για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι Αυστραλοί τα τελευταία χρόνια έχουν ζήσει δύσκολες καταστάσεις. Σκληρά lockdown που έφεραν διαδηλώσεις και πολλές αντιδράσεις. Ωστόσο, παρά τις θυσίες που έκαναν, βλέπουν τα κρούσματα, όπως και σε όλες τις χώρες του πλανήτη, να αυξάνονται και πάλι. Το περασμένο Σάββατο (8/1) τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000. Εν μέσω της πανδημίας και του ισχυρού πλήγματος που έχει προκαλέσει η «όμικρον» στους πολίτες της Αυστραλίας θα ήταν δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση, εάν έμπαινε σαν… κύριος ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα, για να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν, παρότι ήταν ανεμβολίαστος.

Ο Σέρβος τενίστας έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις τις τελευταίες ημέρες. Εμεινε σε ξενοδοχείο, που φιλοξενεί όσους προσπάθησαν να μπουν παράνομα στη χώρα. Εζησε σαν φυλακισμένος. Τον είχαν σε απομόνωση για ώρες στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης. Τραγικές συνθήκες, που σε καμία περίπτωση δεν θα βίωνε σε διαφορετικές καταστάσεις. Εγινε αποδιοπομπαίος τράγος. Γνώρισε την κατακραυγή, αλλά και την αποθέωση, με την υπόθεσή του να διχάζει τον κόσμο. Τους λάτρεις του τένις, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Στιγμές, που θα θέλει να ξεχάσει σύντομα ο Σέρβος. Στιγμές που ίσως να τον έχουν πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να δούμε έναν Τζόκοβιτς… μαινόμενο στο Αυστραλιανό Οπεν. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η συμπεριφορά που θα έχουν οι θεατές που θα βρεθούν στα παιχνίδια του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Οπεν. Πως θα συμπεριφερθούν στον Σέρβο τενίστα, μετά τα όσα προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες; Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης είναι από τους πιο αγαπητούς αθλητές στον κόσμο. Λατρεύεται σαν… Θεός. Δεν είναι τυχαίες οι αντιδράσεις που υπήρξαν στην Μελβούρνη, λόγω της μεταχείρισης που είχε ο Νόβακ από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ο Σέρβος είναι ο κάτοχος του τίτλου, ενώ στην καριέρα του έχει κατακτήσει 9 φορές το Αυστραλιανό Οπεν. Σε κάθε του παιχνίδι γίνεται χαμός στις κερκίδες. Ο κόσμος τον λατρεύει. Πολλές φορές έχουμε δει θεατές να φωνάζουν συνθήματα, που θυμίζουν γήπεδο ποδοσφαίρου. Ενας πανζουλισμός. Στιγμές μαγικές, που δύσκολα συναντάμε σε παιχνίδια τένις. Όλα για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Τον εθνικό ήρωα της Σερβίας και έναν από τους θρύλους του παγκοσμίου τένις, μαζί με τον Ναδάλ και τον Φέντερερ. Θα έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον το πρώτο παιχνίδι του Σέρβου στο Αυστραλιανό Οπεν, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα τον υποδεχθούν οι Αυστραλοί, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που παρακολουθούν το Γκραντ Σλαμ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Μελβούρνη, είναι γηγενείς. Θα δούμε και πάλι εικόνες όπως τα περασμένα χρόνια; Αποθέωσης για τον Νόβακ ή κατακραυγής;

Πώς θα τον αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι τενίστες; Η απουσία του θα έδινε περισσότερες πιθανότητες στους υπόλοιπους διεκδικητές του βαρύτιμου τροπαίου. Το παραδέχθηκε ανοιχτά και ο Μεντβέντεφ, ο οποίος πέρσι έφτασε στον τελικό, αλλά ηττήθηκε εύκολα από τον Σέρβο τενίστα. Η απουσία του Νόβακ θα μείωνε το ενδιαφέρον των θεατών, αλλά και των χορηγών, για το φετινό Αυστραλιανό Οπεν.

Θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στους διοργανωτές, αφού πιθανότατα πολλοί χορηγοί θα έβγαιναν από το… παιχνίδι, αφού θα υπήρχε μειωμένο ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν αγωνίζεται ούτε ο Ρότζερ Φέντερερ, με τον Ράφαελ Ναδάλ να μην βρίσκεται επίσης στο επίπεδο των περασμένων ετών. Δεν θα είχαμε τον Νόβακ, τον Ρότζερ, ενώ ο Ναδάλ είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να φτάσει μακριά. Οι τρεις τενίστες που έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να αγαπήσουν το τένις.

Το τουρνουά δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τον Νόβακ Τζόκοβιτς, από πολλές πλευρές. Ο καθένας μπορεί να έχει ό,τι γνώμη θέλει για τον Σέρβο. Είτε ως προσωπικότητα, είτε ως αθλητή. Μπορεί να βάλει κάτω τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και να πάρει όποια θέση θέλει για το εάν έπρεπε ή όχι να μπει στην Αυστραλία και για το εάν θα πρέπει να του επιτραπεί να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Οπεν. Σε αυτό που δεν χωράει αμφιβολία είναι ότι Νόβακ είναι ένας θρύλος του παγκοσμίου τένις και η συμμετοχή του στο τουρνουά δίνει άλλη βαρύτητα στο πρώτο Γκραντ Σλαμ του 2022.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ