Σβίατεκ: Η νέα πριγκίπισσα του παγκοσμίου τένις (pics+vids)

Σβίατεκ: Η νέα πριγκίπισσα του παγκοσμίου τένις (pics+vids)

Η παραμυθένια ιστορία της Ιγκα Σβίατεκ, που έχει «τρελάνει» τον πλανήτη με τα κατορθώματά της και από σήμερα βρίσκεται στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης.

Το κορίτσι – θαύμα του πολωνικού τένις ζει το όνειρό του και γεμίζει με… αστερόσκονη ολόκληρο τον πλανήτη. Εχοντας ως… μαγικό ραβδί τη ρακέτα του φτιάχνει δική του «παραμυθένια» ιστορία και αναγκάζει όλο τον κόσμο να υποκλιθεί μπροστά του. Στη νέα πριγκίπισσα του παγκοσμίου τένις.

Στην Ιγκα Σβίατεκ. Την 20χρονη που από σήμερα βρίσκεται στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης και απειλεί ευθέως την Ασλεϊ Μπάρτι (Νο.1), έχοντας όλα όσα χρειάζονται για να ανέβει στην κορυφή. «Είναι απίθανο που βρίσκομαι στο Νο.2, αλλά θέλω περισσότερα. Αισθάνομαι πως το Νο.1 πλησιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη νίκη στον τελικό του Indian Wells απέναντι στη Μαρία Σάκκαρη (2-0).

Μια νίκη που την… εκτόξευσε στην παγκόσμια κατάταξη και επισφράγισε με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η 20χρονη τενίστρια. Η Ιγκα από τις 22/2 μετράει 11 σερί νίκες και δύο τίτλους. Αυτόν που κατέκτησε στην Ντόχα και αυτόν που πήρε χθες στο Indian Wells. Μια πορεία που κάνει περήφανο ακόμα και τον Ράφαελ Ναδάλ. Το ίνδαλμα της Πολωνής. Τον άνθρωπο που την έκανε να ασχοληθεί με το τένις. Αυτόν που την ενέπνευσε και αυτόν που… αντέγραψε η Σβίατεκ.

«Όταν ήμουν μικρή δεν έβλεπα πολύ τένις. Ο μόνος τενίστας που με γοήτευε ήταν ο Ράφα Ναδάλ. Εβλεπα μόνο τους δικούς του αγώνες. Εχω αντιγράψει πολλές από τις κινήσεις του και το στυλ μου μοιάζει πολύ με το δικό του. Μου αρέσει να χτυπάω τις μπάλες με πολύ spin. Ο πρώτος προπονητής μου, μου είχε πει ότι αυτό είναι ασυνήθιστο για κορίτσια. Μου είπε επίσης να επικεντρωθώ στο spin και να εξελίξω το παιχνίδι μου πάνω σε αυτό», είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες η Πολωνή.

Ο Ράφαελ Ναδάλ έβαλε μέσα στην Ιγκα το… μικρόβιο του τένις. Την έκανε να αγαπήσει το άθλημα. Να ζητήσει από τον πατερά της, Τόμας, να μάθει τένις. Να ονειρευτεί επιτυχίες αντάξιες του Ναδάλ και να μας χαρίσει μαγικές στιγμές ισάξιες με αυτές που μας έχει χαρίσει ο Ισπανός. Το πρότυπο της Σβίατεκ. «Τώρα πλέον δεν τον θαυμάζω μόνο ως τενίστα, αλλά και ως άνθρωπο. Τον σέβομαι πολύ περισσότερο ως άνθρωπο παρά ως τενίστα. Είναι ταπεινός και έχει παραμείνει ο ίδιος που ήταν πριν τις επιτυχίες. Ο Ράφα είναι ένας θρύλος του τένις, αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος», είχε αναφέρει η Ιγκα.

Μια τενίστρια που είναι μόλις 20 ετών, αλλά έχει στο παλμαρέ της ήδη 13 τίτλους. Οι 5 σε επίπεδο WTA και οι 8 σε επίπεδο ITF. Ο σπουδαιότερος όλων το Ρολάν Γκαρός το 2020. Ενα Grand Slam το οποίο κατέκτησε χωρίς να χάσει σετ, γράφοντας ιστορία καθώς έγινε η  πρώτη έφηβη που πήρε το γαλλικό οπεν, μετά την Ιβα Μαγιόλι το 1997. Ηταν το πρώτο μεγάλο τουρνουά που κατέκτησε στην καριέρα της και ήταν Grand Slam. Από τότε ακολούθησαν οι τίτλοι σε Αδελαΐδα και Ρώμη πέρσι και φέτος σε Ντόχα και Indian Wells, μετρώντας 11 σερί νίκες. Γκόλουμπιτς, Κασάτκινα, Σαμπαλένκα, Σάκκαρη (x2), Κονταβέιτ, Καλίνινα, Τάουσον, Κέρμπερ, Κις και Χάλεπ τα… θύματα της Σβίατεκ.

Αλλαγή προπονητή και… εκτόξευση

Μετά το τέλος της περασμένης σεζόν η Ιγκα αποφάσισε να αλλάξει προπονητή και να δοκιμάσει με έναν από τους κορυφαίους στην ιστορία του πολωνικού τένις. Η 20χρονη στην off season ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τον Πιοτρ Σιερζπουτόφσκι και προσέλαβε τον Τόμας Βικτορόφσκι, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια προπονητής της Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα. Μαζί με την αλλαγή προπονητή, άλλαξε και τρόπο παιχνιδιού. Εγινε πιο επιθετική και αυτό το στυλ της δίνει μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Με τον Τόμας άλλαξα τον τρόπο που βλέπω το τένις. Εγινα πιο επιθετική και αυτό είναι το στυλ που μου αρέσει. Απολαμβάνω πολύ περισσότερο το παιχνίδι μου. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Να υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα».

Ένα στυλ, που όπως δήλωσε αποκλειστικά στο «10» ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Πολωνίας, Νταβίντ Τσελτ, η Ιγκα θα ανέβει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό το παιχνίδι το έχει στο αίμα της η Ιγκα. Είναι ένα στυλ που της ταιριάζει απόλυτα και θα τη βοηθήσει να ανέβει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης. Φέτος, είναι πάρα πολύ αποτελεσματική και πιστεύω ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Ακόμα αναπτύσσει τις ικανότητές της και τον τρόπο παιχνιδιού της», ανέφερε στο «10». Με τον Τόμας στο πλευρό της η Ιγκα Σβίατεκ πραγματοποιεί σπουδαία σεζόν, έχοντας κατακτήσει ήδη δύο τίτλους, ενώ σε 23 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα έχει πετύχει 20 νίκες και έχει μόλις 3 ήττες.

Εχει παντού μαζί την ψυχολόγο της

Το τιμ της Ιγκα δεν απαρτίζεται μόνο από τον προπονητή, τον hit partner και τον φυσικοθεραπευτή της, αλλά υπάρχει επίσης μια ψυχολόγος, την οποία έχει μαζί της από την αρχή της καριέρας της. Η Ντάρια Αμπράμοβιτς είναι πάντα στο πλευρό της Πολωνής τενίστριας και τη συντροφεύει σε όλα τα τουρνουά που αγωνίζεται. Σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται πάντα δίπλα της και τη βοηθάει στις δύσκολες στιγμές. «Η Ντάρια είναι πολύ σημαντική για εμένα. Με βοηθάει πολύ ψυχολογικά. Μου δίνει θετική ενέργεια. Με βοηθάει να βλέπω αλλιώς τα πράγματα και να μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο με καλή ψυχολογία», είχε δηλώσει η Ιγκα Σβίατεκ, που είχε φυσικά μαζί της την Ντάρια και στο πρόσφατο Indian Wells.

Στα βήματα της Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα

Η 20χρονη ακολουθεί πιστά τα βήματα της σπουδαίας Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα. Μια από τις κορυφαίες μορφές στην ιστορία του τένις. Η Πολωνή αγωνίστηκε από το 2005 έως το 2018, έχοντας στην καριέρα της 517 νίκες (517-246) και 20 τίτλους, ενώ είναι η 9η τενίστρια στην ιστορία του αθλήματος σε έσοδα, αφού είχε βάλει στον τραπεζικό της λογαριασμό με 27.683.807 δολάρια μόνο από τα τουρνουά. Επίσης είχε βρεθεί στο Νο.2 του κόσμου, μια επίδοση που ισοφάρισε η Ιγκα Σβίατεκ.

Η Ραντβάνσκα έκανε το ντεμπούτο της σε Grand Slam το 2006 στο Γουίμπλεντον και βρέθηκε για πρώτη φορά σε προημιτελικά στην 7η παρουσία της (Αυστραλιανό Οπεν 2008). Το ίδιο συνέβη και με την Ιγκα, η οποία έκανε ντεμπούτο το 2019 στο Αυστραλιανό Οπεν και βρέθηκε για πρώτη φορά στους «8» ενός Grand Slam το 2020 στο Ρολάν Γκαρός (σ.σ επίσης σε 7η παρουσία σε Grand Slam). Επίσης, αμφότερες ήταν έφηβες. Η Ραντβάνσκα 18 χρονών και 324 ημερών και η Σβίατεκ 19 ετών και 126 ημερών.

Οι γάτες, η ροκ μουσική και ο Mad Men

Η Ιγκα λατρεύει τις γάτες. Εχει μια μαύρη γάτα την οποία έχει ονομάσει Γκράπα. «Εχω μόνο μια γάτα, αλλά κάποια μέρα θα αποκτήσω πολλές περισσότερες», είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες.  Η Σβίατεκ επίσης λατρεύει τη ροκ μουσική. Στην playlist που ακούει κατά τη διάρκεια των τουρνουά για να χαλαρώσει ακούει Red Hot Chilli Papers, Pink Floyd, Santana, Coldplay και AC/DC, ενώ η αγαπημένη της σειρά είναι το Mad Men. «Είναι σημαντικό για μένα να μπορώ να μάθω κάτι από τις σειρές που βλέπω. Αυτή η σειρά σου ακονίζει το μυαλό. Εχει πολλούς περίεργους μηχανισμούς και σου δίνει πολλές ιδέες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η 20χρονη Πολωνή.

Ακόμα πιο λαμπρό μέλλον

Η Σβίατεκ δεν είναι μια φωτοβολίδα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στο τένις. Δεν είναι η Οσταπένκο, που πήρε ένα Ρολάν Γκαρός και μετά χάθηκε. Δεν είναι η Μόνικα Πουίγ, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και από τότε αγνοείται. Ηρθε για να μείνει. Ηρθε για να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές. Για να γίνει ο… Ναδάλ, όταν αποσυρθεί ο Ναδάλ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ