Το μυστικό του GOAT: Αυτό που θα ενώνει για πάντα Φέντερερ και Ναδάλ (vids+pics)

Το μυστικό του GOAT: Αυτό που θα ενώνει για πάντα Φέντερερ και Ναδάλ (vids+pics)

18χρόνια έδιναν τιτάνιες μάχες μέσα στα κορτ, διεκδικώντας τρόπαια και τον τίτλο του GOAT, αλλά στην πραγματικότητα ανέβαιναν μαζί στο… πάνθεον του παγκοσμίου τένις.

Προσμονή, αποθέωση, συγκίνηση και υπόκλιση. Στιγμές μοναδικές. Ανεπανάληπτες. Στιγμές αντάξιες της σπουδαιότητας του Ρότζερ Φέντερερ.

Η 23η Σεπτεμβρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που το παγκόσμιο τένις αποχαιρέτησε τον Βασιλιά του. Τον θρυλικό Ροτζέλιο με τα μαγικά χτυπήματα, που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους.  Τον «μαέστρο» του παγκόσμιου τένις, που αποφάσισε να ολοκληρώσει τη τεράστια καριέρα του, γράφοντας «τέλος» σε ένα από σπουδαιότερα κεφάλαια του αθλήματος.

Διαβάστε επίσης: Γουάντα Νάρα: Παράτησε τον Ικάρντι αλλά ήδη βρήκε άλλον (ποδοσφαιριστή) (pics)

1251 νίκες σε 1526 παιχνίδια (82.0%). 103 τίτλους στο μονό. 20 Grand Slams. 273 σερί εβδομάδες στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης (2/2/2004 – 17/8/2008) και 310 συνολικά στην κορυφή της ATP. Νούμερα που δείχνουν και αποδεικνύουν τη σπουδαιότητά του. Νούμερα που τον έχουν μετατρέψει σε έναν θρύλο του αθλητισμού. Ενας θρύλος, που έδωσε την τελευταία του παράσταση έχοντας δίπλα του τον… άσπονδο φίλο του, Ράφα Ναδάλ. Τον άνθρωπο με τον οποίο μονομάχησε στα κορτ ολόκληρου του πλανήτη για πολλά χρόνια, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους λάτρεις του τένις.

40 αναμετρήσεις σε 18 χρόνια. Από το 2004 και το πρώτο τους παιχνίδι στο Miami Open μέχρι προχθές, που από αντίπαλοι έγιναν συμπαίκτες, για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Ο 17χρονος τότε Ναδάλ είχε κερδίσει το τότε Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης Φέντερερ (σ.σ και ήδη κάτοχο δύο Grand Slams) με 6-3, 6-3, με τον Ισπανό να σημειώνει την πρώτη από τις 24 νίκες που πέτυχε συνολικά απέναντι στον Ελβετό.

Στο 24-16 σταμάτησε το… κοντέρ, με τον Ράφα μεταξύ άλλων να κερδίζει 3 φορές τον Ρότζερ στο Αυστραλιανό Οπεν, 6 φορές στο Ρολάν Γκαρός, 1 στο Γουίμπλεντον και 6 φορές σε τελικό Grand Slam. Ο Φέντερερ από την άλλη, είχε 1 νίκη στο Αυστραλιανό Οπεν, 3 στο Γουίμπλεντον και 3 σε τελικούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο θρύλοι του τένις δεν αναμετρήθηκαν ποτέ στο US Open! 18χρόνια έδιναν τιτάνιες μάχες μέσα στα κορτ, αλλά εκτός γηπέδου ήταν οι καλύτεροι φίλοι. Πάντα ο ένας σεβόταν τον άλλον. Πάντα ο ένας έλεγε τα καλύτερα για τον άλλον. Η βελτίωση του ενός έκανε καλύτερο τον άλλον. Ανέβαιναν μαζί προς το… πάνθεον του παγκοσμίου τένις.

Οι θαυμαστές τους «τρωγόντουσαν» μεταξύ τους για το ποιος είναι ο GOAT. Οι ίδιοι, όμως, είχαν αποδεχθεί ότι Greatest of all time είναι ο… άλλος. Για τον Ναδάλ ο Φέντερερ και για τον Ρότζερ ο Ράφα. Αμοιβαίος σεβασμός. Αμοιβαία εκτίμηση. Οι δύο Διόσκουροι του τένις. Κανένας από τους δύο δεν θα γινόταν θρύλος, εάν δεν υπήρχε ο άλλος. Το γνωρίζουν καλά, αμφότεροι. Γι’ αυτό και ο Ρότζερ ήθελε να έχει δίπλα του στην τελευταία του παράσταση τον Ράφα.

«Είναι ξεκάθαρο πως το πιο όμορφο θα είναι να παίξω διπλά με τον Ράφα, γιατί ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος που είχα στην καριέρα μου. Ειδικά με τη σχέση που έχουμε, τα πάμε πολύ καλά ο ένας για τον άλλον και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», ειχε δηλώσει ο Ρότζερ πριν τα παιχνίδια του Laver Cup. Η επιθυμία του έγινε πράξη. Στον τελευταίο του… χορό είχε διπλά του τον πολύ καλό του φίλο. Τον Ισπανό, που μπορεί να μην είχε ποτέ την ποιότητα και τα χτυπήματα του Ρότζερ, αλλά είχε απίστευτο πείσμα, άστρο παγκόσμιου σούπερ σταρ και το χάρισμα να… γλιστράει καλύτερα από κάθε άλλον στο χώμα.

Η προχθεσινή νύχτα ήταν αφιερωμένη στον Ρότζερ Φέντερερ, αλλά όλα τα λεφτά ήταν η εικόνα του Ράφα Ναδάλ. Η φωτογραφία με τους δύο τενίστες να είναι πιασμένοι χέρι – χέρι είναι η κορυφαία της φετινής σεζόν. Το στοπ καρέ του αιώνα. Η απόδειξη ότι χωρίς τον Φέντερερ ο Ναδάλ δεν θα γινόταν θρύλος. Χωρίς τον Ράφα ούτε ο Ρότζερ θα γινόταν θρύλος. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Ισπανό να κλαίει δίπλα στον Ρότζερ είναι συγκλονιστικά. Γεμάτα ένταση. Συναισθήματα. Εικόνες δυνατές. Εικόνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

«Για μένα ήταν τεράστια τιμή να είμαι μέρος αυτής της απίστευτης στιγμής στην ιστορία του αθλήματός μας και, την ίδια στιγμή, να έχουμε μοιραστεί τόσα πολλά πράγματα μαζί. Μαζί με τον Ρότζερ από το tour, φεύγει και ένα σημαντικό κομμάτι μου. Για όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές της καριέρας μου στις οποίες βρισκόταν εκεί, στην απέναντι πλευρά του court. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπω την οικογένειά του, όλους τους ανθρώπους, είναι δύσκολο να το περιγράψω», δήλωσε ο Ράφαελ Ναδάλ μετά το τέλος του παιχνιδιού. Οι δηλώσεις του Ισπανού ανατριχιάζουν και δείχνουν το μεγαλείο του. Το μεγαλείο του Ρότζερ. Το μεγαλείο των δύο αθλητών, που άλλαξαν τον ρου του παγκόσμιου τένις.

«Ήταν ένα μακρύ και πολύ θετικό ταξίδι. Ξεκινήσαμε όταν εγώ ήρθα στο tour, όταν έγινα καλύτερος παίκτης, με τον Ρότζερ φυσικά να είναι πάντα εκεί και να είναι από τότε ο παίκτης που όλοι θέλαμε να κερδίσουμε. Ξαφνικά γίναμε οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι, με μεγάλο σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Η σχέση μας βελτιώνοταν μέρα με τη μέρα, συνειδητοποιήσαμε πως μοιραζόμασταν πολλά πράγματα, παρόλο που είχαμε πολύ διαφορετικά στυλ στο court. Αυτό νομίζω έκανε και το rivalry μας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα. Στις προσωπικές μας ζωές όμως, δεν προσεγγίζουμε τη ζωή και τόσο διαφορετικά.

Αυτό ήταν που μας έκανε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον, να μιλάμε συχνά και να νιώθουμε άνετα όταν το κάνουμε. Το να έχεις κάποιον σαν τον Ρότζερ με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις άνετα για τα προσωπικά σου, είναι κάτι πολύ όμορφο, μετά απ’ όλα όσα μοιραστήκαμε, τους κοινούς μας στόχους, που κράτησαν για τόσο πολύ καιρό. Είμαι περήφανος που ήμουν μέρος της καριέρας του, αλλά ακόμα πιο χαρούμενος που θα μείνουμε φίλοι μετά απ’ όλα όσα μοιραστήκαμε ως αντίπαλοι».

Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρθηκε όπως ήθελε. Όπως το είχε ονειρευτεί. Εν μέσω αποθέωσης και έχοντας δίπλα του τον καλό του φίλο. Τον κολλητό του. Είναι δεδομένο ότι θα συμβεί το ίδιο όταν ο Ράφα Ναδάλ αποφασίσει να βάλει τέλος στην σπουδαία του καριέρα. Ο Ελβετός θα είναι εκεί. Δίπλα του. Να τον στηρίξει. Να κλάψει μαζί του. Να τον χειροκροτήσει. Να τον αποθεώσει. Να υποκλιθεί μπροστά του. Είναι σίγουρο. Όπως επίσης είναι σίγουρο ότι το τένις δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο, μετά την αποχώρηση των Ρότζερ και Ράφα. Και δυστυχώς η ώρα που δεν θα υπάρχει στο τουρ ότι ο Ισπανός πλησιάζει… επικίνδυνα.

«Σκέφτηκα κάποιες φορές φέτος να τερματίσω την καριέρα μου», ανέφερε ο Ναδάλ, μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον Φέντερερ, με τα λόγια του Ισπανού να προκαλούν ανησυχία στους λάτρεις του αθλήματος. Το τέλος της «χρυσής» εποχής του τένις πλησιάζει. Ποιο θα είναι το μέλλον; Τα παιδιά τους. Ηδη ο Φέντερερ έκλεισε θέσεις στην ακαδημία του Ναδάλ για τα παιδιά του. «Θα στείλω τα παιδιά μου στην ακαδημία του Ράφα. Είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει ήδη με την Μίρκα (σ.σ σύζυγό του) και θα το κάνουμε», είπε ο Ελβετός. Λέτε σε λίγα χρόνια να βλέπουμε τους Federer Jr και Ναδάλ Jr να μάχονται στα κορτ;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ