Το double fault του Τσιτσιπά, οι haters και το παράδειγμα του Φέντερερ (vids)

Το double fault του Τσιτσιπά, οι haters και το παράδειγμα του Φέντερερ (vids)

Το διπλό λάθος του Τσιτσιπά, που έφερε αποδοκιμασίες και προκάλεσε για άλλη μια φορά αρνητικά σχόλια – Η απάντηση του Ελληνα στους haters και η διαφορά με τον Φέντερερ, που συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και μετά την απόσυρσή του.

Μια ήττα πάντα πονάει. Ειδικά, όταν ξέρεις ότι μπορούσες να νικήσεις. Όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο παιχνίδι με τον Αντρέι Ρούμπλεφ, για την 3η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων των ATP Finals. Μια ήττα που απέκλεισε τον Ελληνα τενίστα από τη συνέχεια της διοργάνωσης και έβαλε τέλος στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για τη φετινή σεζόν.

Ένα αποτέλεσμα, που ίσως να μην ήταν δίκαιο. Ισως να ήταν από τις αναμετρήσεις που οι λεπτομέρειες κυριολεκτικά έκαναν τη διαφορά. Λεπτομέρειες, που αυτή τη φορά ήταν με το μέρος του Αντρέι Ρούμπλεφ. Όπως ίσως ήταν με το μέρος του Στέφανου Τσιτσιπά στα προηγούμενα δύο παιχνίδια που έδωσαν οι δύο τενίστες στη φετινή σεζόν. Στην Μαδρίτη και στην Αστάνα. Δύο ματς, στα οποία ο Ελληνας τενίστας επικράτησε με 2-1 σετ.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει μόνος του ο Κασάμι στον Ρέντη (pics+vid)

Στο Τορίνο ο συμπατριώτης μας ήθελε να… τριτώσει το καλό και να πάρει τη νίκη, που θα του έδινε την πρόκριση στα ημιτελικά των ATP Finals. Ο 24χρονος μπήκε δυνατά στο κορτ και με την ψυχολογία στα ύψη μετά τη σπουδαία νίκη επί του Ντανίλ Μεντβέντεφ (2-1), πήρε το πρώτο σετ με 6-3. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Ο Ρουμπλεφ γύρισε το ματς και με 6-3, 6-2 έκανε το 2-1 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο τρόπος που γύρισε το παιχνίδι προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον Τσιτσιπά. Εκνευρισμός που βγήκε τόσο κατά τη διάρκεια του τρίτου σετ όσο και μετά το τέλος της αναμέτρησης, με τον Ελληνα τενίστα να βγαίνει εκτός ορίων. Αγωνιστικά και ηθικά, με τον συμπατριώτη μας να κάνει… double fault, δίνοντας για μια ακόμα φορά το δικαίωμα στους haters του να τον αμφισβητήσουν και να τον επικρίνουν για τη συμπεριφορά του και τις δηλώσεις του.

Στο τρίτο game του τρίτου σετ, ο Στέφανος βλέποντας ότι τα χτυπήματά του να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, άρχισε να εκνευρίζεται. Οι προσπάθειες του πατέρα του και προπονητή του, Απόστολου, αλλά και της μητέρας του, Γιούλια, να τον ηρεμήσουν έπεσαν στο κενό, με τον Ελληνα τενίστα να πετάει ένα μπαλάκι στο μέρος που ήταν οι γονείς του, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του τιμ του. Μια κίνηση, που προκάλεσε έκπληξη στον κόσμο, που βρισκόταν στην αρένα και έφερε αποδοκιμασίες προς τον συμπατριώτη μας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος βγαίνει εκτός εαυτού κατά τη διάρκειας μιας αναμέτρησης και επιτίθεται στο box του. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τον Ντένις Νόβακ για το τουρνουά της Βιέννης. Σε εκείνο το ματς είχε βρίσει τον πατέρα του. «Είσαι μαλ…, φύγε», είχε πιάσει η κάμερα τον Στέφανο να λέει στον πατέρα του, Απόστολο. Μια εικόνα, που δεν ήταν σε καμία περίπτωση ωραία. Στο Τορίνο ξέφυγε ακόμα περισσότερο ο 24χρονος, πετώντας ένα μπαλάκι στο box του.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο συμπατριώτης υπέπεσε σε ένα ακόμα λάθος. Μια unfair δήλωση για τον αντίπαλό του και νικητή του παιχνιδιού, Αντρέι Ρούμπλεφ. Έναν τενίστα, ο οποίος βρίσκεται στο Νο. 7 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP. Έναν από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο. Και εάν η δήλωση του Στέφανου ότι: «ένιωσα πως ήμουν ο καλύτερος παίκτης εκεί έξω», μπορεί να… περάσει στο ψιλά, αφού πραγματικά το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες, η αντίστοιχη: «κατάφερε να επικρατήσει με τα λίγα εργαλεία που έχει στο παιχνίδι του», είναι αν μη τι άλλο υποτιμητική και δεν συνάδει με το ευ αγωνίζεσθαι.

Ο Στέφανος μπορεί να πιστεύει ότι ήταν καλύτερος από τον Ρούμπλεφ, αλλά δυστυχώς στο τένις δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Παίζουν πολλά ρόλο. Ενας πόντος μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της αναμέτρησης. Ισως αυτό να συνέβη στο παιχνίδι που έδωσαν στα ATP Finals. Όμως, η δήλωση για τα «λίγα εργαλεία» του Ρώσου ήταν τουλάχιστον άστοχη.

Μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση στον χώρο του τένις, με τον Ρούμπλεφ να απαντάει: «Δεν ξέρω αν έχω λίγα εργαλεία ή όχι. Προφανώς θεωρείται έτσι κι αλλιώς καλύτερος παίκτης από εμένα γιατί βρίσκεται πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά αν αναλύσουμε τους μεταξύ μας αγώνες, όλοι ήταν μεγάλες μάχες, εκτός μόνο από τον τελικό του Μόντε Κάρλο, όπου με κέρδισε εύκολα. Δεν νιώθω πως τον κέρδισα αξιοποιώντας τα λίγα εργαλεία που διαθέτω. Δεν ξέρω, ίσως το backhand του να είναι καλύτερο, αλλά δεν πιστεύω πως διαθέτει καλύτερο forehand, ούτε ότι βάζει περισσότερη ταχύτητα στην μπάλα. Μπορεί επίσης να κινείται γρηγορότερα στο court, αλλά ειλικρινά, δε νομίζω πως έχει καλύτερα χτυπήματα από τα δικά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος.

Φυσικά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν μπορεί να κριθεί από μία δήλωση που έκανε, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι σέβεται τους αντιπάλους του. Σέβεται τον παίκτη, με τον οποίο μοιράζεται το κορτ. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει υποκλιθεί σε τενίστα, από τον οποίο ηττήθηκε. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Δανού Χόλγκερ Ρούνε, τον οποίο αποθέωσε μετά τον τελικό στην Στοκχόλμη και την ήττα του από τον Σκανδιναβό.

Ο Ελληνας τενίστας μεγάλωσε με σωστές αρχές. Με σωστά πρότυπα. Με είδωλο τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός ποτέ δεν υποτίμησε αντίπαλό του. Ούτε εντός, ούτε εκτός κορτ. Πάντα αντιμετώπιζε όποιον βρισκόταν απέναντί του με σεβασμό. Όπως είχε κάνει και το 2019 στο Αυστραλιανό Οπεν, όταν είχε βρεθεί στο ίδιο κορτ με τον άσημο τότε Στέφανο Τσιτσιπά.

«Έχασα από έναν καλύτερο παίκτη, που έπαιζε καλύτερα σήμερα. Έχει κάνει καλή δουλειά εδώ και 1,5 χρόνο. Το να νικάς τον Τζόκοβιτς στο Τορόντο, αλλά και τους Ζβέρεφ, Άντερσον, εμένα εδώ, αυτό χρειάζεσαι για να πας στο επόμενο επίπεδο. Είναι πολύ ωραίο γι’ αυτόν. Σίγουρα τον βλέπω να είναι ψηλά για πολύ καιρό. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά γι’ αυτόν. Eχει backhand με το ένα χέρι, ενώ κι εγώ είχα παλιότερα μακριά μαλλιά. Έχει περισσότερο continental grip από τους παίκτες της τωρινής εποχής. Και αυτό πάει περισσότερο προς εμένα, παρά προς τον Ράφα, ας πούμε», είχε αναφέρει ο Ελβετός μεταξύ άλλων.

Η αγωνιστική αξία του Ρότζερ Φέντερερ, η πορεία του στο παγκόσμιο τένις και φυσικά η συμπεριφορά του εντός αλλά και εκτός κορτ, αποτελούν πηγή έμπνευσης και πρότυπο για τους υπόλοιπους τενίστες, που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του. Ενας από αυτούς είναι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος με τα… ατοπήματα στα οποία πέφτει δίνει τροφή στους haters. Αρνητική κριτική, την οποία θα μπορούσε να είχε αποφύγει. O συμπατριώτης μας, πάντως, όχι μόνο δεν επηρεάζεται από τα σχόλια και την αρνητική κριτική που δέχεται, αλλά απαντάει στους haters μέσω των social media. «Αγαπητοί haters, έχω να σας δώσω πολλά ακόμα για να νευριάσετε. Να έχετε υπομονή», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Όλα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι με τον Αντρέι Ρούμπλεφ είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τον Στέφανο να σκεφτεί και να γίνει καλύτερος. Τόσο ως τενίστας όσο και ως άνθρωπος. Εχει μπροστά του αρκετό χρόνο, άλλωστε, αφού πλέον μπαίνει στην off season. Θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί, να γεμίσει τις μπαταρίες του και να προετοιμαστεί για την επόμενη σεζόν. Μια σεζόν, στην οποία θα προσπαθήσει να ανέβει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ