Με πρότυπο τον Φέντερερ, δύο «συμμάχους» και τον πιο απλό τρόπο παιχνιδιού, ο ΜακΝτόναλντ έκανε… πλάκα στον Ναδάλ! (vids)

Με πρότυπο τον Φέντερερ, δύο «συμμάχους» και τον πιο απλό τρόπο παιχνιδιού, ο ΜακΝτόναλντ έκανε… πλάκα στον Ναδάλ! (vids)

Ποιος είναι ο 27χρονος Αμερικανός, Μακένζι ΜακΝτόναλντ, που δεν έχει πάρει ποτέ τίτλο ATP στην καριέρα του και δεν έχει βρεθεί ποτέ πάνω από το Νο.48, αλλά κατάφερε να πετύχει το… ακατόρθωτο, πετώντας εκτός Αυστραλιανού τον Ράφα Ναδάλ!

Εκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού Αυστραλιανού Οπεν και εξελίχθηκε σε πρόσωπο της ημέρας για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο λόγος φυσικά για τον Μακένζι ΜακΝτόναλντ, ο οποίος πριν από λίγες ώρες νίκησε τον κάτοχο του τίτλου και δις πρωταθλητή στο τουρνουά της Μελβούρνης, Ράφαελ Ναδάλ, με 3-0 (6-4, 6-4, 7-5) για τον δεύτερο γύρο του πρώτου Grand Slam της φετινής σεζόν και πέρασε με εμφατικό τρόπο στους «32» της διοργάνωσης.

Μια πάρα πολύ σπουδαία νίκη, με την οποία έγινε viral στο διαδίκτυο μέσα σε λίγα λεπτά. Αμέσως, όλοι άρχισαν να ψάχνουν για το ποιος είναι ο Μακένζι ΜακΝτόναλντ, που πέταξε εκτός συνέχειας έναν από τους θρύλους του παγκόσμιου τένις.

Διαβάστε επίσης: Ο «Έλληνας θεός»: Το ιστορικό ρεκόρ, το «χρυσό» συμβόλαιο και οι υποψήφιοι μνηστήρες (vids)

Ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να γράφουν για τον 27χρονο Αμερικανό, που πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο μέχρι πριν από λίγες ώρες: Να αποκλείσει σε ένα από τα κορυφαία τουρνουά του κόσμου τον σπουδαίο Ράφαελ Ναδάλ, ο οποίος έχει κατακτήσει 22 Grand Slams στην καριέρα του και θεωρείται από πολλούς ως o GOAT του τένις.

Ο ίδιος, όμως, το πίστεψε. Πίστεψε ότι μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τον Ισπανό, από τον οποίο είχε ηττηθεί εύκολα με 3-0 σετ την μοναδική φορά που είχαν κοντραριστεί μέχρι σήμερα. Ηταν το 2020 στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός, όταν ο «Matador» είχε νικήσει με 6-1, 6-0, 6-3. Μια επιβλητική νίκη, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Μια νίκη, που οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα επαναληφθεί και στο Αυστραλιανό Οπεν και ο Ράφαελ Ναδάλ θα περάσει εύκολα στους «64». Μέχρι την έναρξη της αναμέτρησης, γιατί από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού ο Αμερικανός επέβαλε το παιχνίδι του στην Rod Laver Arena. Πώς; Με τον πιο απλό τρόπο. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι εξεζητημένο για να αποκλείσει τον Ράφα. Δεν είναι άλλωστε κάποιος που φημίζεται για την τεχνική του. Είναι σταθερός, κινείται πολύ καλά στο κορτ και ανοίγει το παιχνίδι με εξαιρετικό τρόπο και αυτό του δίνει τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να χτυπήσει τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου του και να πετύχει μεγάλες νίκες. Είναι γρήγορος, παίζει με φλατ χτυπήματα και ανοίγοντας το κορτ βρίσκει την ευκαιρία να ανέβει στο φιλέ και να τελειώσει τους πόντους, χρησιμοποιώντας την ταχύτητά του. Όπως έκανε πριν από λίγες ώρες απέναντι στον Ισπανό.

Ποντάροντας στα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του και έχοντας στο μυαλό του τον τρόπο με τον οποίο νίκησαν οι συμπατριώτες του, Φράνσις Τιαφό (US Open) και Τέιλορ Φριτζ (ATP Finals) τον Ράφα Ναδάλ το προηγούμενο διάστημα, κατάφερε να πετύχει το… ακατόρθωτο.

«Σκεφτόμουν όσα κατάφεραν οι Τέιλορ και Τιαφό. Πώς έπαιξαν κόντρα στον Ράφα. Μίλησα με τον Τόμι (σ.σ Τέιλορ) χθες το βράδυ. Η συνομιλία που είχαμε με βοήθησε πάρα πολύ. Τόσο αγωνιστικά όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι. Μου ανέβασε την αυτοπεποίθηση. Είδα τα ματς που έδωσε ο Ναδάλ στο United Cup με τους Κάμερον Νόρι και Αλεξ Ντε Μινόρ. Με βοήθησαν να καταλάβω πολλά. Σε αντίθεση με το παιχνίδι που είχαμε δώσει το 2020 στο Ρολάν Γκαρός, αυτή τη φορά δεν φοβήθηκα. Μπήκα στο κορτ και έπαιξα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακένζι, που εφάρμοσε τις συμβουλές που πήρε και κατάφερε να πάρει τη νίκη.

«Εχεις όλα όσα χρειάζονται για να κερδίσεις. Μπορείς να τα καταφέρεις. Ξέρω πως νιώθει. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Μάκι. Τόσο σπουδαίες νίκες δεν έρχονται εύκολα. Είναι κάτι που θα λέει στα εγγόνια του. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι γι’ αυτόν», ανέφερε ο Φράνσις Τιαφό, μετά τη σπουδαία νίκη του ΜακΝτόναλντ απέναντι στον Ράφαελ Ναδάλ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του Αμερικανού, Νο. 65 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ενας τενίστας, ο οποίος μπορεί να έχει μαζέψει 3.719.543 $ στην καριέρα του, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο σε επίπεδο ATP. Η κορυφαία θέση που είχε βρεθεί ήταν η 48η (1/8/2022), ενώ όλα αυτά χρόνια έχει αγωνιστεί μόλις σε έναν τελικό. Το 2021 στην Ουάσιγκτον, όπου όμως ηττήθηκε από τον Γιάνικ Σίνερ με 2-1 σετ (7-5, 4-6, 7-5).

Ο Μακένζι δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Μπορεί μέχρι τη μεγάλη νίκη που πέτυχε κόντρα στον Ράφαελ Ναδάλ να μην ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι… τυχαίος. Το 2014 έγινε ο πρώτος τενίστας, μετά τον Νικ Κύργιο, που περνάει στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον στο ντεμπούτο του στη βρετανική διοργάνωση.

Μια αν μη τι άλλο σπουδαία επιτυχία για τον Μακένζι, που μεγαλώνοντας είχε ως είδωλό του τον Ρότζερ Φέντερερ. Όπως όλοι οι Αμερικανοί, ο ΜακΝτόναλντ λατρεύει το μπάσκετ και το NBA. Αγαπημένος του παίκτης ήταν ο αείμνηστος Κόμπε Μπράιαν. Από εκείνον πήρε το πείσμα και το πάθος. Το winner spirit, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια.

Μεγάλο ρόλο στην αγωνιστική άνοδο έπαιξε ο πρώην προπονητής του και νυν προπονητής του Φράνσις Τιαφό, Γουέιν Φερέιρα. «Το πρώτο που προσπάθησα να κάνω ήταν να τον βοηθήσω στο πνευματικό κομμάτι. Ολοι μπορούν να παίξουν καλά, όταν βγαίνει το παιχνίδι τους στο κορτ. Όμως, η διαφορά των σπουδαίων από τους καλούς είναι ότι κερδίζουν ακόμα και όταν βρεθούν σε κακή μέρα. Ηταν δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε. Εχει πλέον περάσει μέσα του να παλεύει σε κάθε πόντο. Να μην τα παρατάει ποτέ, ακόμα και όταν όλα στραβώνουν» είχε πει ο Φερέιρα.

Η δουλειά που έκανε τότε ο Νοτιοαφρικανός, που ήταν προπονητής του Μακένζι από τα 11 έως τα 18, βγαίνει στο κορτ ακόμα και τώρα, με τον μαθητή του να πετυχαίνει πριν από λίγες ώρες τη δεύτερη νίκη του απέναντι σε top-10 παίκτη σε 15 αναμετρήσεις (2-13). Η πρώτη και μοναδική top-10 νίκη ως σήμερα για τον Αμεριακανό ήταν το 2019 στο τουρνουά του «Delray Beach» απέναντι στον Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, ο οποίος τότε βρισκόταν στο Νο. 4.

Τέσσερα χρόνια μετά, πέτυχε το… θαύμα του φετινού Αυστραλιανού Οπεν. Μέχρι να του κλέψει τη δόξα ο επόμενος. Αυτός που θα πετάξει εκτός του Νόβακ Τζόκοβιτς. Εάν βρεθεί κάποιος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ