Η Μάρθα Ματούλα στο «10»: «Ένιωσα ότι δικαιώθηκαν οι κόποι μου – Όνειρο μου να μπω σε ένα Grand Slam»

Η Μάρθα Ματούλα στο «10»: «Ένιωσα ότι δικαιώθηκαν οι κόποι μου – Όνειρο μου να μπω σε ένα Grand Slam»

Πριν από λίγες ημέρες έγραψε ιστορία με τη συμμετοχή της στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, την πρώτη της δηλαδή σε επίπεδο WTA250. Η Μάρθα Ματούλα συνεχίζει να κρατάει ψηλά τη σημαία του ελληνικού τένις και αποκαλύπτεται μέσα από το10.gr για την πορεία της, τα είδωλα της και φυσικά, το ελληνικό τένις.

Στα 26 της χρόνια κατάφερε κάτι πολλοί θέλουν, αλλά λίγοι είναι ικανοί να φτάσουν. Ο λόγος για την Μάρθα Ματούλα. Την Ελληνίδα τενίστρια από τη Θεσσαλονίκη που εκπλήρωσε τον πρώτο της στόχο για την καριέρα της, πριν από τους επόμενους, μεγάλους, όπως ανέφερε και η ίδια.

Η 26χρονη μίλησε στο10.gr για την εμπειρία της την περασμένη εβδομάδα, τα συναισθήματα της, αλλά και για αρκετά ακόμη θέματα του ελληνικού τένις και όχι μόνο.

Η πρώτη ερώτηση προς την Μάρθα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το να εκφράσει τα συναισθήματα της για το σπουδαίο επίτευγμα της. Στα λόγια της κρύβεται η δικαίωση την οποία ένιωσε τόσο αυτή, όσο και η ομάδα της για όλους τους κόπους τους.

«Νομίζω την συγκεκριμένη στιγμή είχα πάρα πολλά συναισθήματα, αλλά κυρίως χαρά για όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει αλλά και τις ώρες που έχουμε αφιερώσει. Οι κόποι όλων, όχι μόνο οι δικοί μου δικαιώθηκαν. Για αυτό τα συναισθήματα αυτά ήταν πιο έντονα».

 

Τα συναισθήματα είναι το παν όταν κάποιος καταφέρνει να φτάσει σε ένα στόχο που έχει θέσει, όμως όπως οφείλαμε, ρωτήσαμε την Μάρθα και κάποια πράγματα για την εμπειρία της στο αγωνιστικό κομμάτι. Η 26χρονη μπήκε στο κυρίως ταμπλό και εκεί έπαιξε με την «γηπεδούχο» (Ρουμάνα) Πατρίτσια Μαρία Τιγκ. Έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη που ξεπέρασε τις τρεις ώρες, η Ρουμάνα κατάφερε να λυγίσει την Ματούλα, η οποία μέσα από τα λόγια της, αναφέρει πως παρά την ήττα της στις λεπτομέρειες προχωράει μπροστά και τονίζει πως θα δουλέψει σε αυτές.

«Αν γύρναγα το χρόνο πίσω, ίσως να δοκίμαζα κάποια διαφορετική τακτική κατά τη διάρκεια του αγώνα. Βεβαίως, στο άθλημα πάντα θεωρείς ότι θα μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα καλύτερα, αλλά ήταν κάποιες λεπτομέρειες, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σε αυτές και την επόμενη φορά να έχουμε νικητήριο αποτέλεσμα».

«Ήταν ένα πολύ καλό σημάδι ότι δουλεύουμε στη σωστή κατεύθυνση»

Για δύο προκριματικούς αγώνες και έναν του κυρίως ταμπλό, η Μάρθα Ματούλα έμεινε στα court συνολικά για πάνω από 8 ώρες. Η ίδια σχολιάζει τις συνθήκες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά τονίζει πως η αντιμετώπιση της στις δύσκολες συνθήκες, αποτελεί ένα πολύ καλό σημάδι για τη δουλειά της.

«Οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες σε αυτό το τουρνουά, διότι τα γήπεδα ήταν αργά, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τα rally να είναι μεγαλύτερα, επομένως και οι περισσότεροι αγώνες είχαν μεγάλη διάρκεια. Θα προτιμούσα να είχα μικρότερης διάρκειας αγώνες, που ίσως να με βοηθούσε στον τελευταίο αγώνα με την Τιγκ, από τη στιγμή που θα ήμουν πιο ξεκούραστη, αλλά ήταν ένα πολύ καλό σημάδι για εμένα και την ομάδα μου, ότι δουλεύουμε στη σωστή κατεύθυνση, διότι η φυσική μου κατάσταση είναι κάτι που προσπαθώ να συνεχώς να καλυτερέψω».

«Το τένις είναι ένα άθλημα πολύ σκληρό. Όνειρο μου να μπω σε Grand Slam»

Ένας από τους στόχους επετεύχθη. Αυτό σε έναν τενίστα σημαίνει ότι ανανεώνει τους στόχους του σε… πιο ψηλές «πτήσεις»; Η Μάρθα Ματούλα απαντάει για τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος αλλά και για το ποια είναι τα επόμενα όνειρα της.

«Δεν θα το ένιωθα ως upgrade δυστυχώς. Το τένις είναι ένα άθλημα πολύ σκληρό σε αυτόν τον τομέα, διότι οι short term στόχοι ανανεώνονται μονίμως. Δεν βλέπεις τι έχεις καταφέρει, παρά μόνο τι θες να καταφέρεις. Κερδίζεις έναν αγώνα, θες να κερδίσεις και τον επόμενο. Κερδίζεις ένα τουρνουά, θες να κερδίσεις και το επόμενο και ούτω καθεξής. Το ίδιο συμβαίνει και με το Upgrade,διότι αυτή τη στιγμή ο στόχος μου και το όνειρο μου είναι να μπω σε ένα Grand Slam, ωστόσο σε μερικούς μήνες μπορεί να αλλάξει».

«Είδωλο ο Τζόκοβιτς – Με έχει μάθει να μην τα παρατάω»

Είπαμε να το πάμε και λίγο πιο προσωπικά, τα βασικά τουλάχιστον, με την Μάρθα Ματούλα να αποκαλύπτει τον λόγο που ξεκίνησε να παίζει τένις, τις «θυσίες» που έχει κάνει για αυτό, αλλά και το απόλυτο είδωλο της.

Για το πως ξεκίνησε:

«Η αδερφή μου ξεκίνησε το τένις και οι γονείς μου μου λένε ότι ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω μανιωδώς».

Για το είδωλο της:

«Τενιστικό μου είδωλο είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος με κέρδισε πολύ με την τρομερή του μαχητικότητα του στο γήπεδο καθώς και με τη συνεχή βοήθεια του στους χαμηλότερης κατάταξης παίκτες και παίκτριες. Μου έχει μάθει να μην τα παρατάω ποτέ, ακόμα κι αν όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά μέσα στον αγώνα».

Για τις «θυσίες» που έχει χρειαστεί να κάνει:

«Μια από τις μεγαλύτερες θυσίες προσωπικά είναι η απουσία από πολλές μοναδικές στιγμές οικογένειας, φίλων κλπ. Χρειάζεται να ταξιδεύουμε υπερβολικά πολύ και για αυτό δεν βλέπουμε τους δικούς μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για εμένα αυτή είναι η μεγαλύτερη «θυσία».

Οι θυσίες όμως δεν αφορούν μόνο την προσωπική ζωή, αλλά και το οικονομικό κομμάτι, κάτι που στους παίκτες και τις παίκτριες του χαμηλότερου επιπέδου είναι πολύ δύσκολο. Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από το ITF στο WTA;

«Η ολοκληρωτική μετάβαση είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς τα τουρνουά της ITF ανεβαίνουν μέχρι και σε $100Κ, τα οποία αντίστοιχα τουρνουά στους άντρες είναι ATP Challenger. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη η πορεία μιας αθλήτριας στα ITF αν δεν υπάρχει κάποιος σπόνσορας. Προσωπικά εγώ δεν έχω αυτήν την οικονομική βοήθεια, οπότε πηγαίνω σε διασυλλογικούς αγώνες σε ξένες χώρες καθώς και σε αγώνες επίδειξης για να μπορώ να ανακάμπτω οικονομικά».

Η Μάρθα αποτελεί τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι και της Εθνικής ομάδας Γυναικών, κάτι που από ότι λέει και η ίδια είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα.

«Είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα ειλικρινά. Έχουμε όλες την θέληση της νίκης και το μαχητικό πνεύμα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλες ομάδες. Είναι μεγάλη τιμή και όνειρο μου να εκπροσωπώ την Εθνική ομάδα και επιπλέον μαθαίνω πολλά πράγματα από τα κορίτσια που έχουν τόση εμπειρία και ταλέντο».

«Δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε ότι έχουν καταφέρει Τσιτσιπάς και Σάκκαρη»

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στους δύο κορυφαίους τενίστες που έχει βγάλει η Ελλάδα στην ιστορία της στο άθλημα, τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη, με την Μάρθα να εξυμνεί τους δύο πρωταθλητές μας.

«Ο Στέφανος και η Μαρία έχουν καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό για την χώρα μας που θεωρώ δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε από πολλούς αναγνώστες. Αυτό που έχουν πραγματοποιήσει έχει δώσει τόση ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους αθλητές της χώρας μας το οποίο επομένως έχει ανεβάσει το επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα, καθώς έχει βοηθήσει και στην αναγνώριση του αθλήματος στα ΜΜΕ. Είναι δύο αθλητές τρομερά ταλαντούχοι που θαυμάζω πάρα πολύ κι εγώ και οι συναθλητές μου».

Καθώς κλείναμε ένιωσα την ανάγκη να μάθω την άποψη της για το μέλλον του ελληνικού τένις, κάτι που δεν θα μπορούσε να μου περιγράψει καλύτερα κάποιος άλλος, πέρα από αυτούς που το έχουν ζήσει. Τι ακριβώς χρειάζεται το ελληνικό τένις;

«Θεωρώ καλούς προπονητές γιατί εκείνη είναι η «ρίζα». Επιπλέον, ακόμα μεγαλύτερη μετάδοση αγώνων και αναγνώριση στα ΜΜΕ ώστε να γίνει μεγαλύτερο το άθλημα στην χώρα μας καθώς και θα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για σπόνσορες, αφού το τένις χρειάζεται γερή οικονομική στήριξη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ