Μαρία Σάκκαρη: Το κορίτσι φαινόμενο (pics&vids)

Μαρία Σάκκαρη: Το κορίτσι φαινόμενο (pics&vids)

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια αποχαιρέτησε το Ρολάν Γκαρός, αφήνοντας πίσω της τις καλύτερες εντυπώσεις και το10.gr κάνει μια μικρή ανασκόπηση στην ζωή της, αλλά και στο τι αντίκτυπο έχουν οι επιτυχίες της στην εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν λόγια πια για να περιγράψεις την εντυπωσιακή πορεία και συνεχή βελτίωση της Μαρίας Σάκκαρη, η οποία μας κάνει περήφανους με τις εμφανίσεις της στα κορτς.

Παρότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή της σαν άθλημα το τένις όταν ξεκίνησε να παίζει σε μικρή ηλικία, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνεντεύξεις της,  η θεαματική άνοδος στην παγκόσμια κατάταξη, μαρτυρά πως τελικά έκανε τη σωστή επιλογή, αφού σε αυτό μαγνητίζει τα βλέμματα.

Three generations.!!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Sakkari / Μαρία Σάκκαρη (@sakkattack7) στις

Από γενιά σε γενιά

Η Μαρία Σάκκαρη προέρχεται από τενιστική οικογένεια και αν μη τι άλλο τυχαίνει να συνεχίζεται μια παράδοση από γενιά σε γενιά και το λέμε ότι «τυχαίνει» καθώς το δρόμο του τένις επέλεξε να τον ακολουθήσει από μόνη της, χωρίς να υπάρχουν κάποιες πιέσεις από το οικογενειακό της περιβάλλον. Ο παππούς της Δημήτρης Κανελλόπουλος ήταν και εκείνος πρωταθλητής στο τένις και στη συνέχεια προπονητής. Είχε προπονήσει μάλιστα και την εγγονή του για 6 χρόνια. Η Αγγελική, μητέρα της Μαρίας ακολούθησε και εκείνη το τένις όπως και ο πατέρας της και ήταν η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, πριν την ξεπεράσει η Λένα Δανιηλίδου. Η Κανελλοπούλου είχε αξιόλογη πορεία συμμετέχοντας δύο φορές στο τρίτο γύρο του Γαλλικού Όπεν και έφτασε μέχρι το No.43 της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι νίκες κόντρα σε παίκτριες του Top-10

Εκτός από τις πολύτιμες νίκες που έχει πετύχει και την έφεραν αρχικά στις 100 καλύτερες της παγκόσμιας κατάταξης και στη συνέχεια στο Top-50, πραγματοποίησε και τις δύο μεγαλύτερες νίκες στην καριέρα της κόντρα σε παίκτριες του Top-10. Αρχικά στο Wuhan Open, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, για πρώτη φορά στην καριέρα της σε τουρνουά της WTA και πριν γνωρίσει την ήττα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Καρολίν Γκαρσία. Στο δεύτερο γύρο του τουρνουά της Κίνας αντιμετώπισε το No.6 του ταμπλό, Καρολίν Βοσνιάκι, την οποία νίκησε με 2-0 (7-5, 6-3) παίζοντας πολύ καλό τένις και αποτέλεσε «κλειδί» για τη συνέχεια. Φέτος στο Internazionali BNL D’ Italia της Ρώμης νίκησε το No.5 του κόσμου την Τσέχα Καρολίνα Πλίσκοβα στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με ανατροπή 2-1 (3-6, 6-3, 7-5).

Η επιλογή του να αλλάξει προπονητή και να είναι πλέον υπό τις οδηγίες του Τόμας Γιόχανσον, που ως παίκτης είχε φτάσει στο No.7 της παγκόσμιας κατάταξης και έχει κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν το 2002, αποτέλεσε το «κλειδί» για τις σημαντικές νίκες της. Η Μαρία βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό το σερβίς της, αλλά και το forehand της και η εμπειρία του Σουηδού προπονητή θα βοηθήσει περισσότερο το παιχνίδι της και συνάμα την εξέλιξη της.

Το τένις στην Ελλάδα

Εκτός από τη Μαρία Σάκκαρη ανάλογη επιτυχία έχει και ο 19χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς με τους δύο αθλητές να δίνουν το παράδειγμα για να ακολουθήσουν περισσότεροι το άθλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη άνθηση, με τη δημιουργία όλο και περισσότερων ομίλων.

Η διεξαγωγή του Fed Cup πριν από 1,5 περίπου μήνα στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ΤΑΤΟΪ Club και οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας, Σπύρου Ζαννιά, δίνουν την ελπίδα ότι θα διεξαχθούν και άλλα ανάλογα τουρνουά στη χώρα μας. Άλλωστε ήταν και μεγάλη η απήχηση του ελληνικού κοινού, που έσπευσε να στηρίξει τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητριών για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία της Ευρωαφρικανικής ζώνης που επετεύχθη με τη νίκη στο διπλό της Μαρίας Σάκκαρη μαζί με τη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου.

Η ιδιαίτερη κίνηση της

Η Μαρία έχει δείξει το ταλέντο της και το πόσο μαχητική είναι στο κορτ. Έξω από αυτό είναι μια κοπέλα προσηλωμένη σε αυτό που κάνει και το πόσο ήθος έχει το απέδειξε πρόσφατα με την κίνηση που έκανε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Fed Cup στο ΤΑΤΟΪ ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ και πρόεδρος της επιτροπής της Ολυμπιακής προετοιμασίας, γνωστοποίησε την γενναιόδωρη κίνηση της Σάκκαρη να μοιράσει το ποσό που δόθηκε σε εκείνη για την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο το 2020. Προτίμησε λοιπόν να μοιραστεί τα 30.000 δολάρια με τους συναθλητές της, τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου.

Η ίδια εντυπωσίασε με αυτή της την ενέργεια και την παγκόσμια ομοσπονδία (WTA) και παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της και αποκάλυψε πως θεώρησε πως είναι το ίδιο ισότιμη με τους συναθλητές. «Του είπα πως πρέπει να τα μοιράσουμε, γιατί η Βαλεντίνη χρειάζεται τα χρήματα περισσότερο από εμένα και φυσικά ο Στέφανος τα αξίζει το ίδιο με μένα. Προσπαθεί και δουλεύει πολύ σκληρά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα. Για μένα, είναι πολύ σημαντικό», αποκάλυψε η 22χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει…

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, γίνονται προσπάθειες για να ανέβει και άλλο το επίπεδο του τένις στην Ελλάδα από την Ομοσπονδία και να μην επισκιάζεται- υποτιμάται συνεχώς από την περισσότερη προσοχή που δίνουν σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Ωστόσο το πρόβλημα που υπάρχει και με την οικονομική κρίση μεγαλώνει είναι ότι οι νέοι αθλητές δεν έχουν τις προοπτικές και τα κατάλληλα μέσα να προπονούνται στη χώρα μας, παρότι υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά clubs. Η Μαρία Σάκκαρη στα 18 της μετακόμισε στη Βαρκελώνη για να προετοιμαστεί καλύτερα, όπου έμενε μόνη της για μια τετραετία και τον τελευταίο χρόνο λόγω και του νέου προπονητή της, του Τόμας Γιόχανσον είναι μεταξύ Μόντε Κάρλο και Αθήνας. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μένει αρκετό διάστημα στη νότια Γαλλία. Η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου επέλεξε επίσης να φύγει από την Ελλάδα για να πάει σε μια ακαδημία στην Ολλανδία, όπου είναι και πιο οικονομικά σε σχέση με άλλες χώρες.

Το ερώτημα είναι γιατί να μην πρωταγωνιστεί ο κάθε αθλητής στο παγκόσμιο τένις, ενώ βρίσκεται στην πατρίδα του, αλλά αντιθέτως να μένει μακριά από την οικογένεια του. Ενδεχομένως κάποιο παιδί που έχει το ταλέντο και όλα τα «φώτα» για να κάνει τρομερά πράγματα στο τένις, μπορεί να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταβεί σε κάποια χώρα του εξωτερικού και κατ’ επέκταση να μην ακολουθήσει τελικά ποτέ επαγγελματικά το τένις.

Το τένις σαν άθλημα επειδή είναι και το ατομικό δαπανάς αρκετά χρήματα για τον εξοπλισμό, τον προπονητή σου, κάποιο φυσιοθεραπευτή, διατροφολόγο, τα ταξίδια για τα τουρνουά που γίνονται και εκτός συνόρων και σε περίπτωση που δεν έχεις ακόμη κάποιο χορηγό στην Ελλάδα να σε στηρίξει είναι δύσκολο. Τα εγχώρια τουρνουά δεν καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές απαιτήσεις του κάθε αθλητή, οπότε το όνειρο του κάθε παιδιού να γίνει επαγγελματίας τενίστας πηγαίνει στην άκρη. Στο εξωτερικό υπάρχουν σχολές και ακαδημίες, όπως η πιο φημισμένη που προπονείται και ο Τσιτσιπάς, η Mouratoglou Tennis Academy, του προπονητή της Σερένα Γουίλιαμς, Πάτρικ Μουράτογλου στη Γαλλία, αλλά και του Ραφαέλ Ναδάλ στην Μαγιόρκα. Εκεί μπορείς να προπονηθείς σε κορυφαίο επίπεδο και κόντρα σε μεγάλους αθλητές που συχνά επιλέγουν τα συγκεκριμένα ιδιωτικά clubs για να προετοιμαστούν, πριν από κάποιο σημαντικό τουρνουά ή Grand Slam. Το τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει όλο αυτό πρέπει να το δει η ΕΦΟΑ και να βοηθά τον κάθε αθλητή με κάποιο ικανοποιητικό ποσό, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει. Είναι χρέος να υπάρχει η ώθηση στον κάθε αθλητή από την χώρα του.

Δεν χρειάζεται να εστιάζουμε στην Μαρία, στον Στέφανο, Έλληνες αθλητές που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως μόνο όταν έχουν επιτυχίες και να θυμόμαστε να δώσουμε συγχαρητήρια, μόνο για μάτια του κόσμου και όλο το υπόλοιπο διάστημα να είναι στην αφάνεια.

Κλείνοντας ευελπιστούμε να δούμε να πρωταγωνιστούν στο μέλλον και άλλοι Έλληνες αθλητές στο παγκόσμιο τένις και να αγαπήσει περισσότερος κόσμος το συγκεκριμένο άθλημα. Από προσωπική πείρα είναι ένα άθλημα που βοηθά να γυμναστεί όλο το σώμα, νιώθεις μια ελευθερία κάθε φορά που παίζεις, υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός και σεβασμός με τον κάθε αντίπαλο και οι κανόνες που υπάρχουν σε κάνουν να πειθαρχήσεις και σαν άνθρωπος.

Να ευχηθούμε ότι καλύτερο στην πορεία των αθλητών μας στα επερχόμενα τουρνουά και φυσικά στο επόμενο Grand Slam που είναι το Γουίμπλεντον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ