Τα επτά «θαύματα» του Τσιτσιπά! (vids)

Τα επτά «θαύματα» του Τσιτσιπά! (vids)

Με αφορμή τον άθλο κόντρα στον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ, τo «10.gr» σας παρουσιάζει τις 7 μεγαλύτερες νίκες που έχει πετύχει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς – Από το πρώτο «χτύπημα» τον Οκτώβριο του 2017 απέναντι στον Νταβίντ Γκοφέν στο έπος στους «16» του Αυστραλιανού Οπεν απέναντι στον Ελβετό μαέστρο.

«Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη», δήλωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγα λεπτά μετά την επική νίκη επί του Ρότζερ Φέντερερ και την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν. Ο 20χρονος τενίστας ζει τον μύθο του στην μακρινή Αυστραλία και με τις σπουδαίες εμφανίσεις του κάνει περήφανους όλους Ελληνες.

Ο Στέφανος έχει αναγκάσει μια ολόκληρη χώρα να κινείται στους ρυθμούς του. Να βλέπει τένις και να ζει με αγωνία κάθε πόντο, κάθε γκέιμ, κάθε αγώνα. Μια χώρα που μέχρι πριν από λίγους μήνες έβλεπαν τένις λίγοι και… ρομαντικοί. Μια χώρα που κακά τα ψέματα δεν έχει τενιστική παιδεία, αλλά το σημαντικότερο όλων, δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να δημιουργήσει τενίστες υψηλού επιπέδου. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια η Λένα Δανιηλίδου, αλλά και η μητέρα της Μαρίας, Αγγελική Κανελλοπούλου. Τενίστες που ξέφυγαν από την μετριότητα της Ελλάδας και άνοιξαν τα φτερά τους, κάνοντας σπουδαία πράγματα στο παγκόσμιο τένις.

Ο 20χρονος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου. Τον Οκτώβριο του 2017 ήταν στο Νο. 122 της παγκόσμιας κατάταξης. Ενα χρόνο αργότερα κατέκτησε τον πρώτο ATP τίτλο στην καριέρα του και ανέβηκε στο Νο. 15 του κόσμου. Μετά από λίγες εβδομάδες πρόσθεσε και δεύτερο τίτλο στο παλμαρέ του, κατακτώντας στο Μιλάνο της Ιταλίας το Next Gen ATP Finals. Χθες, στο Αυστραλιανό Οπεν πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του. Νίκησε τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος μετά το τέλος της αναμέτρησης παραδέχθηκε την ανωτερότητα του Στέφανου και υποκλίθηκε στο σπουδαίο ταλέντο του. «Έχασα από έναν καλύτερο παίκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελβετός «μαέστρος».

Ο άνθρωπος που μαζί με τον Ράφαελ Ναδάλ αποτελούν τους θρύλους του παγκοσμίου τένις. Ένα άθλημα, που είναι μοναχικό και ουσιαστικά παίζεις κόντρα στον εαυτό σου. Ένα άθλημα, που πρέπει να βελτιώνεσαι συνεχώς, για να παραμείνεις στην ελίτ. «Πολλοί να πιστεύουν ότι μετά από τόσα χρόνια στα κορτ μπορώ να χτυπάω όλες τις μπάλες “καθαρά” και σωστά. Κάνουν λάθος. Κάθε χτύπημα είναι διαφορετικό. Κάθε μπάλα είναι διαφορετική. Εχεις ελάχιστα δευτερόλεπτα για να πάρεις σωστή θέση, να επιλέξεις το σωστό χτύπημα. Να βρει το μπαλάκι ακριβώς στο hot spot της ρακέτας», είχε αναφέρει στο βιβλίο του ο Ράφαελ Ναδάλ, καταδεικνύοντας πόσο δύσκολο άθλημα είναι το τένις.

Ο Στέφανος βρίσκεται πλέον στην ελίτ. Το BBC τον αποκάλεσε ως το next best thing. Πλέον, ο Τσιτσιπάς δεν είναι ένα μελλοντικό αστέρι. Είναι πλέον και με τη βούλα ένας από τους αστέρες του παγκοσμίου τένις. Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ο Ελληνας τενίστας δούλεψε σκληρά υπό τις οδηγίες κυρίως του πατέρα του, Απόστολου. Δούλεψε αμέτρητες ώρες εντός και εκτός κορτ. Χτύπησε χιλιάδες μπάλες και συνεχίζει να χτυπάει καθημερινά. Μια ακόμα μπάλα, ένα ακόμα χτύπημα, ένα ακόμα βήμα προς την κορυφή.

Με αφορμή την τεράστια νίκη του Στέφανου απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ το 10.gr σας παρουσιάζει τις επτά μεγαλύτερες νίκες του Ελληνα τενίστα. Από το 2017 απέναντι στον Νταβίντ Γκοφέν, μέχρι αυτή χθες απέναντι στον Ελβετό μαέστρο.

Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» από τον Στέφανο Τσιτσιπά έγινε τον Οκτώβριο του 2017, όταν είχε αντιμετωπίσει τον Νταβίντ Γκοφέν στην Αμβέρσα για τα προημιτελικά του European Open. Ο Βέλγος έπαιζε εντός έδρας, είχε τη στήριξη των συμπατριωτών του, αλλά στο τέλος αυτός που έμεινε… όρθιος ήταν ο Ελληνας τενίστας. Ο Στέφανος κέρδισε με ανατροπή 2-1 σετ (2-6, 7-6 [1], 7-6 [4]) το Νο. 10 τότε της παγκόσμιας κατάταξης και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε ημιτελικά ATP διοργάνωσης.

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Στέφανου. Λίγους μήνες μετά, στις 27 Απριλίου του 2018, ο Τσιτσιπάς πέτυχε μια ακόμα σπουδαιότερη νίκη. Στο χωμάτινο όπεν της Βαρκελώνης αντιμετώπισε τον Ντομινίκ Τιμ, έναν από τους κορυφαίους τενίστες στο χώμα και τον κέρδισε εύκολα με 2-0 σετ (6-3, 6-2). Μια νίκη που του έδωσε το εισιτήριο για τον πρώτο τελικό της καριέρας του. Όπου αντιμετώπισε τον Ράφαελ Ναδάλ, με τον Ισπανό να παίρνει τη νίκη και τον Στέφανο να κερδίζει σε εμπειρία.

Στις 9 Αυγούστου του 2018 ο Τσιτσιπάς μπήκε και… επίσημα στο κλαμπ των κορυφαίων. Για να το καταφέρει χρειάστηκε να βγάλει νοκ άουτ τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Τον Σέρβο τενίστα, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον. Το ανάστημα του Νόλε και ο… μύθος που τον ακολουθεί δεν «λύγισαν» τον Στέφανο. Ο συμπατριώτης μας κέρδισε με 2-1 τον Τζόκοβιτς και ανάγκασε τους απανταχού φίλους τους τένις να μάθουν το όνομά του.

Το ακριβώς επόμενο βράδυ ο Ελληνας τενίστας έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κορυφή. Μετά τον σπουδαίο Τζόκοβιτς υπέταξε και τον Ζβέρεφ. Ο Γερμανός, που θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του. Ο Τσιτσιπάς κέρδισε με ανατροπή (3-6, 7-6 [11-13], 6-4) και έδειξε σε όλους πόσο τεράστιος παίκτης είναι. Μια σπουδαία νίκη, με την οποία άρχισε να γίνεται γνωστός ως «Τσιτσιφάστ».

21 Οκτωβρίου 2018: Η μέρα που έγραψε ιστορία ο Στέφανος. Ο Ελληνας τενίστας κέρδισε στον τελικό του Οπεν της Στοκχόλμης τον Ερνεστ Γκούλμπις. Το όνομα του Λετονού δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλο όσο των προηγούμενων αθλητών, αλλά ήταν μια ιστορική νίκη, καθώς με αυτή ο Τσιτσιπάς κατέκτησε τον πρώτο ATP τίτλο στην καριέρα του.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο συμπατριώτης μας πήρε μέρος στο ATP Next Gen Finals. Στις 11/11 ο Στέφανος έκανε την… επανάστασή του, κερδίζοντας στον τελικό τον Αυστραλό Αλεξ Ντε Μινόρ με 3-1 σετ και κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο στην καριέρα του. Ακόμα πιο σπουδαίο από τον προηγούμενο. Όχι λόγω βαθμολογίας, αλλά λόγω κύρους.

https://www.youtube.com/watch?v=lkuwE4_mtWI

Και φτάνουμε στο χθεσινό θρίαμβο απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Στέφανος απέναντι στο ίνδαλμά του. Τον άνθρωπο που θαύμαζε από μικρός. Η μάχη άνιση, αφού ο Ελβετός είναι ο μαέστρος και ένας από τους θρύλους του τένις. Ο Τσιτσιπάς, όμως, δεν λύγισε. Εδειξε χαρακτήρα και παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή. Απέναντι στο άλλοτε Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, κάτοχο του τίτλου, κάτοχο 20 Γκραντ Σλαμ και Νο.3 στον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=ngOAWIZwUo8

Αυτές οι νίκες είναι μόνο η αρχή. Μόνο μια… γεύση από το τι θα ακολουθήσει. Ενας δρόμος που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά καταλήγει στο πάνθεον του παγκοσμίου τένις…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ