Στα μέτρα τους. Και σαν τα… μούτρα τους

Στα μέτρα τους. Και σαν τα… μούτρα τους

Ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός υποφέρει. Και όσοι κρατούν τις τύχες του στα χέρια τους, ρίχνουν αλάτι στις πληγές.

Υπό άλλες συνθήκες; Θα ήταν σίγουρα μια ευχάριστη είδηση: Έπειτα από τη λίγκα των ανδρών, ετοιμάζεται για τα φιλέ και η λίγκα των γυναικών. Το πρωτάθλημα της Α1 βόλει. Ξανά στις ράγες. Ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τι καλύτερο από το να βρεθούμε ξανά κάποια στιγμή στη θέση, να μην συζητάμε για εξαιρέσεις, αλλά για τον κανόνα. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Δράση στα γήπεδα και στα παρκέ. Όχι ο «γύψος» που για τις περισσότερες λίγκες πάει πλέον να… χρονίσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες; Όχι μόνο δεν ευχαριστιέσαι την εξέλιξη, αλλά το πας και παρακάτω μόλις ακούσεις την ιστορία. Τον τρόπο δηλαδή που επιστρέφει η Α1 γυναικών.

Καταλαβαίνεις γιατί ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός περνά αυτή την παρατεταμένη απαξίωση. Αντιλαμβάνεσαι τις «συντεχνίες» και τα μικροσυμφέροντα που όχι μόνο στέλνουν λάθος μηνύματα στην κοινωνία, αλλά και οδηγούν ακόμη και τους λίγους που ασχολούνται σε δεύτερες σκέψεις: Να θέλουν να γυρίσουν τη πλάτη «σιχτιρίζοντας».

Τι έχει γίνει επί της ουσίας; Στο γυναικείο βόλει ο Ολυμπιακός είναι status. Ίσως η ισχυρότερη πρόσφατη «δυναστεία» που συναντήσαμε στον ελληνικό αθλητισμό τον 21ο αιώνα. Οι υπόλοιποι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπόρεσαν ποτέ να σχηματίσουν έναν πραγματικό ανταγωνισμό: 8 πρωταθλήματα στη σειρά, ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, μια σειρά από μυθικά σερί και καταγεγραμμένα ρεκόρ.

Και γιατί ο Ολυμπιακός είχε αυτό το προνόμιο; Διότι σχημάτισε μια σπουδαία ομάδα με βάθος. Επένδυσε σε αυτή. Και δικαιώθηκε.

Τόσο καλός, που αν το πρωτάθλημα ξεκινούσε κανονικά οι πιθανότητες να το κατακτήσει εκ νέου ήταν της τάξης του 80%+.

Το ήξεραν αυτό οι άλλοι; Το ήξεραν. Και το ήξεραν τόσο καλά, που όταν ξεκίνησε η φασαρία της διακοπής έκαναν ότι μπορούσαν για να μείνουμε σε αυτή την κατάσταση. Για να μην γίνει πρωτάθλημα. Για να μην χάσουν τον τίτλο (φοβερό ενδιαφέρον για το άθλημα, δεν συμφωνείται;)

Η αναμονή κράτησε μήνες. Ο Ολυμπιακός ζητούσε το πρωτάθλημα να ξεκινήσει, μαζί με όλες τις ομάδες οι οποίες είχαν θέσει ως deadline και ζητούσαν να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε ήλπιζαν να έχουν εικόνα πότε θα μπουν στο γήπεδο για προπονήσεις και πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό έστειλαν και επιστολή στον πρωθυπουργό την οποία υπέγραψαν όλα τα σωματεία. Αντ’ αυτού δεν συνέβη τίποτα και μετά από δυο παρατάσεις, την παραμονή των Χριστουγέννων, ανακοινώθηκε ότι επιτρέπονται μόνο οι προπονήσεις, χωρίς αναφορά για ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Μετά από αυτό και ενώ η αβεβαιότητα παρέμενε, αφού είχε λήξει το deadline, πολλές αθλήτριες πρώτης γραμμής ζήτησαν να φύγουν. Να βρεθούν σε άλλα πρωταθλήματα που εξελίσσονται κανονικά. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν υποχρέωση να το επιτρέψουν από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμία διαβεβαίωση για το αν και πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και αν θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί. Η προσφορά της Χίπε, της Γιώτα, της Χριστοδούλου κλπ επέβαλλε το αυτονόητο: Να δοθεί το δικαίωμα στις αθλήτριες να μπορούν να μετακινηθούν κάπου. Για να παίξουν. Αφού λοιπόν πέρασαν τα χρονικά περιθώρια, δεν γνώριζε καμία ομάδα αν έπρεπε να ενισχυθεί. Το ρόστερ λοιπόν άλλαξε υποχρεωτικά. Για να εξυπηρετηθούν οι αθλήτριες. Και όταν αυτό συνέβη; Ξαφνικά η Ομοσπονδία, άνοιξε διάλογο με την Πολιτεία για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, λες και περίμεναν να περάσει το deadline. Μιας λίγκας που πλέον οι συσχετισμοί ήταν εντελώς διαφορετικοί. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που συνιστά την αλλοίωση του πρωταθλήματος.

Με τη νέα τάξη πραγμάτων ο τίτλος θα παιχθεί ανάμεσα στους διαχρονικούς υπέρμαχους της παύλας, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αν αυτό σας λέει κάτι: Και έχει σημασία. Διότι από την Άνοιξη οι δύο τους ανά σπορ σχημάτισαν διάφορες συμμαχίες. Να αρχίζουν εκείνα που… υπάρχουν πιθανότητες τίτλων. Να «πάψουν» εκείνα που είναι χαμένα. Συμπτωματικά μάλιστα σε κάποιες Ομοσπονδίες οι θέσεις της «συμμαχίας» της παύλας γίνονταν… σημαία. Σημαία που… κυμάτιζε ως το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα δεδομένα στην υπόθεση που εγείρουν ερωτηματικά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σημερινές εξελίξεις ήταν… προδιαγεγραμμένες. Πρώτα από όλα, έχουμε την αλλαγή της προκήρυξης του πρωταθλήματος όσον αφορά τις μεταγραφές των Ελληνίδων αθλητριών. Τι προέβλεπε η αρχική; Ότι οι ομάδες έχουν δικαίωμα απόκτησης μιας ελληνίδας αθλήτριας κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο πριν αλλάξει η συγκεκριμένη προκήρυξη ενέταξε στο δυναμικό του τις Κωνσταντέλου και Ξηντάρα. Πως γνώριζε άραγε εκ των προτέρων ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην απόκτηση πέραν της μιας Ελληνίδας, τη στιγμή που πολλές ομάδες αγνοούσαν αυτή τη δυνατότητα. Μήπως είχε λάβει τη σχετική ενημέρωση από την Ομοσπονδία στο πλαίσιο των… παρασκηνιακών συζητήσεων (;), θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος.

Επίσης ποιο συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι η ΕΟΠΕ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ετοιμάσει την προκήρυξη του πρωταθλήματος που αφορά την διεξαγωγή των αγώνων από εδώ και πέρα; Άραγε ο κ. Αυγενάκης θα υπογράψει τη συγκεκριμένη προκήρυξη μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί αυτό το… νταραβέρι;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στα χθεσινά ρεπορτάζ, ότι οι Λοιμοξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για την επανέναρξη της Volley League Γυναικών. Να μας… συγχωρούν όσοι το… αναπαρήγαν αλλά κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές και ψευδές. Για την ακρίβεια το ρεπορτάζ του 10.gr αναφέρει ότι οι γιατροί δεν έδωσαν κανένα «ΟΚ» για να ανοίξει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. «ΟΧΙ» σε όλα ήταν η εισήγησή τους και ας βγει κάποιος αρμόδιος Λοιμοξιολόγος να το διαψεύσει…

Και όλα αυτά τη στιγμή που άλλα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι υπάρχει κρούσμα σε γυναικεία ομάδα το οποίο παραμένει κρυφό! Ο ΕΟΔΥ το γνωρίζει; Η ΕΟΠΕ τι κάνει για αυτό και από ποιον ελέγχεται, σχετικά με τη διασφάλιση της αυστηρής τήρησης των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων;

«Σημαιοφόρο της αλλοίωσης του πρωταθλήματος» χαρακτήρισε τον κ. Καραμπέτσος, ο Ολυμπιακός μέσω της ανακοίνωσής του.

Ο κύριος Καραμπέτσος είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η αίσθηση του περί ισονομίας είναι προφανής. Εδώ όμως το πράγμα είναι προβληματικό και σε άλλα επίπεδα; Η Αττική στο «κόκκινο» του covid. Η Σαντορίνη επίσης. Η προκήρυξη πρωταθλήματος «μαγειρεύεται» για ματς κάθε τρεις μέρες. Πως θα γίνονται τεστ, πως θα ταξιδεύουν οι ομάδες; Πως οι αθλήτριες που εργάζονται και σε κάποια άλλη θα μπορούν τις Τετάρτες να βρίσκονται στην άλλη άκρη της Ελλάδας; Πως οι αθλήτριες που είναι μαθήτριες θα παρακολουθούν τα σχολεία τους; Δεν είναι μόνο θέμα η ισονομία. Είναι τελικά και η ασφάλεια των αθλητριών. Η ίδια η υγεία τους. Νοιώθει κανείς τι συμβαίνει;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ