Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο: Μάτια ανοιχτά

Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο: Μάτια ανοιχτά

Ο Ολυμπιακός καλείται να αδειάσει πνευματικά από τον ενθουσιασμό που σκόρπισε στον οργανισμό η εμφάνιση στο ΟΑΚΑ και να επαναφέρει τη μαχητική του φύση στο προσκήνιο.

Ο Ολυμπιακός καλείται να αδειάσει πνευματικά από τον ενθουσιασμό που σκόρπισε στον οργανισμό η εμφάνιση στο ΟΑΚΑ και να επαναφέρει τη μαχητική του φύση στο προσκήνιο. Η Αρμάνι Μιλάνο έχει επιστρέψει αγωνιστικά και επιχειρεί να ανακτήσει την επαφή της με τις θέσεις που οδηγούν στην οχτάδα, αποτελώντας έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Η Αρμάνι φαίνεται ότι «ξύπνησε», αφήνοντας πίσω τον πιο κακό εφιάλτη. Το έκανε ιδρωμένη αλλά μοιάζει να τα κατάφερε. Ήταν η αρνητική έκπληξη της σεζόν. Ένα σούπερ-ρόστερ με τεράστια δεξαμενή δεξιοτήτων και εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο. Παίχτες με προσωπικότητα και ένα σύνολο σωστά στελεχωμένο που είχε  «τρακάρει» στον τοίχο των μεγάλων προσδοκιών. Οι Λομβαρδοί κατάφεραν να πιάσουν πάτο.

Παρόλα αυτά, το ένστικτο της επιβίωσης γεννάει δυνάμεις που ο άνθρωπος ίσως δεν γνώριζε ότι έχει. Οι παίχτες του Μεσίνα άναψαν τη «φλόγα» στο Βελιγράδι κερδίζοντας ένα κλειστό ματς απέναντι στον φορμαρισμένο Ερυθρό Αστέρα και συνέχισαν με δύο ακόμα νίκες στο Mediolanum απέναντι σε Μονακό και Βαλένθια. H μεγαλύτερη απόδειξη της αγωνιστικής επιστροφής των Λομβαρδών βέβαια ήρθε στο εγχώριο πρωτάθλημα όταν και πέρασαν επάνω από τη Βίρτους στη Μπολόνια, κερδίζοντας το μεγάλο ιταλικό ντέρμπι με εξαιρετικό μπάσκετ στο δεύτερο ημίχρονο.

To επιθετικό πρόβλημα της Αρμάνι

 

Η επιθετική αφλογιστία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα προς επίλυση για τον κόουτς Μεσίνα. Η ιταλική ομάδα παρουσίαζε μέχρι πρότινος ένα έντονα δυσλειτουργικό πρόσωπο στο κομμάτι αυτό και πολλά από τα βασικά της όπλα είχαν «κλειδώσει» (αγωνιστικά και ψυχολογικά) εκτελώντας με πολύ άσχημα ποσοστά. Οι απουσίες των τραυματιών Σιλντς και Πάνγκος έκαναν το έργο του Σικελού προπονητή ακόμα πιο δύσκολο.

Παρόλα αυτά, το ρόστερ της Αρμάνι έχει τεράστιο ποιοτικό  βάθος το οποίο λίγες ομάδες στην Ευρώπη μπορούν να ανταγωνιστούν. Και οι λύσεις είναι όντως πολλές. Το δίδυμο Μπίλι Μπάρον-Μπράντον Ντέιβις ήταν αυτό που τράβηξε το κάρο από τη λάσπη στην πιο δύσκολη στιγμή. Δύο από τους καλύτερους παίχτες της διοργάνωσης, ελίτ ο καθένας στον ρόλο του, κουβάλησαν τους Λομβαρδούς και έδωσαν το σύνθημα για την αντεπίθεση.

Στα 4 τελευταία ματς του στην Ευρωλίγκα ο Μπάρον μετράει 21.0 πόντους με 51.4% στα τρίποντα ενώ στις τρεις πρόσφατες ευρωπαϊκές νίκες της Αρμάνι ο Ντέιβις έχει 15.3 πόντους (70% στα δίποντα, 60% στα τρίποντα και 90% στις προσωπικές), 4.0 ριμπάουντ και 5.7 (!) τελικές πάσες. Ο Αμερικανός σέντερ είναι πολύ επιθετικός ενώ διαβάζει και σημαδεύει με ακρίβεια τους σουτέρ και τους cutters όταν η άμυνα στέλνει βοήθεια επάνω του στο low post.

Οι δύο αυτοί σπουδαίοι αθλητές είναι και οι κύριοι εκφραστές των βασικών δράσεων της ιταλικής επίθεσης. Αναφερόμαστε στις Off Screen δράσεις (Μπάρον) και στα Post ups (Ντέιβις). Με 1.26 πόντους/κατοχή από Off Screen καταστάσεις η Αρμάνι είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική ομάδα της διοργάνωσης δουλεύοντας για τους σουτέρ της ενώ βρίσκεται στο Νο7 της αξιολόγησης που αφορά τα Post ups (0.93 πόντους/κατοχή).

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική άμυνα οφείλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των δράσεων. Χρειάζεται ετοιμότητα αλλά κυρίως πολύ καλή επικοινωνία και στις δύο περιπτώσεις. Ο Ντέιβις έχει εξαιρετικό footwork, είναι πολύ δυνατός, ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά τις προσποιήσεις και απειλεί από μακριά ενώ παράλληλα είναι ικανός βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ.

Απέναντι στα ψηλά σχήματα του Μεσίνα

 

Ο Μεσίνα έχει μια πλειάδα εναλλακτικών δημιουργών στη frontcourt (Μelli, Hines, Voigtmann) ενώ διαχρονικά αρέσκεται να ενεργοποιεί Big Lineups, χρησιμοποιώντας τρεις ψηλούς στην ίδια πεντάδα. Σημαντικό ρόλο σε τέτοια σχήματα έχει ο Giampaolo Ricci ο οποίος δεν κάνει νούμερα αλλά εκτελεί όλες αυτές τις λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στη στατιστική, προσφέροντας τα μέγιστα σε όρους ενέργειας και hustling.

Αναμφίβολα ο Ολυμπιακός πρέπει να τρέξει, χτυπώντας τους Ιταλούς στο ανοιχτό γήπεδο. Η Αρμάνι είναι μαζί με τη Μπαρτσελόνα οι πιο low pace-ομάδες στη διοργάνωση. Στοχεύει στο να αναπτύσσεται στο μισό γήπεδο και προσπαθεί να παίζει τα ματς σε πολύ ελεγχόμενο ρυθμό.

Bet Builder με Brandon Davies Ριμπάουντ 3+ και Devon Hall Ριμπάουντ 3+ σε απόδοση 2.34 στη Stoiximan

Σε αντίθεση με την επίθεση της (η οποία παρά την πρόσφατη, μερική βελτίωση βρίσκεται  στην τελευταία θέση μεταξύ των 18 ομάδων της Ευρωλίγκας), η άμυνα της πρωταθλήτριας Ιταλίας βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Ειδικά στο μισό γήπεδο οι αμυντικοί δείκτες της ομάδας του Μεσίνα ανεβαίνουν κατακόρυφα με την Αρμάνι να παρουσιάζει καλό επίπεδο επικοινωνίας και υψηλού επιπέδου τακτική επάρκεια. Πρόκειται για ένα κομμάτι που βελτίωσε σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Πλέον με 0.927 πόντους/κατοχή στην άμυνα μισού γηπέδου κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη φετινή Ευρωλίγκα.

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι οι ερυθρόλευκοι θα επιδιώξουν να βρουν έξτρα πόντους στο επιθετικό transition. Οι φιλοξενούμενοι διαθέτουν τη Νο8 transition άμυνα της διοργάνωσης και τα ψηλά τους σχήματα δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τους Πειραιώτες στο ανοιχτό γήπεδο. Τόσο ο Hall όσο και ο Mitrou-Long (αλλά και ο Luwawu-Cabarrot που παίρνει περισσότερο παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια από όσο ίσως είναι έτοιμος να πάρει την προκειμένη περίοδο) έχουν τη τάση να κάνουν λάθη υπό καθεστώς πίεσης (ο Ουόκαπ μπορεί να τους κάνει τη ζωή δύσκολη). Οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορούν να στρώσουν το χαλί του ανοιχτού γηπέδου μέσα από την πιεστική τους άμυνα.

Οι ερυθρόλευκοι μπορούν επίσης να χτυπήσουν την Αρμάνι και μέσα από τις Pick & Roll καταστάσεις με βασικό εκφραστή τον Κώστα Σλούκα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα κομμάτια της άμυνας τους στο μισό γήπεδο που χρειάζεται βελτίωση. Ο Έλληνας διεθνής πόιντ γκαρντ μπορεί –με τον συνδυασμό  δημιουργικής και εκτελεστικής ικανότητας που τον διακρίνει- να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον αντίπαλο, εκτελώντας μετά από ντρίμπλα ή βρίσκοντας τους συμπαίχτες του σε ευνοϊκές θέσεις για σκορ. Σημειώστε επίσης ότι ο Αλεξάντερ Βεζένκοφ φαίνεται πως θα είναι έτοιμος μετά το πρόβλημα τραυματισμού που είχε και θα βρεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια σημαντική δοκιμασία για τον  Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες καλούνται να ξεχάσουν τη μεγάλη εμφάνιση της προηγούμενης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ και τις στιγμές ευφορίας που έζησαν και να επαναφέρουν στον εσωτερικό τους κόσμο τη μαχητική φύση. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Χρειάζεται εγρήγορση και μάτια ανοιχτά. Η Αρμάνι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και προσπαθεί με κάθε κόστος πλέον να καλύψει το χαμένο έδαφος. Συγκεκριμένες δράσεις της (Off Screen & Post ups) θα αποτελέσουν ένα πολύ δυνατό τεστ για την ελληνική άμυνα η οποία μπορεί να κρατήσει τους Λομβαρδούς χαμηλά και να πάρει τη νίκη.

 

Bet Builder με Χάντικαπ  Ολυμπιακός -3.5 και Πόντοι O/U Kostas Sloukas Line 11.5 Over σε απόδοση 2.32 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ