Σύνοδος Κορυφής : Αυτή είναι η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ – Τι περιλαμβάνει

Σύνοδος Κορυφής : Αυτή είναι η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ – Τι περιλαμβάνει

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέστρεψαν μετά το ναυάγιο της Παρασκευής οι ηγέτες της ΕΕ, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027)

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέστρεψαν μετά το ναυάγιο της Παρασκευής οι ηγέτες της ΕΕ, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027).

Στη σημερινή δεύτερη μέρα συνομιλιών, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 12:00 (ώρα Ελλάδας), ωστόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε κάποιες νέες προτάσεις στους ηγέτες, καθυστερώντας τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν η προηγούμενη πρόταση) και 300 δισ. ευρώ δάνεια, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών. Το σύνολο των κφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυξάνει τα rebates (ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού) κατά 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν χώρες όπως Ολλανδία,  Αυστρία,  Δανία και Σουηδία ανά έτος, ενώ  εισάγει και το «super emergency brake», δηλαδή έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση των χρημάτων εάν έχει αμφιβολίες  σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά.

Η συμβιβαστική πρόταση επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ των διαφόρων πλευρών και να τους βοηθήσει να καταλήξουν σε συμφωνία που θα σηματοδοτούσε ένα άνευ προηγουμένου βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση για την ΕΕ.

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί»

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Πρόγευμα για… έξι

Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε τη μέρα, συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ