Κορωνοϊός : Η χώρα θωρακίζεται για τον Δεκαπενταύγουστο – Πότε θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί για νέα μέτρα

Κορωνοϊός : Η χώρα θωρακίζεται για τον Δεκαπενταύγουστο – Πότε θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί για νέα μέτρα

Νέο μέτρο από αύριο για…ασφαλείς διακοπές. Πονοκέφαλος ακόμη τα πάρτι, οι γάμοι και η... Καβάλα.

Ένα ακόμη μέτρο ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της ανοδικής πορεία του ιού στη χώρα μας.

Ειδικότερα το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) στα πλοία φανερώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει όσο τον δυνατόν καλύτερα γίνεται το ΕΣΥ για το μεγάλο κύμα εξόδου των εκδρομέων που ως συνήθως γίνεται τον Αύγουστο.

Όπως εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μέτρο αποφασίστηκε καθώς πλέον ούτε το κατάστρωμα των πλοίων είναι ένα ασφαλές μέρος για τους επιβάτες.

Κι αυτό ακριβώς επειδή οι περισσότεροι εκδρομείς μη θέλοντας να φορέσουν μάσκα, συγκεντρώνονταν στο κατάστρωμα όπου δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση της με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός.

Βέβαια η προετοιμασία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Πρώτα με την απαγόρευση των πανηγυριών και εν συνέχεια με μία δέσμη μέτρων που είχαν ως σκοπό αφενός να «διαλύσουν» τον συνωστισμό βάζοντας φρένο στους ανυπάκοους και αφετέρου να εμποδίσουν την ανοδική πορεία του ιού.

Μάλιστα αν χρειαστεί τα μέτρα αυτά θα αυστηροποιηθούν όσο φτάνουμε κοντά στον Δεκαπενταύγουστο κι εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν καλυτερεύει και κατ’ επέκταση τα ήδη υπάρχοντα μέτρα δεν αποδίδουν. 

Άλλωστε το επιπλέον μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα επιβεβαίωσε το γεγονός πως η μάσκα θα γίνει προέκταση του… προσώπου μας ακόμη κι αν ταξιδεύουμε επί ώρες προς τον αγαπημένο μας προορισμό.

Ωστόσο η επιβολή μέτρων δεν είναι αρκετή ειδικά σε μία χώρα που έχει μάθει να διασκεδάζει και με το παραπάνω το καλοκαίρι.

Γι΄αυτό το λόγο όχι μόνο διεξάγονται ασταμάτητοι έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις και τα δειγματοληπτικά τεστ όπου είναι απαραίτητο.

«Επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελέγχθηκαν συνολικά 6610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά», πρόσθεσε. 

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Πέτσας:«Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων. Και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!».

Βαλίτσα, μαγιό και… μάσκα για τους ταξιδιώτες

Έτσι λοιπόν από αύριο έως τις 18 Αυγούστου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνονται τρεις τηλεδιασκέψεις εβδομαδιαίως.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός χτύπησε το κουδούνι της αφύπνισης, ενώ αποφασίστηκε ότι όσοι εργάτες γης εξέρχονται από τη χώρα, δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου σε αυτή, μέχρι νεωτέρας. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κοροναϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Νέα μέτρα: Ναι μεν, αλλά…

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα πιο αυστηρά μέτρα στο προσεχές διάστημα, η απάντηση του κ. Πέτσα ήταν συγκεκριμένη και ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επιπλέον μέτρα θα ανακοινωθούν αν οι λοιμωξιολόγοι διαπιστώσουν πως τα ήδη υπάρχοντα μέτρα όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά και δεν «φαίνονται» στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Αν δηλαδή συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ιού και μετά το πέρας του διαστήματος που χρειάζεται για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα απέδωσαν καρπούς ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση ειδικοί και υπουργοί έχουν αποκαλύψει σε δηλώσεις τους ποια νέα μέτρα υπάρχουν στο τραπέζι.

Η επιστροφή του SMS στο 13033 για τις ευπαθείς ομάδες, τα τοπικά lockdown είναι μερικά από τα μέτρα που τις τελευταίες μέρες ακούγονται συνεχώς. Ωστόσο σε δηλώσεις του σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αποκάλυψε πως σε περίπτωση που δεν ασθενήσει ο συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης ενδεχομένως να υπάρχουν νέοι περιορισμό στη λειτουργία τους, όπως να κλείνουν νωρίτερα. 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως κανένας δεν πρόκειται να χαριστεί στους ανυπάκοους επιχειρηματίες, ακόμη και αν ο Αύγουστος είναι ο πιο κερδοφόρος μήνας του καλοκαιριού.

Ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος πως ακόμη και στην πρώτη παράβαση, η επιχείρηση θα κλείνει για 15 ημέρες.

Προειδοποίηση Σύψα για περιορισμό στα μπαρ

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Αρχικά, ο Νίκος Σύψας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα της πολιτείας για τον κοροναϊό υποστηρίζοντας ότι «η επιβάρυνση μπορεί να αναστραφεί» και το καλοκαίρι να περάσει «χωρίς κάποιο “ατύχημα”» με τη σωστή χρήση μασκών, τις αποστάσεις και την απολύμανση των χεριών.

Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής τόνισε ότι είναι πολλά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, κάποια εκ των οποίων μπορούν να γνωστοποιηθούν και άλλα «στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ».

Ο κ. Σύψας είπε στο open πως, μεταξύ άλλων, υπάρχει η σκέψη «να κλείνουν νωρίς τα μπαρ». Ερωτηθείς για το αν έχει γίνει συζήτηση για την ώρα είπε ότι μπορεί να οριστεί να κλείνουν «στις 23:00 ή 00:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα.» Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα». 

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ερωτήθηκε για τις εκκλησίες τις οποίες χαρακτήρισε ως χώρους συνάθροισης και ηλικιωμένων, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της χρήσης μάσκας. Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου ανέφερε ότι «φέτος θα είναι όλα διαφορετικά. Δεν γίνεται να έχουμε λιτανείες. Θα έχουμε ευρεία διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές. Μπορούμε να ασκήσουμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα με χιλιάδες άλλους τρόπους χωρίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο» είπε.

Γάμοι: O νέος πονοκέφαλος των ειδικών

Και σαν να μην έφτανε η κορύφωση της εξόδου των εκδρομέων, αλλά και ο συνωστισμός σε μπαρ που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σαν «βόμβα» σκάνε και νέα κρούσματα από γάμους.

Ειδικότερα μετά τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες νέος συναγερμός σήμανε με κρούσμα κοροναϊού σε γυναίκα που είχε παρευρεθεί σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, evros-news.gr, η κοπέλα κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη αλλά μένει σε άλλη περιοχή της χώρας και ήρθε για να παραστεί στον γάμο των φίλων της.

Μετά το μυστήριο που πραγματοποιήθηκε σε εκκλησία της Αλεξανδρούπολης, τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, δεν αισθανόταν τόσο καλά και πήγε στο σπίτι της.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, την Κυριακή η κοπέλα πήγε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και έδωσε δείγμα για το τεστ Covid-19 και τα αποτελέσματα το απόγευμα βγήκαν θετικά.

Ενημέρωσε κάποιους φίλους της και τόσο χθες βράδυ όσο και σήμερα το πρωί, πάνω από 20 άτομα πήγαν επίσης στο Νοσοκομείο για να δώσουν δείγματα.

Παράλληλα ξεκίνησε η ιχνηλάτηση όσων ήρθε σε επαφή, ενώ  λόγω της αδιαθεσίας της δεν πήγε στο γαμήλιο γλέντι που ακολούθησε.

Παραμένει η ανησυχία στην Καβάλα – Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις

Στην Καβάλα μετά την ανακοίνωση των 13 νέων κρουσμάτων -11 από τα οποία σχετίζονται με το εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων- αποφασίστηκε και η αναβολή όλων των καλλιτεχνιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός της εβδομάδας.

Ανακοίνωσε δε, ότι πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους, τις επόμενες μέρες, θα επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές, καθώς μπορεί οι πωλητές και οι παραγωγοί να τηρούν τις αποστάσεις αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο που πλησιάζει τους πάγκους για να ψωνίσει.

Τέλος από αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ακόμα ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, ενώ εντός της ημέρας ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναμένεται να βγάλει νέα ανακοίνωση, με την οποία θα συστήνει σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ