Κορωνοϊός : Αυξάνονται τα κρούσματα – Συναγερμός για εξάπλωση και στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός : Αυξάνονται τα κρούσματα – Συναγερμός για εξάπλωση και στα νοσοκομεία

Έντονη ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν στους ειδικούς επιστήμονες τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη δραστηριότητα του νέου κορωνοϊού στη χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες, Τετάρτη ανακοινώθηκαν 124 κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στη χώρα είναι μεγάλη, οι εστίες είναι πολλές και ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση τεράστιος.

Την κρισιμότητα του Αυγούστου για την εξέλιξη της επιδημίας επεσήμανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως δήλωσε, «είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Οι εστίες υπερμετάδοσης

Οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προκαλούν ανησυχία και στον ΕΟΔΥ και στις Αρχές.

Στην αρχή ήταν οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κοροναϊού.

Στη συνέχεια ήταν το εργοστάσιο στην Καβάλα, ενώ από τον χθεσινό απολογισμό του ΕΟΔΥ με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα, προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες.

Από τα 124 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα δέκα αφορούν γιατρούς από νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ξυπνώντας «μνήμες» από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και αρκετοί γιατροί νόσησαν στα πρώτα στάδια εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από τα δέκα κρούσματα στον χώρο της Υγείας, τα τέσσερα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τα άλλα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική. Ηδη έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες απολύμανσης και ελέγχων στο προσωπικό.

Φόβοι για εξάπλωση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αγωνιούν για την πορεία της νόσου τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος μήνας, με την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου να προκαλεί πονοκέφαλο.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε και με μήνυμα του ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να τηρούν τα μέτρα.

Ως εκ τούτου, το προσεχές Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, όσον αφορά τη διασπορά του ιού στη χώρα, αφού το κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ενταθεί και πολλοί αδειούχοι θα βρεθούν στα νησιά και την επαρχία.

Ειδικά όσο πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο, η κατάσταση θα επανεξετάζεται καθημερινά και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα προστασίας, στο πλαίσιο της μη εξάπλωσης του ιού.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Αναλυτικότερα η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 9 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– 22 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
– 1 στην Αρκαδία
– 1 στη Δράμα
– 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
– 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης.
– 2 στην Ημαθία
-8 στην Καβάλα,
– 8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους.
– 6 στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα 1 συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
– 1 στην Πιερία.
– 1 στην Καστοριά.
– 1 στην Κέρκυρα.
– 2 στην Κοζάνη.
– 1 στις Κυκλάδες.
– 1 στην Πέλλα.
– 2 στη Χαλκιδική.
– 1 στα Χανιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ