Η Ρωσία προσφεύγει ξανά στο CAS και ζητάει την επανένταξη των αθλητών της στις διεθνείς διοργανώσεις

Η Ρωσία προσφεύγει ξανά στο CAS και ζητάει την επανένταξη των αθλητών της στις διεθνείς διοργανώσεις

Η Ρωσική Ομοσπονδία Αθλητισμού ζητεί από το CAS την επανένταξη των αθλητών της στις διεθνείς διοργανώσεις, μετά την προσωρινή άρση της τιμωρίας της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεσε to10.gr στην Google

Νέα προσφυγή στο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο κατέθεσε η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου, αμφισβητώντας τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η World Athletics μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ρωσική πλευρά ζητεί την άρση του αποκλεισμού και την επιστροφή των αθλητών και των αθλητριών της στις διεθνείς διοργανώσεις. Η προσφυγή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το καθεστώς συμμετοχής της Ρωσίας στον διεθνή αθλητισμό επανεξετάζεται, μετά την αλλαγή στάσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η ΔΟΕ αποφάσισε τον Ιούλιο να άρει προσωρινά την αναστολή της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, περιορίζοντας παράλληλα τις συστάσεις που εμπόδιζαν τις διεθνείς ομοσπονδίες να επιτρέψουν την παρουσία Ρώσων αθλητών στις διοργανώσεις τους.

Η απόφαση δεν υποχρεώνει, ωστόσο, τις επιμέρους παγκόσμιες ομοσπονδίες να επανεντάξουν αυτομάτως τη Ρωσία. Κάθε άθλημα εξακολουθεί να εφαρμόζει τους δικούς του κανονισμούς και να αποφασίζει εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιτρέψει την επιστροφή των Ρώσων αθλητών.

Η World Athletics παραμένει μία από τις αυστηρότερες διεθνείς ομοσπονδίες. Δεν έχει ακολουθήσει την αλλαγή κατεύθυνσης της ΔΟΕ και εξακολουθεί να αποκλείει τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τις διοργανώσεις της, ακόμη και υπό ουδέτερη σημαία.

 «Κυρώσεις χωρίς προηγούμενο»

Ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου, Μπόρις Γιαρισέφσκι, χαρακτήρισε πρωτοφανείς τους περιορισμούς που εφαρμόζονται σε βάρος της χώρας του.

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου δεν έχουν προηγούμενο. Καμία άλλη αθλητική ομοσπονδία δεν υπόκειται σε τόσο αυστηρούς περιορισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν μόνο τη φυσιολογική λειτουργία της ομοσπονδίας, αλλά επηρεάζουν συνολικά την ανάπτυξη του στίβου στη Ρωσία.

«Επιβραδύνουν την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών αθλητών, και μας εμποδίζουν να εκπροσωπούμε με αξιοπρέπεια το άθλημά μας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Η ρωσική επιχειρηματολογία βασίζεται στην άποψη ότι ο αποκλεισμός έχει αποκτήσει χαρακτήρα συλλογικής και απεριόριστης τιμωρίας. Οι Ρώσοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν καμία προσωπική σχέση με τον πόλεμο στερούνται επί τέσσερα και πλέον χρόνια τη δυνατότητα να αγωνιστούν διεθνώς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μικρότερες ηλικίες. Η ομοσπονδία θεωρεί ότι μια ολόκληρη γενιά αθλητών κινδυνεύει να χάσει τα σημαντικότερα χρόνια της σταδιοδρομίας της χωρίς να έχει συμμετάσχει ποτέ σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις.

Η World Athletics δεν υποχωρεί

Η World Athletics απάντησε ότι προτίθεται να υπερασπιστεί δυναμικά τη θέση της ενώπιον του CAS. Η παγκόσμια ομοσπονδία θεωρεί ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στον αποκλεισμό δεν έχουν μεταβληθεί σε βαθμό που να δικαιολογεί την άρση των κυρώσεων.

«Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τη θέση μας», ανέφερε σε λιτή ανακοίνωση που διαβιβάστηκε στο Reuters.

Η στάση αυτή διαφοροποιεί τον παγκόσμιο στίβο από αρκετά άλλα αθλήματα, τα οποία επέτρεψαν σταδιακά την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών υπό ουδέτερο καθεστώς. Σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις οι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν χωρίς εθνική σημαία, ύμνο ή σύμβολα και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ουδετερότητας.

Στον στίβο, αντίθετα, η απαγόρευση παραμένει συνολική. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση προς τη World Athletics, ιδιαίτερα μετά τη νεότερη απόφαση της ΔΟΕ.

Η δεύτερη προσφυγή σε έναν μήνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου προσφεύγει στο CAS για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είχε καταθέσει αντίστοιχη προσφυγή στις 9 Ιουλίου 2026, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της World Athletics να επιβεβαιώσει τη διατήρηση του αποκλεισμού.

Η νέα νομική ενέργεια δείχνει ότι η Μόσχα επιχειρεί να εντείνει την πίεση και να αξιοποιήσει την προσωρινή επανένταξη της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής ως νέο στοιχείο στην υπόθεση.

Η ρωσική ομοσπονδία προειδοποίησε ότι, εάν δεν δικαιωθεί, θα προχωρήσει και σε άλλες δικαστικές ενέργειες. Δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές, αλλά εμφανίζεται αποφασισμένη να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό σε κάθε διαθέσιμο νομικό και θεσμικό επίπεδο.

Το παλαιότερο μέτωπο του ντόπινγκ

Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την παγκόσμια ομοσπονδία δεν άρχισε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στίβος είχε βρεθεί υπό καθεστώς αποκλεισμού ήδη από το 2015, μετά τις αποκαλύψεις για ένα εκτεταμένο και κρατικά υποστηριζόμενο σύστημα ντόπινγκ και συγκάλυψης θετικών δειγμάτων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, περιορισμένος αριθμός Ρώσων αθλητών μπορούσε να αγωνίζεται ως εξουσιοδοτημένος ουδέτερος αθλητής, εφόσον αποδείκνυε ότι πληρούσε αυστηρά κριτήρια αντιντόπινγκ και δεν συνδεόταν με το προβληματικό σύστημα.

Το 2023 η World Athletics αποκατέστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως προς τις υποχρεώσεις της στο μέτωπο του ντόπινγκ. Παρ’ όλα αυτά, διατήρησε τον ξεχωριστό αποκλεισμό που είχε επιβληθεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόκειται επομένως για δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η πρώτη αφορούσε παραβιάσεις των κανονισμών αντιντόπινγκ και την αξιοπιστία της ρωσικής ομοσπονδίας. Η δεύτερη αποτελεί πολιτική και θεσμική κύρωση λόγω του πολέμου.

Μια απόφαση με ευρύτερες συνέπειες

Η ετυμηγορία του CAS μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του στίβου. Εάν η Ρωσία δικαιωθεί, θα ενισχυθούν οι πιέσεις προς άλλες διεθνείς ομοσπονδίες να επανεξετάσουν τους αποκλεισμούς τους. Αντίθετα, εάν απορριφθεί η προσφυγή, θα επιβεβαιωθεί η δυνατότητα κάθε ομοσπονδίας να διατηρεί αυστηρότερα μέτρα από εκείνα που προτείνει η ΔΟΕ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η σύγκρουση δύο αρχών. Από τη μία, η απαίτηση να μη χρησιμοποιείται ο αθλητισμός ως μέσο νομιμοποίησης κρατικών ενεργειών και πολέμων. Από την άλλη, η θέση ότι οι αθλητές δεν πρέπει να τιμωρούνται συλλογικά για αποφάσεις τις οποίες δεν έλαβαν οι ίδιοι.

Μέχρι να αποφανθεί το CAS ή να αλλάξει στάση η World Athletics, οι Ρώσοι αθλητές παραμένουν εκτός του διεθνούς στίβου. Η Μόσχα, όμως, δηλώνει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να περιοριστεί σε πολιτικές πιέσεις και θα συνεχίσει τη νομική μάχη μέχρι την εξάντληση όλων των διαθέσιμων μέσων.

Προσθήκη ως προτεινόμενη πηγή στη Google
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ