Βηρυτός : Δεκάδες σακούλες με πυροτεχνήματα στην ίδια αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο

Βηρυτός : Δεκάδες σακούλες με πυροτεχνήματα στην ίδια αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο

Οι αρχές της Βηρυτού διεξάγουν έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι της μεγαλύτερης τραγωδίας, με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εγκληματική αμέλεια σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό υλικό να συγκλονίζουν

Μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν χιλιάδες τόνοι εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού σε μη ασφαλείς συνθήκες θεωρείται ως η πλέον πιθανή αιτία για τη μαζική έκρηξη που τάραξε συθέμελα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, με τις αρχές πάντως να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξωτερικής ανάμειξης.

Από την έκρηξη βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 150 άνθρωποι, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τις 5.000 και τους εγκλωβισμένου κάτω από τα συντρίμμια να υπολογίζονται σε δεκάδες.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι της μεγαλύτερης τραγωδίας στη χώρα, με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εγκληματική αμέλεια σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό υλικό να συγκλονίζουν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι πολίτες εμφανίζονται απηυδισμένοι, αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να «ξεφορτωθούν» τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους. 

Δεκάδες σακούλες με πυροτεχνήματα στη μοιραία αποθήκη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται μαρτυρία πρώην λιμενεργάτη στη Βηρυτό, καθώς και άλλες πηγές, στον ίδιο χώρο με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου βρίσκονται αποθηκευμένες δεκάδες σακούλες με πυροτεχνήματα, τα οποία ενδέχεται να αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την ανάφλεξη της εκρηκτικής ύλης.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα, είχε λάβει εντολή από τον στρατό του Λιβάνου να τοποθετήσει το νιτρικό αμμώνιο στην αποθήκη 12 παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.

«Υπήρχαν πολλά παράπονα γι’ αυτό εδώ και χρόνια» λέει ο Shehadi, ο οποίος εργάστηκε στο λιμάνι μέχρι να μεταναστεύσει στον Καναδά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. «Κάθε εβδομάδα, οι τελωνειακοί έρχονταν και διαμαρτύρονταν, όπως και αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας. Ο στρατός τούς έλεγε συνεχώς ότι δεν υπήρχε άλλο μέρος για να αποθηκευτεί».

Όπως υποστηρίζει, στην αποθήκη βρισκόταν μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων που είχαν κατασχεθεί το 2009-10, με τον ίδιο μάλιστα να λέει ότι είχε δει προσωπικά να παραδίδεται. «Υπήρχαν 30 έως 40 νάιλον σακούλες πυροτεχνημάτων μέσα στην αποθήκη 12».

«Ήταν στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνεις. Πολλές φορές εξέφρασα παράπονα γι’ αυτό, καθώς δεν ήταν ασφαλές. Υπήρχε, επίσης, υγρασία. Πρόκειται για μια καταστροφή που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί» υποστηρίζει. 

Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πυροτεχνημάτων

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαιώνει την ύπαρξη των πυροτεχνημάτων, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο αναφοράς στα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, την Παρασκευή.

Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με την αιματηρή έκρηξη έρχονται καθώς ερευνητές συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν την αιτία της πυρκαγιάς και την επακόλουθη καταστροφή.

Ο ισχυρισμός ότι πυροτεχνήματα αποθηκεύονταν στην ίδια αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τηλεοπτικά πλάνα. Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύτηκε, μια μεγάλη αποθήκη είναι ορατή, με καπνό να βγαίνει από τα παράθυρα στη δυτική του πλευρά καθώς και από την οροφή.

Όπως διακρίνεται, ο καπνός πυκνώνει και, στη συνέχεια, εμφανίζονται λάμψεις, προκαλώντας κόκκινες φλόγες που εξαπλώνονται γρήγορα πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη στο κτίριο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ