«Μαστίγιο και καρότο» από την Τουρκία: Ζητά διάλογο απειλώντας την Ελλάδα

«Μαστίγιο και καρότο» από την Τουρκία: Ζητά διάλογο απειλώντας την Ελλάδα

Η Τουρκία - η οποία έχει ενοχληθεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία - συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα βάζοντας εμμέσως στο «παιχνίδι» και τους Ρώσους.

Με την επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ στην Τουρκία στην περίπτωση που η γειτονική χώρα δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο να παραμένει στο «τραπέζι», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν ευθύνεται η Άγκυρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζητά από την Ελλάδα να «εφαρμόσουμε μία πολιτική win-win» κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα πως δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία –  η οποία έχει ενοχληθεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία – συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα βάζοντας εμμέσως στο «παιχνίδι» και τους Ρώσους.

Μετά το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους τα προηγούμενα 24ωρα, το βράδυ της Τετάρτης εκδόθηκαν δύο νέες Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός».

Όπως έγινε γνωστό, η  πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 – 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μεταξύ 17 – 25 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν κοινά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο είναι εμφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να επικοινωνήσει την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Προκλήσεις δίχως τέλος από Τουρκία

Η Τουρκία πάντως, αντί να προχωρά προς το δρόμο της αποκλιμάκωσης ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απώτερος στόχος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς του όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».

Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται».

Εμείς όμως, πρόσθεσε,  συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι.

«Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία παίζει όλα τα «χαρτιά» της ενόψει της Συνόδου Κορυφής ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς της όρους.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Συνάντηση Δένδια – Πάιατ

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην παραβατικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε πως χάρηκε που είδε τον κ. Δένδια πριν από το ταξίδι του στα Ηνωμένα Έθνη αύριο.

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο χθες «είναι ανώφελο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή»», σημείωσε ο κ. Πάιατ σε σχετική ανάρτησή του στο twitter. 

Σχοινάς: «Παράθυρο» για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές προς την τουρκική πλευρά πως εάν συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενεργοποιήσει μία σειρά κυρώσεων έναντι της Άγκυρας, γεγονός που έχει εκνευρίσει τους Τούρκους.

Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ,  σημείωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Τόνισε ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα απ αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Αν. Μεσόγειο».

«Πυρά» Ακάρ

Προκλητικός αλλά και πιστός στην σκληρή ρητορική που έχει χαράξει εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύοντας  «πυρά» κατά της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Προφανώς ο τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Χθες, είχε προχωρήσει σε νέες απειλές, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας σε οποιονδήποτε, εκτός εάν η κυριαρχία μας στους ουρανούς και τους αιθέρες και η παρουσία μας εδώ δεν είναι διαθέσιμη. Είναι θέμα αγώνα.
»Μην ξεχνάτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, προγραμματίστε και εκτελέστε το καθήκον σας αναλόγως.

Είχε προσθέσει δε, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι στη διάθεση του έθνους και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό. 

Αποκλιμάκωση ζητά ο Πομπέο

Χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής Μάικ Πομπέο προχώρησε σε μία ακόμη έκκληση προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Αυτή τη φορά ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κράτησε ίσες αποστάσεις καλώντας – όπως είπε – «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει σε νέα καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ