Βόμβα Ράμα για τα 12 μίλια με την Ελλάδα : «Εμφύλιος» στην Αλβανία με δάκτυλο… της Τουρκίας

Βόμβα Ράμα για τα 12 μίλια με την Ελλάδα : «Εμφύλιος» στην Αλβανία με δάκτυλο… της Τουρκίας

Ο Εντι Ράμα έκοψε κάθε συζήτηση για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα στα 12 μίλια, παρεμβαίνοντας στον «εμφύλιο» που ξέσπασε για το ζήτημα αυτό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα του, μετά τον παρασκηνιακό δάκτυλο... της Τουρκίας.

Ο Εντι Ράμα έκοψε κάθε συζήτηση για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα στα 12 μίλια, παρεμβαίνοντας στον «εμφύλιο» που ξέσπασε για το ζήτημα αυτό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα του, μετά τον παρασκηνιακό δάκτυλο… της Τουρκίας.

«Εχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, απαντώντας σε όσους των κατηγορούν πως έχει προχωρήσει σε μυστική συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, δήλωσε προχθές από τον Αυλώνα ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία χωρίς την έγκριση του προέδρου».

Οπως μεταδίδει το himara.gr, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο Ράμα είπε πως «είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι το σπαταλά, γιατί εάν υπήρχε συμφωνία, ο πρόεδρος σίγουρα θα το γνώριζε αυτό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την έγκριση του προέδρου. Θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά για εκείνους που θέλουν να ακούσουν και για εκείνους που πέφτουν στα νύχια των ατόμων που κάνουν πολιτική “για να ψαρέψουν κάτι” ότι δεν υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο Ράμα. 

Ο αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν διακοπεί από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα».

«Τερματίστηκαν (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις) χωρίς συμπεράσματα και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι τόσο νέα όσο ήταν τόσο καιρό, δεν έχουμε ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε απολύτως καμία συμφωνία αυτήν τη στιγμή.

«Καμία σχέση με την Αλβανία»

»Η σύγχυση μέσω μιας δήλωσης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, αλλά έχει να κάνει με την έννοια του δικαιώματος να επεκταθεί στα 12 μίλια, όπου το επιτρέπει το έδαφος. Στην περιοχή μεταξύ μας και της Ελλάδας αυτό δεν είναι δυνατό» είπε ο Ράμα.

Και πρόσθεσε ότι «είναι πραγματικά μια αστεία ιστορία και ταυτόχρονα ενοχλητική για όσους την ταΐζουν».

«Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει συμφωνία όταν δεν υπάρχουν έγγραφα, καμία υπογραφή, χαρτόσημα, διαδικασίες. Η συμφωνία πηγαίνει από την ομάδα διαπραγματεύσεων στην κυβέρνηση, από την κυβέρνηση στον πρόεδρο, ο πρόεδρος είπε ότι θα τη μεταφέρει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στη συνέχεια θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν. “Οποιος τρώει αυτό το δόλωμα είναι εντελώς πτώμα”», κατέληξε ο Ράμα.

Αναλύοντας, στον ίδιο ιστότοπο, τις διαφορετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Αλβανίας τις τελευταίες ημέρες για αυτό το θέμα, ο Νικόλαος Παπαηλίας σημειώνει ότι «δεν πέρασαν, παρά μόνον λίγες μέρες από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και από τις δηλώσεις Δένδια για πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και από αλβανικής πλευράς ακολούθησαν τέσσερις διαφορετικού περιεχομένου δηλώσεις.

Το μπαράζ των δηλώσεων

»Η πρώτη από το ΥΠΕΞ της Αλβανίας, το οποίο χαιρέτησε την εν λόγω δήλωση, η δεύτερη από τον πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι δικαίωμα κάθε σοβαρού κράτους να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και το μέτρο αυτό υπάγεται σ’ αυτήν την κατηγορία.

»Πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα έχουν διακοπεί από τότε που υπήρξε αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα. Η τρίτη δήλωση ήρθε από τον Προέδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος εστίασε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα οπού εξέφρασε της ανησυχίες του για «αδικίες» εις βάρος της χώρας του και η τέταρτη δήλωση από τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Μπράτσε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μέτα με τις οποίες τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα θαλάσσια σύνορά της με την Αλβανία.


Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα (Reuters)

»Θυμίζουμε εδώ ότι η Αλβανία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από το 1990 και μάλιστα χωρίς καν να ενημερώσει κανέναν από τους γείτονές της (Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο ). Λογικά αναρωτιόμαστε… Γιατί αυτή η διαφορετική οπτική από τον κάθε θεσμό; »Για να είμαστε πιο σωστοί, γιατί οι μετέπειτα δηλώσεις είναι δυσμενείς και διαφέρουν από τις πρώτες; Τι συνέβη ξαφνικά και άλλαξε η γραμμή της αλβανικής κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα; Σαφώς και υπάρχει απάντηση. Και η απάντηση έρχεται εξ Ανατολής…

«Ενοχλήθηκε η Τουρκία»

»Ενοχλήθηκε η Τουρκία και ανέλαβε δράση. Μια ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία αυτή τη φορά θα δυσκόλευε πάρα πολύ τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα. Οπως και το 2009 οπότε στην ουσία ήταν αυτή που ακύρωσε τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας έτσι και τώρα άρχισε να βάζει τρικλοποδιές και ας μην έχουμε ψευδαπάτες θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύναψη μιας μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

»Με διάφορα τερτίπια και αιτιάσεις και χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και ανατολίτικα παζάρια θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το κατά τ’ άλλα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας για τη μη υπογραφή. Ας μην μας παρασύρει λοιπόν ο ενθουσιασμός των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

»Η Αλβανία είναι άλλη φάση, ή για να το πω πιο καθαρά είναι το μάτι και το αυτί της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αποκρούει πάντα στο τείχος που έχει ορθώσει μπροστά της η Τουρκία.

«Υπάρχει και άλλος δρόμος»

»Και αυτό το τείχος είναι οικονομικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό, ιδεοληπτικό και πηγάζει από την 500ετη οθωμανική κατοχή. Αλλωστε ο ίδιος ο Ράμα έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, όταν η Ευρώπη του έκλεισε προσωρινά την πόρτα, υπάρχει και άλλος δρόμος, εννοώντας φυσικά την Τουρκία.

»Θέλω να πιστεύω ότι οι υγιείς αλβανοί διανοούμενοι (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Αλβανία) θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αναστρέψουν τη δυσμενή «εξάρτηση» της Αλβανίας από την Τουρκία στο προσεχές μέλλον. Αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα… Ιδωμεν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ