Brexit : Εκτός διαπραγματεύσεων το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων – Σε κίνδυνο εκατοντάδες παιδιά

Brexit : Εκτός διαπραγματεύσεων το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων – Σε κίνδυνο εκατοντάδες παιδιά

Η ΕΕ απέρριψε πρόταση της Βρετανίας για την επανένωση παιδιών αιτούντων άσυλο με τις οικογένειές τους, στην περίπτωση που οι μεν βρίσκονται στη Βρετανία και οι δε στην ΕΕ. Το γεγονός οδήγησε σε προειδοποιήσεις ότι περισσότεροι νέοι θα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους επιχειρώντας να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης.

Η ΕΕ απέρριψε πρόταση της Βρετανίας για την επανένωση παιδιών αιτούντων άσυλο με τις οικογένειές τους, στην περίπτωση που οι μεν βρίσκονται στη Βρετανία και οι δε στην ΕΕ. Το γεγονός οδήγησε σε προειδοποιήσεις ότι περισσότεροι νέοι θα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους επιχειρώντας να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας πρότεινε τη σύναψη συμφωνίας για τη μετα-Brexit εποχή, η οποία θα εξασφάλιζε τη συνέχιση των μεταφορών ασυνόδευτων παιδιών αιτούντων άσυλο στις οικογένειες τους που ζουν στη Βρετανία ή στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται υποχρέωση σε οποιαδήποτε πλευρά. 

Τι απαντά η ΕΕ

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δεν θα λάμβανε αυτό το αίτημα υπόψη του ως μέρος των τρεχουσών συνομιλιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, επειδή «δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξουσιοδότησή του από την ΕΕ».

Οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν στην εξουσιοδότηση του Μπαρνιέ για τις διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο, όμως περιορίστηκαν σε ασαφή ευχολόγια «συνεργασίας» και «διαλόγου» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο, την καταπίεση και τη φτώχεια.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δείξει ελάχιστη διάθεση για την αναδιατύπωση της εξουσιοδότησης του Μπαρνιέ για τους ανήλικους αιτούντες άσυλο, γράφει ο Guardian, επειδή πιστεύουν ότι το σχέδιο της Βρετανίας δεν προσφέρει αρκετά. «Δεν φέρνει αρκετή επιπλέον αξία, υποπτευόμαστε ότι στοχεύει περισσότερο στο να στέλνει ανθρώπους πίσω στην ΕΕ», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ στον Guardian, προσθέτοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα το οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο θα εκπονηθεί βάσει διμερών συμφωνιών μεταξύ Βρετανίας και μεμονωμένων κρατών της ΕΕ.

Η ΕΕ απέρριψε μια πιο εκτεταμένη συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία θα αφορούσε και τους ενήλικες, για αντίστοιχους λόγους.

Η Μπεθ Γκάρντινερ-Σμιθ, επικεφαλής του Safe Passage, δήλωσε ότι η απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας θα μπορούσε να καταστεί «εξαιρετικά καταστροφική» για τα προσφυγόπουλα που στηρίζει η ΜΚΟ της. «Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλα μέρη της Ευρώπης που έχουν οικογένεια στη Βρετανία, έχουν έννομο δικαίωμα να επανενωθούν με τους οικείους τους».

Φοβάται ότι πολλά εξ αυτών θα νιώσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιχειρήσουν να διασχίσουν το επικίνδυνο κανάλι της Μάγχης ή να πραγματοποιήσουν άλλα ριψοκίνδυνα ταξίδια. «Χωρίς ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για να ενωθούν με τους αγαπημένους τους, να επανενωθούν με την οικογένειά τους, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές που συχνά κρύβουν τον κίνδυνο και την εκμετάλλευση».

Το 2019, 312 παιδιά αιτήθηκαν άσυλο στη Βρετανία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου.

Το Safe Passage υποστηρίζει ότι η διεθνής νομοθεσία για το άσυλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το επίσημο σύστημα μετακίνησης για την επανένωση οικογενειών. «Παροτρύνουμε την κυβέρνηση της Βρετανίας να φροντίσει να εξασφαλίσει νομοθεσία που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών επειδή διαφορετικά, δυστυχώς, θα δούμε περισσότερα προσφυγόπουλα να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους», τονίζει η Γκάρντινερ-Σμιθ.

Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει μια τροποποίηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση του Λόρδου Νταμπς των Εργατικών, η οποία θα εντάσσει στο βρετανικό δίκαιο το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, όπως συμβαίνει και στη νομοθεσία της ΕΕ.

Το ζήτημα της επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους δεν συμπεριλαμβάνεται στους κύκλους διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που ξεκινά τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Ούτε έχουν σκοπό οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές να συζητήσουν μια ξεχωριστή βρετανική πρόταση για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έφτασαν για πρώτη φορά.

Χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που αποτελούν σημείο άφιξης για μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βρετανία, μέχρι η ΕΕ να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική της. Εντός του μήνα, αναμένεται να προταθεί η από καιρό αναμενόμενη τροποποίηση των νόμων της ΕΕ για το άσυλο, όμως ο δρόμος για προς τη συμφωνία των κρατών αναμένεται δύσκολος.

Μετά το 2015, όταν 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι πρότειναν μια αλλαγή με στόχο την ανακούφιση των χωρών της Μεσογείου από την πίεση. Τα βέτο που προέβαλαν κράτη-μέλη έφεραν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο. Αναφερόμενη στην αναμενόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας, πηγή από την ΕΕ δήλωσε στον Guardian: «Θα εκπλαγώ πολύ αν σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ εφαρμόσει το σύστημα του Δουβλίνου στη Βρετανία, μια τρίτη χώρα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ