Εν μέσω της σφοδρότατης οικονομικής κρίσης το 30% των Αμερικανών έχει θετική εικόνα για την οικονομία

Εν μέσω της σφοδρότατης οικονομικής κρίσης το 30% των Αμερικανών έχει θετική εικόνα για την οικονομία

Η πανδημία έχει προκαλέσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το Κραχ του 1929

Η πανδημία έχει προκαλέσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Κι όμως οι Αμερικανοί πίστευαν ότι η οικονομία ήταν σε χειρότερη κατάσταση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09.

Νέα έρευνα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Pew δείχνει ότι το 69% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση, το 30% όμως πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Συγκριτικά, μόλις το 17% των Αμερικανών είχε θετική άποψη για την πορεία της οικονομίας το 2009, τη χειρότερη χρονιά της προηγούμενης κρίσης.

Το γεγονός εντυπωσιάζει καθώς βάσει πολλών μετρήσεων το τρέχον οικονομικό τοπίο είναι πολύ χειρότερο σε σχέση με τα χρόνια που ακολούθησαν τηυν οικονομική κρίση. Πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, η ανεργία είναι υψηλότερη, η οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ πιο έντονα και οι κυβερνητικές δαπάνες είναι υψηλότερες.

Ο ρόλος του σεξισμού

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές που ενδέχεται να επηρεάζουν την οπτική των Αμερικανών. Η προηγούμενη ύφεση είχε πλήξει κυρίως τους τομείς που κυριαρχούνται από άνδρες, όπως είναι οι κατασκευαστικές και οικοδομικές επιχειρήσεις. Αυτή τη φορά, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν, εντοπίζονται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και ιδιαιτέρως στη φιλοξενία και τη βιομηχανία των ταξιδιών, οι οποίες απασχολούν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

Η ύφεση ελέω κοροναϊού έφτασε επίσης σε μια περίοδο που τα πράγματα πήγαιναν καλά σε γενικές γραμμές, δημιουργώντας ένα έντονο σημείο σύγκρισης. Ήρθε τη στιγμή που η Αμερική σημείωνε την μεγαλύτερη σε διάρκεια οικονομική ανάπτυξη, με την ανεργία να έχει φτάσει τον Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Η ίδια τάση φαίνεται πως εμφανίζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου όπου το Pew πραγματοποίησε μελέτες. Κατά μέσο όρο το 67% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση, σε αντίθεση με έναν μέσο όρο 32% που πιστεύει το αντίθετο. Όμως μόλις το 2013, στον απόηχο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους, μόλις το 15% πίστευε ότι οι εθνικές τους οικονομίες ήταν σε καλή κατάσταση.

Το Pew διενέργησε έρευνες στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, με τα αποτελέσματα να ποικίλουν σημαντικά.

Στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Βέλγιο, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι οι οικονομίες τους είναι σε κακή κατάσταση.

Και η πλειοψηφία των Αμερικανών, των Καναδών και των Γερμανών πιστεύουν ότι οι εθνικές τους οικονομίες πρόκειται να σημειώσουν βελτίωση την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για την παλιά ελπίδα για ανάκαμψη σε σχήμα V, η οποία ορίζεται από σφοδρή ύφεση και ραγδαία ανάκαμψη. Ακόμη και τη στιγμή που οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν και η κατασκευαστική δραστηριότητα ανακάμπτει, είναι πολύ νωρίς για μια τόσο αισιόδοξη εκτίμηση.

Παράγοντας η διαχείριση της πανδημίας

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη δημόσια αντίληψη για την κατάσταση της οικονομίας, είναι η άποψη της κοινής γνώμης για τη διαχείριση της πανδημίας. Εκείνοι που πιστεύουν ότι η αντίδραση της χώρας στους στην υγειονομική κρίση ήταν ανεπαρκής, τείνουν να έχουν και χειρότερη εικόνα για την οικονομία.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου το 87% των πολιτών που επικρίνουν την αντίδραση στον κοροναϊό πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ