Συνομιλία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Συνομιλία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου για την Τουρκία.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020» είπε ο κ. Πέτσας.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν συζητήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η πρόταση του τελευταίου για μια πολυμερή σύνοδο των μεσογειακών χωρών με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας και δόθηκαν διευκρινίσεις γι’ αυτή την πρόταση.

Ο κ. Πέτσας απάντησε ότι έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις. Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για να τοποθετηθεί αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία.

Το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με Ευρωπαίο Αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ