Βρετανία : Συγκλονίζει 27χρονος – «Μολύνθηκα με κορωνοϊό τον Μάρτιο και ακόμη δεν είμαι καλά»

Βρετανία : Συγκλονίζει 27χρονος – «Μολύνθηκα με κορωνοϊό τον Μάρτιο και ακόμη δεν είμαι καλά»

Ένας 27χρονος Βρετανός συνεχίζει να παλεύει με τα μετά-Covid συμπτώματα - Πώς συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Την τρομακτική περιπέτεια που περνάει με την υγεία του λόγω κοροναϊού αποκάλυψε ένας 27χρονος Βρετανός που νόσησε τον Μάρτιο αλλά ακόμη ταλαιπωρείται, μη μπορώντας να επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

Ο Τσάρλι Ράσελ μολύνθηκε πριν από 182 ημέρες, δηλαδή τον Μάρτιο. Πλέον αδυνατεί να τρέξει 5 χλμ τρεις φορές την εβδομάδα, όπως συνήθιζε, δεν βγαίνει έξω να διασκεδάσει, δεν δουλεύει και το πιο σημαντικό, δεν παρουσιάζει βελτίωση.

«Αν ήξερα ότι θα ήμουν τόσο άρρωστος, θα τα έπαιρνα όλα πιο σοβαρά τον Μάρτιο», είπε ο Ράσελ στον Observer. «Όμως ό,τι ακούγαμε τότε ήταν ότι εάν μολυνθείτε και είστε νέος, πιθανότατα δεν θα έχετε καθόλου συμπτώματα. Ή θα είστε άρρωστος για μερικές εβδομάδες και αυτό θα ήταν».

Αντ’ αυτού, ο Ράσελ υποφέρει από πόνους στο στήθος, ημικρανίες, σοβαρή δύσπνοια, ζάλη και εξάντληση, όντας ένας από τους πολλούς «μακροχρόνιους Covid» ασθενείς που βιώνουν μεγάλης διάρκειας συμπτώματα.

Από τους ασθενείς με κορονοϊό που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, λίγοι είναι αυτοί που θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο οι ειδικοί στους μακροχρόνιους Covid ασθενείς φοβούνται ότι μια σημαντική μειονότητα θα καταλήξει με μια σοβαρά εξουθενωτική κατάσταση που οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη.

«Δίνουμε έμφαση αυτή τη στιγμή στην ιδέα ότι οι νεότεροι άνθρωποι θα είναι εντάξει και ο κύριος λόγος που δεν πρέπει να βγουν είναι επειδή μπορεί να μολύνουν τη γιαγιά τους», δήλωσε ο Τσαρλς Σέφερντ, ιατρικός σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού ME Association.

«Υπάρχει ο κίνδυνος, εάν οι νεότεροι άνθρωποι κολλήσουν την ασθένεια, να μην καταλήξουν στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να έχουν μια ασθένεια που θα τους αφήνει εξαντλημένους με το μετά-Covid σύνδρομο. Δεν πρόκειται να συμβεί στην πλειονότητα, αλλά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια σημαντική μειονότητα» τόνισε.

«Ζω με αυτό για έξι μήνες»

Ειδικοί θεωρούν ότι περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν κάποιου είδους μετά-Covid ασθένεια. Το 12% των νοσούντων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Covid Tracker αναφέρουν συμπτώματα για πάνω από 30 μέρες. Ένας στους 200 έχει συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 90 μέρες.

Ο Ράσελ, ο οποίος είναι φωτογράφος που ειδικεύεται στο θέατρο, δεν έχει εργαστεί από τότε που αρρώστησε, στις 14 Μαρτίου. «Είχα αρκετό χρόνο για να κοιτάξω πίσω και να σκεφτώ, τι έκανα τότε. Και πώς θα ήθελα να μην το έκανα».

Η ασθένειά του διάρκεσε δύο εβδομάδες και μετά αισθάνθηκε καλύτερα. Τότε ήταν που βίωσε τρομακτικά πόνους στο στήθος «σαν κάποιος να καθόταν πάνω μου». Ωστόσο, οι γιατροί του νοσοκομείου και ο προσωπικός γιατρός του δήλωσαν ότι οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα.

Ο Ράσελ ήταν πιο τυχερός από τους περισσότερους – άλλαξε γιατρό και ο νέος του γιατρός έκανε τεστ αντισωμάτων, το οποίο επιβεβαίωσε ότι είχε τον ιό. Είναι τώρα ένας από τους 500 ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή σχετικά με τον αντίκτυπο του Covid-19.

«Όταν οι άνθρωποι αρνούνται να φορέσουν μάσκες ή ακόμη και να υπακούσουν στους πιο βασικούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι πολύ απογοητευτικό», είπε ο Ράσελ. «Θέλω απλώς να τους ταρακουνήσω και να τους πω «ζω με αυτό για έξι μήνες».

«Νομίζω ότι πολλοί νέοι – και είναι στην ανθρώπινη φύση – πιστεύουν ότι αν κάτι δεν τους επηρεάζει άμεσα, σχεδόν δεν υπάρχει. Φίλοι μου που πηγαίνουν ακόμα στις παμπ, εξακολουθούν να βγαίνουν σε δείπνα και δεν το παίρνουν τόσο σοβαρά. Ανησυχώ για αυτούς».

Ο Ράσελ ήταν σε καλή κατάσταση πριν από τον ιό, τρέχοντας 5 χιλιόμετρα σε περίπου 23 λεπτά. Τώρα αγωνίζεται να ανέβει τις σκάλες.

Πώς μπορεί να «βοηθήσει» σε άλλο σύνδρομο

Υπάρχουν πολλές ομάδες για ασθενείς με μετα-Covid σύνδρομο. Τα μέλη τους λαμβάνουν ελάχιστη βοήθεια και επιθυμούν οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τις μακροχρόνιες συνέπειες του ιού και να τους παρέχουν ανάλογη οικονομική βοήθεια.

Η έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά ο Σέφερντ τόνισε ότι υπάρχει η θεωρία πως ο κοροναϊός προκαλεί διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, είτε με μεγάλη έκκριση κυτοκίνης είτε αντιδρώντας υπερβολικά, το οποίο επίσης πιστεύεται ότι είναι ένας παράγοντας για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

«Αρκετές μελέτες τα τελευταία 2-3 χρόνια δείχνουν ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος πιθανότατα εμπλέκεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», είπε.

Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να συνεχίζει να ενεργοποιείται σε χαμηλό επίπεδο, προσπαθώντας να καταπολεμήσει έναν ιό που δεν είναι πλέον εκεί. Αυτή η αντίδραση μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον υποθάλαμο.

Εάν η μετά-Covid κόπωση και το σύνδρομο συνδέονται, η έρευνα μπορεί να παρέχει λύσεις και στις δύο καταστάσεις. Ήταν δύσκολο να μελετηθεί η χρόνια κόπωση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση ζουν με αυτή για μήνες. Εάν εμπλέκεται ένας ιός, έχει αφήσει λίγο ίχνος τη στιγμή που οι ερευνητές συναντούν τον ασθενή τους.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορείς να παρακολουθήσεις άτομα σχεδόν από την πρώτη μέρα. Οι ερευνητές δημιουργούν μεγάλο δείγμα, έχουν δείγματα αίματος και μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς σχεδόν από το σημείο της μόλυνσης έως όταν αναπτύσσουν μετα-ιική κόπωση. Δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να το κάνουμε πριν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ