«Ιανός» : Έρχεται δύσκολη νύχτα – Ποιες περιοχές θα βιώσουν ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες

«Ιανός» : Έρχεται δύσκολη νύχτα – Ποιες περιοχές θα βιώσουν ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα κάνει τις τελευταίες ώρες ο «Ιανός», ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να «σαρώσει» τη χώρα μας

Αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα κάνει τις τελευταίες ώρες ο «Ιανός», ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να «σαρώσει» τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο μεσογειακός κυκλώνας έχει κάνει την εμφάνισή του σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με τα νησιά του Ιονίου είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο, με ισχυρούς ανέμους και βροχές να πλήττουν Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Μπορεί ο «Ιανός» ακόμα να μην έχει δείξει τα δόντια του, ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια ακόμα ενημέρωσή του το απόγευμα της Πέμπτης έκανε λόγο για δύσκολο 24ωρο.

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό που αλλάζει είναι ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές μας ακτές. Δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία -ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι έως και τη Ναύπακτο-, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερο είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Για δύσκολη κατάσταση τις επόμενες ώρες έκανε λόγο και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος. «Μέσα στη νύχτα σήμερα θα έχουμε έντονα φαινόμενα στις περιοχές των Επτανήσων, από το ύψος της Λευκάδας και νοτιότερα» υπογράμμισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο τα ξημερώματα της Παρασκευής με αποκορύφωμα στις 04:00 έως 05:00, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Λευακάδα, Ιθάκη και τα Δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπειρωτικής χώρας θα βιώσουν δύσκολες καταστάσεις.

Επιπλέον, ο κ. Καλλιάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για το Ιόνιο, το οποίο αναμένεται να βρεθεί και αύριο, Κυριακή, στο μάτι του κυκλώνα.

Όσον αφορά στο πότε ο «Ιανός» θα πλήξει την Αττική, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του MEGA, από αύριο θα έχουμε βροχές και ίσως και τοπικές καταιγίδες, με τον κύριο όγκο της βροχής να πέφτει από το βράδυ της Παρασκευής ως το μεσημέρι του Σαββάτου. «Το Σάββατο η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων» τόνισε.

Την πορεία του «Ιανού» προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε βίντεο πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Το «Ιανός» χτύπησε το Ιόνιο
Την πρώτη «επαφή» για λογαριασμό της χώρας μας με τον κυκλώνα είχε το Ιόνιο, το οποίο αναμένεται να πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έφτασε νωρίς το απόγευμα, ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), η κακοκαιρία «Ιανός».

Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θύμιζε βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα.

 

 

Οσο προχωράει το βράδυ, το φαινόμενο θα κορυφώνεται και συγκεκριμένα απο τις 3 μέχρι τις 9 το πρωί τα φαινόμενα θα είναι ακραία και επικίνδυνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και τους ειδικούς επιστήμονες.    

Χτύπησε και την Ηλεία ο «Ιανός»

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο «Ιανός» έκανε την εμφάνισή του στις παράκτιες περιοχές της Ηλείας, με ισχυρούς ανέμους και βροχές.

Ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα, ωστόσο Σώματα Ασφαλείας στο νομό μαζί με τις υπηρεσιες Πολιτικής Προστασίας και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.    

Μηνύματα από το 112

Σημειώνεται ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε το 112, τόσο για τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, όσο και για αυτών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία.

«Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή σας. Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ» ανέφερε το μήνυμα

 

Το μήνυμα Χαρδαλιά

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες, προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών.

Όλα όσα είπε στην απογευματινή ενημέρωση:

«Ολοκληρώσαμε πριν από λίγο άλλη μία τεχνική σύσκεψη. Αυτές οι συσκέψεις γίνονται κάθε 6 ώρες, για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας. Αυτό το οποίο φαίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι ότι τα νησιά μας και ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και ένα κομμάτι της Λευκάδας θα δεχτούν τις επόμενες ώρες, και μέχρι τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας.

Αυτό που αλλάζει σε σχέση με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι φαίνεται ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές μας ακτές. Δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι έως και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερο είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Ως εκ τούτου, ο αρχικός μας σχεδιασμός παραμένει ως έχει. Τα σχολεία αύριο θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, πλην της Αρκαδίας, η οποία ναι μεν είναι σε έκτακτη ανάγκη για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα αύριο το πρωί, οπότε τα παιδιά μπορούν να πάνε κανονικά στα σχολεία.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ υπερβολικές τις αποφάσεις αγαπητών και εξαιρετικών κατά τα άλλα αυτοδιοικητικών να κλείνουν τα σχολεία, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας για τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, υπάρχουν αποφάσεις αγαπημένων κατά τα άλλα δημάρχων, οι οποίοι κλείνουν τις περιοχές τους χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα κακοκαιρίας αύριο.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Σε σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα:

  • Κινητοποιήθηκαν και ήδη μεταστάθμευσαν σε στρατηγικά σημεία των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν φαινόμενα ομάδες διάσωσης σε ορμητικά νερά, με ειδικό εξοπλισμό και ερπυστριοφόρα οχήματα των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τη Λαμία.
  • Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης 5 πεζοπόρα τμήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, αντλητικά μηχανήματα και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό στην Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.
  • Βλέπετε ότι ενεργοποιούμε όλο το μηχανισμό μας από παντού, για να συνδράμουνε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες.
  • Επίσης, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση 3 ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος και 2 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και 1 ελικόπτερο έρευνας-συντονισμού.
  • Επίσης, με εισήγησή μας η Ελληνική Αστυνομία θα βγάλει τη σχετική απόφαση:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του Εθνικού οδικού δικτύου στους Νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας από σήμερα στις 9:00 το βράδυ μέχρι αύριο Παρασκευή την ίδια ώρα για 24 ώρες.

Θα παραμείνει ανοιχτή η Ολυμπία Οδός, τουλάχιστον μέχρι να επαναξιολογηθεί αυτό αύριο το μεσημέρι.

ΕΚΑΒ

Ήδη αναπτύσσει επιπλέον του δυναμικού στην περιοχή, 25 ασθενοφόρα και 50 διασώστες στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν καιρικά φαινόμενα, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο.

Λιμενικό Σώμα

Τέθηκε ήδη σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των επιχειρησιακών μέσων για άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα άτομα στη θάλασσα, εάν προκύψουν.

Τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα Κεντρικά Λιμεναρχεία για απαγόρευση εξόδου από χώρους λιμένων σε φορτηγά και βαρέα οχήματα σε περίπτωση απαγόρευσης ολικής κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

ΔΕΔΔΗΕ

Μεγάλη κινητοποίηση στη ΔΕΔΔΗΕ και έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό. Κινητοποιήθηκε επιπλέον τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα έργων και εργολάβων κατασκευών δικτύων.

Συγκεκριμένα:

  • Δυτική Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά: Επιπλέον 225 άτομα προσωπικό και 50 μηχανήματα έργου
  • Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια: 205 άτομα προσωπικό και 20 μηχανήματα έργου
  • Αττική: Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε περίπτωση που προχωρήσει το δεύτερο κύμα, το οποίο αναμένεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά, με 400 άτομα προσωπικό και 60 μηχανήματα έργου

Σύνολο: Έχουμε σε επιφυλακή, μετακίνηση και προς αρωγή των υπαρχόντων συνεργείων 830 άτομα προσωπικό και 130 μηχανήματα έργου.

Πάροχοι κινητών επικοινωνιών

Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση και έχουν ήδη ολοκληρώσει προληπτικούς τεχνικούς ελέγχους που έπρεπε να γίνουν σήμερα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν και έχουν ήδη ενισχύσει το τεχνικό προσωπικό τους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να σταθώ και θα κλείσω με αυτό, πρέπει να επαναλάβω τα 3 βασικά θέματα και να καλέσω όλους τους πολίτες των περιοχών αυτών να ευθυγραμμιστούν με τις κατευθύνσεις μας αυτές:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς ή σε χείμαρρους ή κοντά σε ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν αυτοί είναι στο επίπεδο της στάθμης ή κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτό της κακοκαιρίας να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και η ασφάλιση των πορτών και των παραθύρων ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη ότι σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων δεν βγαίνουμε έξω, αλλά μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Τέλος, παράκληση, έκκληση, προσοχή στο μεγάλο ζήτημα που έχει κοστίσει ζωές στο παρελθόν, μη διασχίζει κανείς και για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζοί είτε με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση καλώ όλους να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να ακολουθούν κάθε οδηγία που δίνεται από τις Αρχές.

Είναι ένα δύσκολο 24ωρο που ξεκινάει μπροστά μας.

Θεωρώ όμως, ότι με την προσπάθεια που θα γίνει και από πλευράς του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των Περιφερειών, των Δήμων, είμαστε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή.

Είμαστε σε συναγερμό.

Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Καλή δύναμη σε όλους».

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα και με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα ισχύει μέχρι τις 9:00 αύριο το βράδυ απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

  • Στην Ολυμπία Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.
  • Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Κορίνθου.
  • Στην γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, θα ισχύσει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 αύριο το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των προαναφερόμενων οχημάτων θα ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.
  • Στην νέα εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί θα ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.
  • Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.
  • Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

Καλαμάτα: Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα έλαβε απόψε η αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης και συγκεκριμένα από το ύψος της τοπικής κοινότητας της Ελαίας, έως και την Μεθώνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα ελήφθησαν λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, και για την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 9:00 σήμερα το βράδυ και για χρονικό διάστημα 48 ωρών ισχύει η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ