Κορωνοϊός : Τρομάζει η εξέλιξη της επιδημίας – Φλέγεται η Αττική, έρχονται νέα μέτρα

Κορωνοϊός : Τρομάζει η εξέλιξη της επιδημίας – Φλέγεται η Αττική, έρχονται νέα μέτρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα ο κορωνοϊός ενώ ο εντοπισμός νέας εστίας σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τρομάζει καθώς εκτός των άλλων είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα ο κοροναϊός ενώ ο εντοπισμός νέας εστίας σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τρομάζει καθώς εκτός των άλλων είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ.

Ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε «μαύρο» μήνα καθώς έκλεισε με συνολικά 8.158 νέα κρούσματα κοροναϊού, με την Αττική να συγκεντρώνει περίπου τα μισά.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων το Σεπτέμβριο είναι εξαιρετικά υψηλός καθώς αντιστοιχεί στο περίπου 45% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στους 7 μήνες που έχει εξαπλωθεί η επιδημία στη χώρα. Την ίδια ώρα σημειώθηκαν 125 νέοι θάνατοι σε σύνολο 391.

Οι  υγειονομικές αρχές καλούνται να διαχειριστούν εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που ανέκυψε, μετά από κηδεία, σε πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, όπου ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί εξάλλου, ο αυξημένος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό, αλλά και οι διασωληνωμένοι. Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Η κατάσταση στην Αττική, μετά και τον εντοπισμό των 32 κρουσμάτων στο ομώνυμο γηροκομείο, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που βρίσκεται κυριολεκτικά μια «ανάσα» πριν προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια, όπως η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

Η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων είναι ένα ακόμη σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, όπως και  ο περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους άνω των 65 ετών οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι.

Ένα ακραίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι, η διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Κάποιοι επιστήμονες έχουν μιλήσει και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 20.00, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις πλατείες. Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το σενάριο για κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

«Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας παντού»

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

«Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντος και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη».

«Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα»

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο.

«Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα».

Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει.

«Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα».

Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς «η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο».

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».

«Μάσκα και εκτεταμένο testing»

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

«Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους» τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

«Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε, γι’ αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing» εξήγησε.

Η «μάχη» κατά του συνωστισμού

Από σήμερα στη μάχη που δίνεται για την αποφυγή του συνωστισμού στα οχήματα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν «κινούμενες βόμβες» για τη διασπορά του κοροναϊού, μπαίνουν και τα ΚΤΕΛ.

Συνολικά 200 οχήματα και 550 οδηγοί θα ενισχύσουν τις συγκοινωνίες, ενώ με την παρουσία των ΚΤΕΛ εκτιμάται πως θα επιτευχθεί το 100% της εκτέλεσης των προγραμματισμένων δρομολογίων με βελτιωμένες χρονοαποστάσεις.

Σημαντικό για το δίκτυο του ΟΑΣΑ είναι να μειωθεί και ο χρόνος αναμονής στους πολίτες, κάτι που θα φέρει και την αποσυμφόρηση μέσα στα λεωφορεία.

Τα πρώτα 60 λεωφορεία των ΚΤΕΛ ξεκινούν δρομολόγια από σήμερα και συγκεκριμένα από τις γραμμές «504: Θρακομακεδόνες – Σ.Σ. Δεκελείας – Κηφισιά» και «740: Ολυμπιακό Χωριό – ΣΚΑ – Αχαρναί – Αγ. Άννα».

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι χρονοαποστάσεις των δυο δρομολογίων θα βελτιωθούν σημαντικά κατά 5 και 17,5 λεπτά αντίστοιχα.

Οι επιβάτες θα μετακινούνται δωρεάν μέχρι τη στιγμή που θα συνδεθούν με την τηλεματική. Τα λεωφορεία θα λειτουργούν στο 65% της πληρότητάς τους. Μέσα στο όχημα θα υπάρχει ο οδηγός και ο συνοδηγός, ο οποίος θα ελέγχει τον αριθμό των επιβατών.

Τα λεωφορεία δεν ανήκουν στα ΚΤΕΛ της Αθήνας, αλλά προέρχονται από την περιφέρεια. 

Ανησυχία για τα κρούσματα σε γηροκομείο

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο εντοπισμός τουλάχιστον 32 κρουσμάτων σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς εκτός των άλλων η νέα αυτή εστία είναι πιθανό να επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ.

Ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των ηλικιωμένων που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό σε νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Αττική.

Ενδεικτικά της σοβαρότητας της κατάστασης είναι τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος βρέθηκε άμεσα στο σημείο.

Ο κ. Τσιόδρας, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του για την κατάσταση στην Αθήνα, είπε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και «δυστυχώς την ξαναβλέπουμε». Συμπλήρωσε, δε, πως «η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά, η Αθήνα δεν πάει καλά».

«Ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί στα τέλη Αυγούστου και δεν είχε βρεθεί κάποιο κρούσμα. Πρέπει να δούμε τι συνέβη τον μήνα που μεσολάβησε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι σημείωσε πως τα κρούσματα μπορεί να ξεπερνούν και τα 40. Πρόσθεσε δε πως σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα των ελέγχων κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται να νοσούν από κοροναϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Νέες περιοχές στο μάτι του κυκλώνα

Εκτός από την Αττική, στο μάτι του κυκλώνα μπαίνουν συνεχώς νέες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε νέα προληπτικά μέτρα, μετά την ιχνηλάτηση 63χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, οδήγησε το υπουργείο Εργασίας, στο να απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργαζόμενους οικισμών του δήμου Θηβαίων και της τοπικής ενότητας Λουκισίων στο νομό Ευβοίας, να παραμείνουν στις οικίες τους και να μην πάνε στις δουλειές τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται ότι στα 23 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας προστίθενται και άλλα 6 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 29.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική βρέθηκε για πολλοστή μέρα στο «μάτι» του κυκλώνα με 195 κρούσματα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μετράει μόλις 12.

Ανησυχητικά ψηλά βρίσκονται τα κρούσματα Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν 13, ενώ 10 εντοπίζονται στην Καρδίτσα.

Αναλυτικά:

  • 23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

Στα 18.475 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την Τετάρτη είχαμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ