Επίκινδυνη κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας : Προς Καστελόριζο πλέει το Oruc Reis – Διπλωματικός πυρετός

Επίκινδυνη κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας : Προς Καστελόριζο πλέει το Oruc Reis – Διπλωματικός πυρετός

Η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν άμεση, εκδίδοντας αντι-NAVTEX ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Tον δρόμο της κορύφωσης των προκλήσεων επιλέγει για μια ακόμη φορά η Τουρκία βγάζοντας ξανά για έρευνες το Oruc Reic τορπιλίζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν άμεση, εκδίδοντας αντι-NAVTEX ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Την ίδια στιγμή σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά τις πληφορορίες ότι το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν και τουρκικά πλοία.

Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, επιστρέφει εσπευσμένα από ταξίδι που είχε στο εξωτερικό καθώς οι τουρκικές κινήσεις προκαλούν ανησυχία και στο Πεντάγωνο.

Παράλληλα, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί εκ των πραγμάτων επί τάπητος τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο από τον Νίκο Δένδια, που συνεδριάζει σήμερα όσο και στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Michel ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Προκλητικές δηλώσεις
Η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα με τους υπουργούς της να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες και να προστατεύουν τις δικαιώματά τους

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται», τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ρίχνοντας για μία ακόμη φορά λάδι στη φωτιά .

Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει ξανά την Ελλάδα για τις εντάσεις στη Μεσόγειο: «Έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση»

Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε» τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ενέργειες της Τουρκίας τνη θέτουν στο περιθώριο είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

«Όσοι πίστεψαν ότι όσα έλεγε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα διαψεύστηκαν . Μιλούσε για αποφυγή οποιαδήποτε προκλητικής ενέργειας στην Κύπρο και για συνέχιση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στα δύο ζητήματα η Τουρκία έκανε το αντίθετο» είπε για να προσθέσει ότι η Άγκυρα βρίσκεται απέναντι σε όλους τους ευρωπαίους σε μία απαράδεκτη κλιμάκωση.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή

Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην οργισμένη του αντίδραση το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του, σημειώνοντας ότι ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, ότι η Τουρκία δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της».

Με αντί Navtex απάντησε η Αθήνα

Mε την έκδοση αντί-Navtex απαντά η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποφάσισε να βγάλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού  επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Πλώρη προς το Καστελλόριζο

Εν τω μεταξύ, με το Oruc Reis να έχει ήδη βάλει πλώρη προς την περιοχή του Καστελλορίζου,  όπου αναμένεται να φτάσει περίπου στις 5 το απόγευμα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει σήμερα εσπευσμένα από την Πορτογαλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

Αυτή την ώρα, το Oruc Reis κατευθύνεται με ταχύτητα κάτω των 10 κόμβων προς τη δεσμευμένη περιοχή με συνοδεία 6 πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα με τις φρεγάτες να παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων προκειμένου να μην υπάρξει απόπειρα να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες. 

Σε Αθήνα και Αγκυρα ο γερμανός ΥΠΕΞ

Διήμερη περιοδεία  στο τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία – Αγκυρα πραγματοποιεί ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη Μάας μετά από ενάμιση μήνα, όταν είχε επισκεφθεί τις πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της γερμανικής μεσολάβησης για την εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η επίσκεψη Μάας στις 25 Αυγούστου δεν είχε αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντίθετα η Τουρκία κλιμάκωνε σε εκείνη τη συγκυρία την ένταση, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.

Η αυριανή, δεύτερη περιοδεία του Μάας, πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 15-16 Οκτωβρίου και ενώ η Τουρκία επανήλθε στις ακραίες προκλήσεις.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ