Κορωνοϊός : Η εκτίναξη των κρουσμάτων φέρνει μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα – Εντός ημέρας οι ανακοινώσεις

Κορωνοϊός : Η εκτίναξη των κρουσμάτων φέρνει μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα – Εντός ημέρας οι ανακοινώσεις

Η Πέμπτη θεωρείται μέρα αποφάσεων, αφού αναμένεται να «κλειδώσουν» νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείεται η ανακοίνωσή τους να γίνει με διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

To ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραψε η χώρα μας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με 865 νέα περιστατικά μόλυνσης από κοροναϊό, επισπεύδουν τις αποφάσεις για λήψη επιπρόσθετων και πιο ισχυρών μέτρων, καθώς οι εφιαλτικές επιστημονικές προβλέψεις για 1.000 κρούσματα την ημέρα γίνονται όλο και πιο ορατές.

Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων είναι ότι σε ένα μήνα, η χώρα μας έχει μετρήσει συνολικά 12.236 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται εκθετική αύξηση των νέων περιστατικών Covid-19. 

Η εξάπλωση της πανδημίας έφερε ήδη το δεύτερο lockdown, με την Καστοριά να περνάει στο επίπεδο 4, αποτελώντας μαζί με την Κοζάνη τις περιοχές που έχουν βαφτεί με κόκκινο στον χάρτη επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες και Ιωάννινα πέρασαν στο τρίτο επίπεδο που συνεπάγεται και αυστηροποίηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κοροναϊού και να αποφευχθεί ένα lockdown στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που θα έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η Πέμπτη θεωρείται μέρα αποφάσεων, αφού αναμένεται να «κλειδώσουν» νέα μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται η ανακοίνωσή τους να γίνει με διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους και περιφερειάρχες για την πανδημία

To πρωί της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα

Η πανδημία αναμένεται να απασχολήσει και την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Θα γίνει αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές και ίσως είναι οι πρώτοι που μάθουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτικής προστασίας. Στόχος είναι να βρίσκονται στον δρόμο όλες οι υπηρεσίες ελέγχου προκειμένου να εντοπίζονται όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με βάση τους κανόνες. 

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

  • Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή τη 1 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  • Γενικευμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αυτού που στην καθομιλουμένη λέγεται «μάσκες παντού».
  • Επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300.

Παρότι, το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική αποκλείεται μέχρι στιγμή τουλάχιστον από το κυβερνητικό επιτελείο, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μορφών τοπικού lockdown σε όσους νομούς της χώρας χρειαστεί, ηχεί ως βεβαιότητα για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, που ισχύει σήμερα.

Βατόπουλος: Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις με τον κοροναϊό στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως φτάσαμε στο σημείο που «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Μιλώντας στο OPEN, o κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα. Δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων». Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει ο αναγκαίος συνωστισμός και ο μη αναγκαίος. Φτάσαμε σε ένα σημείο: όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Οι «πορτοκαλί» περιοχές

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λέσβος, Σάμος, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πέλλα, Σέρρες, Λάρισα, Βοιωτία και συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων, ενώ αρμοδίως τονίζεται ότι ο χάρτης αυτός αναθεωρείται σε καθημερινή πλέον βάση. 

Lockdown στην Καστοριά

Σε 14ήμερη καραντίνα θα μπει η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς από το πρωί της Παρασκευής, η οποία ανέβηκε στο επίπεδο 4 («κόκκινο»).

Από τις 06:00 το πρωί θε τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακή ενότητας Καστοριάς, η αναστολή των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων και το λουκέτο σε καταστήματα εστίασης.

Θα λειτουργούν μόνο τα delivery και τα take away, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ