Oruc Reis : Λάδι στη φωτιά από την Άγκυρα με νέα Navtex στο Αιγαίο

Oruc Reis : Λάδι στη φωτιά από την Άγκυρα με νέα Navtex στο Αιγαίο

Μετά τον πόλεμο νεύρων της Άγκυρας με την πορεία του Oruc Reis όλο το προηγούμενο διάστημα, η Άγκυρα εξέδωσε χθες το βράδυ νέα Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Το ρόλο του ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά η Τουρκία με τις κινήσεις της και τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων, βάζοντας ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τον πόλεμο νεύρων της Άγκυρας με την πορεία του Oruc Reis όλο το προηγούμενο διάστημα, η Άγκυρα εξέδωσε χθες το βράδυ νέα Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Η νέα Navtex αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Δείτε τη Navtex:

 

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε μάλιστα την συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis για διάστημα δύο μηνών δείχνοντας έτσι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει με μπαράζ προκλήσεων μέχρι και το Δεκέμβρη, οπότε η ΕΕ θα αποφασίσει μέσω της Συνόδου Κορυφής για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Άγκυρα.

Εμπρηστικός  Ερντογάν

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η χώρα του θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να παραδοθούμε στο πλιάτσικο της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο και τον νόμο» τόνισε.

Ακόμη, ανέφερε πως ένας χάρτης αρκεί προκειμένου να αποδείξει η χώρα του το δίκαιο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια, έως ότου εκείνοι που μπαίνουν μπροστά μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο και τον νόμο» πρόσθεσε. 

Πολεμικές δηλώσεις από Ακάρ

Το «παιχνίδι» των προκλήσεων  ακολούθησε χθες και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρα σημειώνοντας πως η χώρα του θα προστατέψει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χουλουσί Ακάρ για να προσθέσει:

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο. Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Το παρασκήνιο για το μορατόριουμ ασκήσεων

Εν τω μεταξύ, στο φως έρχονται οι διάλογοι για το μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, στο διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, το οποίο έσπευσε να ανακοινώσει εχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ και να «τορπιλίσει» λίγο αργότερα η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, κορυφαία ελληνική πηγή αναφέρεται στα όσα έγιναν στο ΝΑΤΟ, στο μορατόριουμ και τις ασκήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε την Παρασκευή (23.10.2020) στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» από τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας και όχι από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να  πρότεινε ότι 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες, υπάρχει η δυνατότητα ενός μορατόριουμ ώστε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις.

Τόσο η Άγκυρα, όπως είχε επιβεβαιώσει σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, όσο και η Αθήνα είδαν θετικά την πρόταση Στόλτενμπεργκ.

Navtex ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας

Λίγες ώρες μετά την «συμφωνία» στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απέδειξε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλους τους διεθνείς οργανισμούς καθώς παρά τα όσα φέρεται να είχαν αποφασιστεί εξέδωσε  τρεις νέες NAVTEΧ, δεσμεύοντας περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι νέες ναυτικές οδηγίες αφορούν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά η κίνηση της Άγκυρας έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που ανακοίνωσε Ελλάδα και Τουρκία ακύρωσαν τις ασκήσεις που θα έκαναν εκείνες τις ημέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ