Κορωνοϊός : Όλα τα μέτρα που έρχονται για να αποφύγουμε το καθολικό lockdown

Κορωνοϊός : Όλα τα μέτρα που έρχονται για να αποφύγουμε το καθολικό lockdown

Οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα που θα ανακοινωθεί αύριο, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και η μεγάλη διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας ανάγκασαν την κυβέρνηση να επισπεύσει τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα που θα ανακοινωθεί αύριο, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού.

Ήδη στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού έχουν περάσει Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες ενώ όπως ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά, σε καθεστώς lockdown εντάσσονται τρεις ακόμη περιφέρειες (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη).

Στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ειδικής ομάδας λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και μία σειρά από παράγοντες όπως τη διασπορά των κρουσμάτων, τον δείκτη Rt αλλά και τις μολύνσεις που καταγράφονται σε κλειστές δομές όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες, είναι – καταρχήν – να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερους θανάτους το επόμενο διάστημα. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να μείνει «όρθιο» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς θεωρείται βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στις ΜΕΘ. Ήδη μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας,  έχει εκτοξευθεί στους 108.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και να αρχίσουν να «σβήνουν» εστίες υπερμετάδοσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύριο μία σειρά νέων μέτρων .

Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση των ειδικών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει μία ακόμη εβδομάδα προκειμένου να διαφανεί εάν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν (μάσκες παντού σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας) θα αποδώσουν.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων σε επίπεδα που ουδείς φανταζόταν πριν από 10 ημέρες – έφτασαν χθες τα 1.547 – δείχνει ότι η κατάσταση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα βγαίνει εκτός ελέγχου, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές. Ήδη 7 περιοχές βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» ενώ υπάρχει φόβος να ενταχθούν και άλλες στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Για τον λόγο αυτό, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν μία σειρά από μέτρα τα οποία θα ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό  είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. 

Τα μέτρα που φέρνει η εκτόξευση των κρουσμάτων

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται μέτρα τα οποία αφενός δεν θα βάλουν στον «πάγο» την ελληνική οικονομία και αφετέρου θα μπορέσουν να εφαρμοστούν από τους πολίτες χωρίς να διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν μιλά σε καμία περίπτωση για γενικό lockdown αλλά για αυστηριοποίηση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι» και κερδίζουν έδαφος είναι τα εξής :

  • Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00  προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος στα μαγαζιά. Πιθανότατα το πρώτο βήμα θα είναι να κλείνει νωρίτερα η εστίαση ενώ εάν δουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε πιθανό να ακολουθήσει η χώρα μας μοντέλο Γαλλίας.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.

  • Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, έχει διαψευστεί ακόμη περισσότερες αλλά έχει αρχίσει επανέρχεται. Δεν είναι τυχαίο και το σημερινό καμπανάκι από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος συνέστησε να υπάρχει αυξημένη προσοχή για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
  • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Με τη μάσκα να παραμένει – όπως λένε οι ειδικοί – το νούμερο ένα όπλο κατά του κορωνοϊού, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ.
  • Ενίχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές. Αν και μέχρι στιγμής δε φαίνεται οι σχολικές μονάδες να αποτελούν μεγάλες εστίες μετάδοσης, είναι πιθανό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Εφιαλτικές προβλέψεις από τους ειδικούς

Τις ανησυχίες των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρας επιβεβαίωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών,Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως το Σαββατοκύριακο έως και 2.000 κρούσματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.

«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο. 

Έρχονται τα χειρότερα αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα

Κρίσιμη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως ο κοροναϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι.

«Η κατάσταση δεν είναι έκτος ελέγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη, όμως είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι όλες ή οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο… Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» προειδοποίησε.

«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως. Προφανώς θα έχουμε (τα χειρότερα) μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «τα μέτρα δε φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους». 

Η αύξηση διασωληνωμένων πιέζει το ΕΣΥ

Την ίδια ώρα σημαντικά πιέζεται τις τελευταίες μέρες το ΕΣΥ, καθώς εκτός από τα κρούσματα που έφτασαν χτες τα 1.547, έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι νοσηλευόμενοι, οι οποίοι αγγίζουν τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα οι διασωληνωμένοι από κορωνοϊό στη χώρα μας παραμένουν πάνω από 100 (συγκεκριμένα 108), ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερες από ποτέ.

Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που είναι και αυτή τη στιγμή το επίκεντρο του ιού, αλλά και για να προφυλαχτεί το ΕΣΥ για τον δύσκολο μήνα που έρχεται, πρέπει να ληφθούν μέτρα όσο το δυνατόν συντομότερο.

Παγώνη: Έχει καλυφθεί το 70 με 75% των ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έχει καλυφθεί το 70 με 75 % των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για κορωνοϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Τα κρούσματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι οριακή» ανέφερε, σχολιάζοντας τα 1.547 κρούσματα του κορωνοϊό που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Επισήμανε ωστόσο στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε γενικό lockdown αλλά σε τοπικά lockdown.

Όπως εξήγησε ο ιός διασπείρεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, στα εστιατόρια με δυνατή μουσική όπου οι θαμώνες υποχρεούνται να μιλάνε δυνατά, και στις πλατείες.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση γιατί τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά.

«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό δεν θα αντέξουμε. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι εισαγωγές», ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε πως σαφώς και υπάρχει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως στα λεωφορεία υπάρχουν παράθυρα και αλλάζει ο αέρας, ενώ στα μπαρ που είναι κλειστοί οι χώροι αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, τόνισε πως ο ιός αποδεδειγμένα κολλάει πολύ λιγότερο όταν φοράμε μάσκα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ