Εμβόλιο κορωνοϊού : Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα οι πρώτες 200.000 δόσεις

Εμβόλιο κορωνοϊού : Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα οι πρώτες 200.000 δόσεις

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τα ενθαρρυντικά νέα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την πολύμηνη μάχη με τον φονικό ιό και ενόψει των πολύ δύσκολων εβδομάδων που έχουμε μπροστά

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, με τα ενθαρρυντικά νέα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, δίνοντάς μας έναν λόγο για να χαμογελάμε μετά την πολύμηνη μάχη με τον φονικό ιό και ενόψει των πολύ δύσκολων εβδομάδων που έχουν μπροστά μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδει το MEGA, γύρω στα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις.

Στην ουσία πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 100.000 άνθρωποι (100.000 επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA, μόνο για τους υγειονομικούς η παρτίδα δεν θα σπάσει. Και οι δύο δόσεις θα πάνε σε εκείνους.

Περίπου ένα μήνα μετά οι επόμενες παρτίδες

Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες.

Εκεί πλέον θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει γίνει γνωστή. Δηλαδή με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας!

Τι ξέρουμε για το εμβόλιο της Moderna και σε τι διαφέρει από αυτό της Pfizer

Κύμα αισιοδοξίας προκάλεσε η ανακοίνωση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, από την ανακοίνωση της Moderna πως το εμβόλιο που αναπτύσσει έχει αποτελεσματικότητα έως και 95%.

Το χαρμόσυνο νέο ακολουθεί την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, που με τη σειρά του παρουσίασε 90% επιτυχία στις δοκιμές.

Πώς λειτουργεί

Η τεχνολογία του εμβολίου της Moderna βασίζεται στην έγχυση γενετικού κώδικα του κοροναϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Έτσι, ξεκινάει μια διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών του ιού από τον οργανισμό, όχι όμως του ίδιου του ιού.

Η ύπαρξη των πρωτεϊνών στο σύστημά μας θα το «εκπαιδεύσει» να αναγνωρίζει και να μάχεται τον ιό, σε περίπτωση μόλυνσή του από αυτόν. 

Ομοιότητες και διαφορές με το εμβόλιο της Pfizer

Συγκρινόμενο με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζει τόσο ομοιότητες, όσο και διαφορές.

Αρχικά, και τα δύο εμβόλια αξιοποιούν στη βάση τους τον γενετικό κώδικα του ιού.

Η προστασία που φαίνεται να παρέχουν, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, είναι επίσης περίπου στα ίδια επίπεδα, με το εμβόλιο της Moderna να εμφανίζει μέχρι στιγμής ελαφρύ πλεονέκτημα.

Το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο, φαίνεται να είναι ευκολότερο στην συντήρηση, καθώς διατηρείται σε σταθερή κατάσταση στους -20 βαθμούς Κελσίου έως και 6 μήνες, και μπορεί να διατηρηθεί σ’ ένα συμβατικό ψυγείο για έως και έναν μήνα.

Το εμβόλιο της Pfizer, από την άλλη, μακροχρόνια πρέπει να συντηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου, και μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο έως και 5 ημέρες.

Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι και το εμβόλιο Sputnik V, ρωσικής παρασκευής και ευρεσιτεχνίας,  σε πολύ πρώιμες δοκιμές φαίνεται να επέδειξε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92%.

Είναι ασφαλές;

Τέλος, και όσον αφορά την ασφάλεια του νέου εμβολίου της Moderna, οι μόνες παρενέργειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει σε όσους υποβλήθηκαν σε ένεση ήταν η ήπια, βραχύχρονη κόπωση, ο πονοκέφαλος και ήπιοι σωματικοί πόνοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Peter Openshaw του Imperial College του Λονδίνου, τέτοια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να αναμένει κανείς από οποιοδήποτε εμβόλιο «κάνει την δουλειά του».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ