Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη : Ώρες αγωνίας στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη : Ώρες αγωνίας στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ

Η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο»: Στήνουν κινητό νοσοκομείο σε πάρκινγκ.

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη εξαιτίας του κοροναϊού, με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας να έχουν γεμίσει «ασφυκτικά».

H διασπορά του κορoναϊού συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 905 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

  • Κυριακή 15 Νοεμβρίου: 435 κρούσματα
  • Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 491 κρούσματα
  • Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 595 κρούσματα
  • Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 905 κρούσματα
  • Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 774 κρούσματα
  • Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 673 κρούσματα
  • Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 606 κρούσματα
  • Kυριακή 22 Νοεμβρίου: 305 κρούσματα

Σημειώνεται ότι 28χρονη θετική στον κοροναϊό από την Κοζάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Συνέπεια της δραματικής αυτής κατάσταση είναι τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας να βρίσκονται στα όριά τους, παρά την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Τι απαντά το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης σε καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας

Αίσθηση προκάλεσε η δραματική μαρτυρία της παθολόγου – εντατικολόγου του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, Χριστίνας Κυδώνα, για «επικίνδυνες» συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο, οι οποίες επιφέρουν και την κλήση εισαγγελέα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, η κ. Κυδώνα ανέφερε ότι μέσα στον Νοέμβριο από 70 περιστατικά Covid-19 το Ιπποκράτειο κατέληξε να νοσηλεύει 240 ασθενείς με κοροναϊό. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, φοβισμένο και φυσικά δεν αρκεί για τις αυξημένες ανάγκες λόγω κοροναϊού, με εργαζόμενους να δουλεύουν 26 ώρες συνεχόμενη με την στολή για τον κοροναϊό και χωρίς διάλειμμα.

Περιγράφει ακόμη πως με την έξοδο ασθενών από το νοσοκομείο που δεν έχουν αρνητικοποιηθεί από τον ιό, ανακυκλώνεται συνεχώς η διασπορά, επιφέροντας ακόμη περισσότερο βάρος στα νοσοκομεία που καταρρέουν. 

Το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Ιπποκράτειου απάντησε στην καταγγελία αυτή, αναφέροντας ότι μέχρι και σήμερα, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, περιθάλπονται υπό δύσκολες, αλλά ασφαλείς συνθήκες τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει:

«Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, καλείται να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στη Βόρεια Ελλάδα και, ειδικότερα, στο Νομό της Θεσσαλονίκης, η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας είναι ιδιαίτερα υψηλός. Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την έκδηλη ανησυχία των συμπολιτών μας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι, μέχρι και σήμερα, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, περιθάλπονται υπό δύσκολες, αλλά ασφαλείς συνθήκες τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα. Οι εξαιρετικοί μας ιατροί και νοσηλευτές, το σύνολο του διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσηλευομένων, με ενότητα, ομοθυμία και ειλικρινή διάθεση προσφοράς. Όλοι μαζί, ως μια ομάδα, σαν μια οικογένεια, θα δώσουμε τον κοινό αγώνα και θα τα καταφέρουμε».

Κινητό νοσοκομείο στο πάρκινγκ του «424»

Σήμερα στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στη μεγάλη προσέλευση ασθενών με Covid-19.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί  έως τη Δευτέρα. 

Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπνευστήρες. Πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για περιστατικά Covid.

Το νοσοκομείο είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν όταν είχε σταλεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού. 

Γκάγκα: Η διασπορά στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται και μετά την επιβολή lockdown

«Τα πράγματα είναι δύσκολα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Απηύθυνε έκκληση για περισσότερα «χέρια» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. «Όλοι όσοι είμαστε στην Υγεία να βοηθήσουμε. Όποιος δεν ασχολείται με τμήματα Covid πρέπει να έχει το κουράγιο να το κάνει», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Σημείωσε πως το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν εντελώς οι επαφές προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα.

Μιλώντας για τον υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη 20 ημέρες μετά την έναρξη του lockdown, η κ. Γκάγκα είπε ότι «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση». Τόνισε πως δεν πρόκειται για κρούσματα που κόλλησαν τον ιό πριν από την έναρξη του lockdown αλλά για μολύνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης.

«Τα κρούσματα δεν κάνουν ποτέ 25 μέρες να εμφανιστούν. Τα περισσότερα εμφανίζονται στην εβδομάδα. Μερικά εμφανίζονται στο 14ήμερο και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην 3η εβδομάδα», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

«Άρα κάτι δε γίνεται καλά, άρα κάπου δεν προσέχουμε πολύ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν εστίες ή αν δεν τηρούν οι πολίτες τα μέτρα ενώ βρίσκονται στο δρόμο ή στη δουλειά με τους συναδέλφους τους.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για κάτι τέτοιο, αλλά για τα άμεσα προβλήματα που απειλούν τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Έχουμε 80 νέες εισαγωγές σε τρεις συνεχόμενες εφημερίες

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε, μάλιστα να αναφέρει, ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.

Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…) Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε και συνέχισε:

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ