Τουρκία : Ρίχνει γέφυρες για να αποφύγει τις κυρώσεις – Εχασε την ευκαιρία τονίζει η Αθήνα

Τουρκία : Ρίχνει γέφυρες για να αποφύγει τις κυρώσεις – Εχασε την ευκαιρία τονίζει η Αθήνα

Σκληρή μάχη θα δοθεί όπως όλα δείχνουν στο ερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής για το εύρος των κυρώσεων που αναμένεται ότι θα επιβληθούν κατά της Τουρκίας, καθώς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική πληθαίνουν οι φωνές για την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα.

Σκληρή μάχη θα δοθεί όπως όλα δείχνουν στο ερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής για το εύρος των κυρώσεων που αναμένεται ότι θα επιβληθούν κατά της Τουρκίας, καθώς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική πληθαίνουν οι φωνές  για την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης σημείωσε:

«Μην ξεγελιέστε»

«Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν! Απέσυρε το Oruc Reis πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να αποφύγει τις κυρώσεις. Τώρα το κάνει ξανά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. Πρέπει να πούμε φτάνει πια και να βάλουμε κυρώσεις στο τραπέζι», προτρέπει ο Γερμανός ευρωβουλευτής τονίζοντας  ότι ο κατάλογος των προκλήσεων είναι αρκετά μεγάλος.

Και ενώ ο Ερντογάν αναζητεί δρόμους προσέγγισης της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί στις ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον καλεί να αλλάξει στάση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και σε μία σειρά θέματα που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Κληθείς να σχολιάσει από την ιστοσελίδα Hellas Journal τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάικ Πομπέο να προέβη σε σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι απόψεις της Ουάσιγκτον για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει.

«Σταθεροί στις απόψεις μας»

«Η συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική ευκαιρία για να έχουμε ειλικρινείς και κλειστές συζητήσεις με τους στενότερους συμμάχους και συνεργάτες μας. Οι απόψεις μας σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν αλλάξει.»

» Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει την Τουρκία σε πολλές περιπτώσεις να επιλύσει το ζήτημα των S-400, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Σύρους μαχητές σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν ρίχνει γέφυρες σε ΗΠΑ και ΕΕ, επιδιώκοντας χτίσιμο σχέσεων από την αρχή και αποφυγή μιας αρνητικής εξέλιξης για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όμως την ίδια ώρα επιδίδεται σε παραληρηματικού χαρακτήρα προκλήσεις κατά της Ελλάδος, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να καθίσει σε διάλογο για να διαπραγματευτεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΥΠΕΞ : Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία

Το μήνυμα πως η Τουρκία έμπρακτα θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να οδηγηθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έστειλε εκ νέου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Δεν είναι εποικοδομητική η στάση της Τουρκίας

Κληθείς να προσδιορίσει το «βάθος χρόνου» το οποίο θα πρέπει να διανυθεί για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως η απόφαση είναι πολιτική και θα κριθεί όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς. ΥΠΕΞ : Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία με βάση τις αποφάσεις του Οκτωβρίου

Προσέθεσε πως θα πρέπει να είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εκφράζοντας την άποψή του ότι θα πρέπει να είναι μία περίοδος εβδομάδων. Υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Μπρατισλάβα, στις 8 Οκτωβρίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Νίκο Δένδια ότι θα δώσει ημερομηνίες για τις διερευνητικές και αντ’ αυτού είχαμε 6 Navtex και το «πικ-νικ» στα Βαρώσια, επισημαίνοντας πως αυτή η συμπεριφορά μόνο εποικοδομητική δεν ήταν.

Περαιτέρω, τόνισε πως το όψιμο ενδιαφέρον που δείχνει ξαφνικά η Τουρκία δεν είναι επαρκές για να κρύψει αυτά που έχει κάνει τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες, από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πολιτικές αποφάσεις με βάση τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό, και θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και πάνω σε αυτή και μια κοινή απάντηση.

Απάντηση που θα πρέπει να βασιστεί στα συμπεράσματα του περασμένου Οκτωβρίου, τα οποία ξεκάθαρα αναφέρουν ότι «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της». Προσδιόρισε ως σημαντικό ότι πάνω σε αυτή τη βάση θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

Η Τουρκία έχασε την ευκαιρία

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έδωσαν μια ευκαιρία στην Τουρκία, η οποία δυστυχώς έκανε ακριβώς το αντίθετο. Σημείωσε, ότι τα περιθώρια για θετική ατζέντα έχουν εξαϋλωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Συμπλήρωσε, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξετάσουν αφενός την κατάσταση και αφετέρου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, στη βάση της συμπεριφοράς της Τουρκίας που έχει επιδείξει τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες.

Προσχηματικός διάλογος

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ξανά ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο, προωθώντας έτσι για άλλη μια φορά τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας», είπε ο ΥΠΕΞ της γείτονος και συνέχισε: «η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Υπάρχει διέξοδος». Ο ίδιος υποστήριξε πως η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο

Η Τουρκία θέλει οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθούν προς όφελος όλων σημείωσε, ο Τούρκος υπουργός σε ομιλία του για την 6η Συνάντηση Διαλόγου για την Μεσόγειο (Mediterranean Dialogues Forum)

«Όταν ανακαλύφθηκαν πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή, πολλοί από εμάς θεωρήσαμε ότι είναι ευκαιρία για συνεργασία και ευημερία για όλους, αλλά κάποιες χώρες συμπεριφέρθηκαν αντίθετα», ανέφερε κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή όλοι χάνουν στη Μεσόγειο».

Στη συνέχεια, έκανε μια μακροσκελή «ιστορική» αναδρομή με βάση την τουρκική σκοπιά στα πράγματα.
Σύμφωνα με το Sigmalive, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το 2003 οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν συμφωνία με την Αίγυπτο που παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων στο νησί».

Η κατά την Αγκυρα ερμηνεία του… κόσμου

«Η πρόταση των Τουρκοκύπριων για ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων το 2011 και 2012 και το 2019 απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Από το 2016 απευθύνουμε έκκληση για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται. Σφίγγει ο κλοιός για τον Ερντογάν λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Τι δείχνει η επίθεση Πομπέο κατά της Τουρκίας

Έχουμε προειδοποιήσει με υπομονή την Ελλάδα για να έρθουν κοντά. Η Τουρκία και οι Τουκροκύπριοι απηύθυναν έκκληση στους Ελληνοκύπριους να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους με στόχο την επίλυση του ζητήματος. Και πάλι περιμέναμε μέχρι το 2018 για την πρώτη μας γεώτρηση στην περιοχή. Αυτές οι εξελίξεις μας οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Τουρκική αντιπολίτευση: Ο Έλληνας διοικητής είχε δίκιο για τη νηοψία στο φορτηγό πλοίο

Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis διέκοψε τις δραστηριότητές του δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα σκόπευαν να ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους».

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε επίσης την ΕΕ να αλλάξει τη στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να σταματήσει τις απειλές για κυρώσεις, ενώ παράλληλα αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας και των Τουρκοκύπριων.

Πυρετώδεις διεργασίες της ελληνικής διπλωματίας

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΕΕ και είναι υπέρ των κυρώσεων και ταυτόχρονα να προσεταιριστεί χώρες ήταν αντίθετες σε κυρώσεις το προηγούμενο διάστημα και τώρα δείχνουν τάση μεταστροφής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο ο Νίκος Δένδιας έχει συνομιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τους υπουργούς Εξωτερικών των εξής χωρών: Τσεχίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Λετονίας και Πολωνίας.

Η μεταστροφή της Ολλανδίας

Η Τσεχία είναι μια από τις χώρες που τάσσονται υπέρ των κυρώσεων, τις οποίες επιδιώκουν η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Μάλιστα η Ολλανδία παρότι το προηγούμενο διάστημα δεν ήθελε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εσχάτως έχει αλλάξει ρότα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε το εμπάργκο όπλων για την Τουρκία.

Επιθετική διπλωματία εναντίον της Γερμανίας

Προς αυτή την κατεύθυνση επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας είναι να κινηθούν η Πολωνία και η Ουγγαρία, δυο χώρες οι οποίες σημειωτέον βρίσκονται σε προστριβές με τις Βρυξέλλες καθώς έχουν θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ενισχύεται η συμμαχία κατά των κυρώσεων: Ράπισμα Πομπέο στον Τσαβούσογλου

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των κυρώσεων είναι η Γαλλία και μάλιστα το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τηλεφωνικές επαφές του κ. Δένδια, που αναμένονται να συνεχιστούν, έρχονται μετά τις βολές κατά της Γερμανίας που εξαπέλυσε μέσω της συνέντευξής του στο politico ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εγκαινιάσει ενόψει του Δεκεμβρίου μια πιο επιθετική διπλωματική γραμμή έναντι του Βερολίνου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ