Brexit : Νέο «ναυάγιο» στις συνομιλίες – Τελευταία ευκαιρία με επικοινωνία Τζόνσον με φον ντερ Λάιεν

Brexit : Νέο «ναυάγιο» στις συνομιλίες – Τελευταία ευκαιρία με επικοινωνία Τζόνσον με φον ντερ Λάιεν

Aν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οι δύο μεριές θα κάνουν εμπόριο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν φόροι στις εισαγωγές.

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου του Brexit, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα απόψε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Μετά από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο με τον Ντέιβιντ Φροστ (σ.σ. τον διαπραγματευτή της Βρετανίας) συμφωνήσαμε απόψε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία», λόγω σημαντικών διαφορών σε τρεις τομείς, τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία, ανέφερε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Μια παρόμοια ανακοίνωση ανάρτησε και ο Φροστ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή από τη βρετανική κυβέρνηση είπε στο BBC ότι οι ανακοινώσεις αυτές δείχνουν πόσο μακριά είναι οι δύο μεριές και ότι υπήρξαν προβλήματα στις εμπορικές συνομιλίες.

Tη σκυτάλη παίρνουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι θα συζητήσουν την «τρέχουσα κατάσταση» αύριο το απόγευμα.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται μια μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή πηγή, η ΕΕ σκοπεύει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Βρετανία εντός του Σαββατοκύριακου, αν αυτό αποδειχθεί εφικτό.

Συμβιβασμό ζητά η Μέρκελ – Με βέτο απειλεί ο Μακρόν

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να παραμερίσουν τις κόκκινες γραμμές τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε περαιτέρω συμβιβασμούς για να βρεθεί μια συμφωνία όσον αφορά στο εμπόριο και την ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε: «Για την καγκελάριο, και αυτό δεν έχει αλλάξει εδώ και εβδομάδες, πρέπει να υπάρξει θέληση για συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές – αν θέλουν να υπάρξει συμφωνία. Όλοι έχουν τις αρχές και τις κόκκινες γραμμές τους, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς»

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πάρουν τον χρόνο τους όταν υπάρξει συμφωνία», είπε ένας διπλωμάτης, σύμφωνα με τον Guardian. «Η συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματευτών δεν σημαίνει και απαραίτητα συμφωνία (deal) για το Brexit».

Η γαλλική κυβέρνηση απείλησε με βέτο σε περίπτωση που η συμφωνία είναι «κάτω των προσδοκιών» της.

Aν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οι δύο μεριές θα κάνουν εμπόριο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν φόροι στις εισαγωγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ