Καιρός : Έρχεται νέα κακοκαιρία διάρκειας 24 ωρών

Καιρός : Έρχεται νέα κακοκαιρία διάρκειας 24 ωρών

Μπόρες, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να «χτυπήσουν» τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, με την κακοκαιρία που έχει πλήξει τη χώρα μας να επιμένει για ακόμα ένα 24ωρο

Μπόρες, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να «χτυπήσουν» τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, με την κακοκαιρία που έχει πλήξει τη χώρα μας να επιμένει για ακόμα ένα 24ωρο.

Τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους έως 8 μποφόρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στη Νότια Θεσσαλία και νοτιότερα. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθεί και η Αττική με αρκετές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του Νομού, από απόψε μέχρι και αύριο το βράδυ.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από την Τρίτη.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα

Βροχές και καταιγίδες, κυρίως στο Αιγαίο και στα ανατολικά τμήματα των ηπειρωτικών αναμένονται τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στο Αιγαίο και στα ηπειρωτικά, πλην των δυτικών. Άνεμοι στο Αιγαίο έως 8 και πρόσκαιρα στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές αναμένονται αρχικά στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 12, στη Θεσσαλία από 7 έως 12, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο από 11 έως 13, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα από 7 έως 16, στη Δυτική Πελοπόννησο από 11 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 15, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 14 έως 16 και στην Κρήτη από 13 έως 16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, έως το πρωί όμως θα στραφούν σε βόρειους 6 έως 8 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως το πρωί έως 9 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς. 

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των περιοχών που θα επηρεάσει η κακοκαιρία, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απευθύνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με όλους τους συναρμόδιους φορείς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, αύριο τα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  1. Την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι.
  2. Την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα και κατά διαστήματα τις Κυκλάδες, μέχρι αργά το απόγευμα.
  3. Την Κρήτη από τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι αργά το βράδυ.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν επίσης τη Δευτέρα 14-12, στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και σταδιακά και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, καλεί τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες.

Αναλυτικά θα πρέπει να:

  • Αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή.
  • Σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ