Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό την ίδια μέρα»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό την ίδια μέρα»

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19

«Ολες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως ένδειξη ενότητας.

Η δήλωσή της ήρθε μετά την πίεση που ασκείται στην ΕΕ να «ακολουθήσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό πολιτών.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer/BioNTech, επεσήμανε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε:

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση».

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα» υπογράμμισε η ίδια.

Η πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) -μετά από πιέσεις που φέρεται να δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση- επισπεύδει τη συνεδρίαση προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Ενώ η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου, κάτι που σήμαινε πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα ήταν διαθέσιμες από τις αρχές του επόμενου έτους, τελικά η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις στις 21 Δεκεμβρίου, γεννώντας ελπίδες ο… Άγιος Βασίλης να φέρει το εμβόλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Μετά την παραλαβή προχθές, Δευτέρα, το απόγευμα, πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η επιτροπή φαρμάκων του ΕΜΑ (CHMP) από την εταιρεία και εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησής της, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της CHMP για τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει απόφαση, αν είναι εφικτό. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εφόσον χρειαστεί» τόνισε ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020» έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. 

Το χρονοδιάγραμμα

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων
  • Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Κοινό μέτωπο

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Τα συγκεκριμένα κράτη θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ