Κορωνοϊός : Ανυπεράσπιστοι γιατροί και νοσοκομεία σε τρίτο κύμα

Κορωνοϊός : Ανυπεράσπιστοι γιατροί και νοσοκομεία σε τρίτο κύμα

Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς μπορεί τις τελευταίες μέρες να έχει παρατηρηθεί μείωση στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, όμως όπως παρατηρεί η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν πολλοί ασθενείς με βαριά συμπτώματα ενώ μάχη για τη ζωή τους δίνουν ολόκληρες οικογένειες, τα μέλη των οποίων νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς μπορεί τις τελευταίες μέρες να έχει παρατηρηθεί μείωση στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, όμως όπως παρατηρεί η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν πολλοί ασθενείς με βαριά συμπτώματα ενώ μάχη για τη ζωή τους δίνουν ολόκληρες οικογένειες, τα μέλη των οποίων νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Παρά τις αυξομειώσεις που υπάρχουν στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων ή διασωληνωμένων ασθενών, αυτό που τρομάζει γιατρούς και λοιμωξιολόγους είναι ο αριθμός των νεκρών που κινείται κάθε 24ωρο σε εφιαλτικά επίπεδα.

Οι γιατροί παρατηρούν ότι τα νοσοκομεία της χώρας έχουν μετατραπεί ως επί το πλείστον σε χώρους νοσηλείας ασθενών με κοροναϊό γεγονός που επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άλλους ασθενείς. Και τονίζουν ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ και τις κλινικές κοροναϊού είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα, τονίζουν, ότι οι ΜΕΘ που δεν προορίζονται για ασθενείς με κοροναϊό είναι γεμάτες και τα κρεβάτια που αδειάζουν αφορούν σε «αυτοσχέδιες» Μονάδες οι οποίες δημιουργήθηκαν σε θαλάμους, σε αίθουσες χειρουργείων, σε χώρους ανάνηψης.

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, αυτές οι κλίνες δεν συνιστούν τμήματα κανονικών ΜΕΘ καθώς αναπτύχθηκαν σε άλλους λειτουργικούς χώρους και χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Δεν κερδίζεται η μάχη

Οι γιατροί βλέποντας καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τη μάχη που δεν μπορεί να κερδηθεί, λένε με έμφαση ότι στην περίπτωση που ξεσπάσει τρίτο κύμα πανδημίας, πλέον τα πράγματα θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, καταρρέουν. Και οι επόμενες μέρες είναι επικίνδυνες.

Αναμφίβολα θα υπάρξει διασπορά και κίνηση του κοροναϊού στην κοινότητα τις ημέρες των εορτών σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας και τις μετακινήσεις μας τις ημέρες αυτές. «Προβληματιζόμαστε για το πώς θα είναι η κινητικότητα των ανθρώπων και πώς θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι επιπτώσεις της κινητικότητας αυτής», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη στενή μας οικογένεια

Το μεγάλο πρόβλημα των ημερών θα είναι οι εναλλασσόμενες επαφές μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο οποίος σημείωσε ότι «ο αριθμός των 9 ατόμων είναι ενδεικτικός το ιδανικό όμως, θα ήταν να περάσουμε τις γιορτές με τη στενή μας οικογένεια, με όσους δηλαδή ζούμε κάτω από την ίδια στέγη».

Νοσοκομειακοί γιατροί παρατηρούν ότι η έναρξη του δεύτερου κύματος πανδημίας έγινε οκτώ μήνες μετά το τέλος του πρώτου. Η εικόνα στα νοσοκομεία ήταν διαφορετική με τους γιατρούς ετοιμοπόλεμους και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, κενά.

Σήμερα όμως, μέσα στη θύελλα του δεύτερου κύματος, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και το ιατρικό προσωπικό αποδεκατισμένο. Ξέρουν όλοι ότι κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα δεν θα αντέξει στο τρίτο κύμα, θα σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα και θα συμπαρασύρει όλο το σύστημα υγείας σα τσουνάμι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ στη χώρα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΑΧΕΠΑ. 43 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ 43 ΚΛΙΝΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 42 ΣΤΙΣ 43 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 24 ΣΤΙΣ 24 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 16 ΣΤΙΣ 17 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. 8 ΣΤΙΣ 8.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. 4 ΣΤΙΣ 6. ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΑΦ 5 ΚΛΙΝΩΝ.

ΝΟΣ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. 8 ΣΤΙΣ 8.

ΝΟΣ. ΒΕΡΟΙΑΣ 8 ΣΤΙΣ 8.

ΝΟΣ. ΣΕΡΡΩΝ. 14 ΣΤΙΣ 14.

ΝΟΣ. ΕΔΔΕΣΑΣ. 3 ΣΤΙΣ 3.

ΝΟΣ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ. 8 ΣΤΙΣ 8 έκλεισαν οι αυτοσχέδειες 6 κλίνες.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

ΝΟΣ. ΒΟΛΟΥ. 8 ΣΤΙΣ 8.

ΝΟΣ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. 6 ΣΤΙΣ 6.

ΝΟΣ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ. 12 ΣΤΙΣ 12.

ΝΟΣ. ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ. 21 ΣΤΙΣ 31 ΑΛΛΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.

ΠΑΝΕΠ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ 13 ΣΤΙΣ 18.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

ΝΟΣ. ΛΑΜΙΑΣ. 12 ΣΤΙΣ 12

ΝΟΣ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ. 5 ΣΤΙΣ 10.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΑΤΤΙΚΗ.

ΚΑΤ. 4 ΣΤΙΣ 7

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 13 ΣΤΙΣ 14

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 9 ΣΤΙΣ 11.

ΣΩΤΗΡΙΑ. 57 ΣΤΙΣ 84

ΝΙΜΙΤΣ. 3 ΣΤΙΣ 4

ΕΛΠΙΣ. 6 ΣΤΙΣ 6

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 24 ΣΤΙΣ 32.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΦ 12 ΚΛΙΝΏΝ ΕΤΟΙΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΘΕΝΗ.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 11 ΣΤΙΣ 12.

ΑΤΤΙΚΟ. 14 ΣΤΙΣ 23

ΘΡΙΑΣΙΟ 12 ΣΤΙΣ 12

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ