Οικονομία : «Ομαλή προσγείωση» για Γερμανία το 2020, «συντριβή» ευρωζώνης, Γαλλίας, Ιταλίας

Οικονομία : «Ομαλή προσγείωση» για Γερμανία το 2020, «συντριβή» ευρωζώνης, Γαλλίας, Ιταλίας

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% πέρυσι, που μπορεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταπολεμικά, είναι όμως σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με τους εταίρους της Γερμανίας.

Πιο ήπιο του αναμενομένου ήταν το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της Γερμανίας εξαιτίας της πανδημίας το 2020. Ταυτόχρονα, οι πληγές που της αφήνουν τα περιοριστικά μέτρα, τα lockdown και η μείωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας είναι σαφώς μικρότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 5%, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταπολεμικά ύστερα από το 5,7% του 2009, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πυροδότησε. Την ίδια στιγμή, σε Γαλλία και Ιταλία οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 9%, καθώς οι δύο χώρες είναι σαφώς περισσότερο εξαρτημένες από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης η Κομισιόν κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,8%.

Όσον αφορά στα επιμέρους στοιχεία για τη Γερμανία, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της μεταποίησης, ο οποίος συνεισφέρει κατά 25% περίπου στο ΑΕΠ και είδε τη δραστηριότητά του να συρρικνώνεται κατά 9,7% πέρυσι. Ουσιαστικά, ο μοναδικός κλάδος που διασώθηκε ήταν αυτός των κατασκευών, που αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 1,4%.

Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 6% και οι εξαγωγές κατά 9,9%. Το μέσο εισόδημα των μισθωτών κατέγραψε μια μείωση της τάξης του 0,5%, ενώ τα έσοδα από επιχειρηματική δράση και ακίνητη περιουσία κατά 7,5%.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 4,8%, για πρώτη φορά μετά το 2011, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραβιάσει τον «χρυσό κανόνα» της και να προσφύγει ξανά στις αγορές αυξάνοντας το δημόσιο χρέος – το οποίο, ωστόσο, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προβλέψεις για το 2021

Όσον αφορά στο 2021, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της κυβέρνησης του Βερολίνου έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 4,4%, ωστόσο το ποσοστό είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω, καθώς δεν είχε προβλεφθεί ούτε η ένταση ούτε η διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Είναι κάτι, άλλωστε, που παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε το τρέχον έτος να σφραγιστεί από την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Πάντως, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές εμφανίζονται σαφώς πιο συγκρατημένοι και απαισιόδοξοι για το τρέχον έτος, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξακολουθεί να θεωρεί ρεαλιστικό τον στόχο της ανάπτυξης κατά 3,9% στην ευρωζώνη, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ