Ερμητικά κλειστή… η εστίαση : Γιατί είναι μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα, παρά τους φόβους για «λουκέτα» και ανεργία

Ερμητικά κλειστή… η εστίαση : Γιατί είναι μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα, παρά τους φόβους για «λουκέτα» και ανεργία

Σε μια νέα καθημερινότητα, με ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό μπαίνει τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, η Ελλάδα, με το σύνολο των καταστημάτων να ανεβάζει ρολά μετά από δύο εβδομάδες «λουκέτου»

Σε μια νέα καθημερινότητα, με ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό μπαίνει τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, η Ελλάδα, με το σύνολο των καταστημάτων να ανεβάζει ρολά μετά από δύο εβδομάδες «λουκέτου».

Οι επιστήμονες έδωσαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση, αφού όπως όλα δείχνουν, οι φόβοι για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, διαψεύστηκαν. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία είπε ότι μετά από πολύ καιρό «έχουμε λόγο να χαμογελάμε».

Ωστόσο, παρά το άνοιγμα των καταστημάτων, η εστίαση παραμένει κλειστή από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown. Από τότε και για 69 ημέρες τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away. Και παρά τις φήμες για πιθανό άνοιγμα των εστιατορίων για τις εορταστικές μέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει να μην… τραβήξει τότε τη σκανδάλη για το άνοιγμα των εστιατορίων κάτι που δεν έγινε ούτε σήμερα. 

Γιατί δεν ανοίγει η εστίαση;

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Σήμερα η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα: Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την οικονομία μας, χωρίς να έχουμε επανεμφάνιση της οικονομίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε πως «αυτό για να το επιτύχουμε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ αργά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης».

«Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικό σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση» συμπλήρωσε.

«Πρώτα πάμε στο λιανικό εμπόριο»

«Όμως πρέπει να πηγαίνουμε με ένα βήμα τη φορά» υπογράμμισε και εξήγησε ότι πρώτα προέχει το λιανικό εμπόριο.

«Στην εστίαση ξέρουμε ότι πρέπει για να φας ή να πιείς να βγάλεις τη μάσκα, άρα είναι μεγαλύτερη η μετάδοση» τόνισε.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος» κατέληξε.

«Δεν είναι ακόμα ώρα» λένε και οι ειδικοί

Στο ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για άνοιγμα της εστίασης συμφώνησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η εστίαση δεν έχει τεθεί στη συζήτηση για πιθανό άνοιγμα. Όπως είπε «δεν βρισκόμαστε ακόμα στην φάση να ανοίξουμε».

Με… κυάλι νυχτερινή διασκέδαση

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του είχε παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 7 Δεκεμβρίου είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι πολύ πιθανό η νυχτερινή διασκέδαση να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα.

Όπως είχε διευκρινίσει διαχωρίζει τα μπαρ από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κοροναϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» είχε καταλήξει.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και η μαζική ανοσία του πληθυσμού… αχνοφαίνεται στο καλοκαίρι, δεν είναι διόλου απίθανο να μην έχουμε νυχτερινή διασκέδαση για το επόμενο εξάμηνο. 

Απειλή λουκέτου για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης

Όλα αυτά με τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους να βγάζουν κραυγή αγωνίας.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ήδη 10 καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε» είπε ο κ. Καββαθάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ