Lockdown : Στον αέρα ο χιονοδρομικός τουρισμός – Τα σενάρια και το «αγκάθι» για τη λειτουργία τους

Lockdown : Στον αέρα ο χιονοδρομικός τουρισμός – Τα σενάρια και το «αγκάθι» για τη λειτουργία τους

Οι επιχειρηματίες του χώρου αναμένουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων

Την ώρα που οι επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού ζητούν ην επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων τους κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα και κανόνες, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά και ενδεχομένως μπορεί να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών την ερχόμενη Παρασκευή.

Για καταφέρουν οι εκδρομείς να απολαύσουν τις πίστες θα πρέπει λοιμωξιολόγοι και αρμόδια υπουργεία να επιδοθούν σε ένα… σλάλομ άρσης απαγορεύσεων.

Προϋπόθεση για να δουν άσπρη μέρα οι επιχειρήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα και να μη χαθεί και δεύτερη σεζόν είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία επαναλειτουργίας των χιονοδρομικών, ωστόσο εκτιμήσεις θέλουν για τα μέσα Φεβρουάριου. 

Αγωνιούν οι επαγγελματίες του κλάδου

Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι λόγω του lockdown, κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η σεζόν και πως τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται αποκλειστικά από το χειμερινό τουρισμό απειλούνται να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι απασχολούνται στα χιονοδρομικά της χώρας, στις τοπικές ορεινές επιχειρήσεις, τα σαλέ, τα εστιατόρια, τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία, αλλά και στις σχολές σκι και τις εταιρείες εισαγωγής εξοπλισμού χειμερινών σπορ.

Έχοντας χάσει ήδη το 60% της σεζόν, ευελπιστούν σε ένα άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Το βασικό «αγκάθι» στην προοπτική να επιτραπεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, που αποτελεί προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία τους.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο ιδιοκτήτης σαλέ και σχολής χιονοδρομίας στο Σέλι Ημαθίας, Γιώργος Πλατίτσας  αναφορικά με τα τι γίνεται με τα χιονοδρομικά, που βλέπουν σιγά – σιγά τη σεζόν να φεύγει.

«Όλοι πυροβολούν τα χιονοδρομικά. Εμείς δεν έχουμε δουλέψει καθόλου. Έχουμε να δουλέψουμε από τον προηγούμενο Μάρτιο. Προέχει η ασφάλεια και η υγεία. Μπορούμε με μικρές κινήσεις να δουλέψουμε με ασφάλεια στο χιονοδρομικό. Πέρα από τα χιονοδρομικά υπάρχει μια μερίδα επιχειρηματιών, μικρή, που είναι άμεσα εξαρτημένα από τα χιονοδρομικά. Να δώσουμε μια έμφαση εκεί, είμαστε άμεσα εξαρτημένοι από το χιόνι. Εδώ δεν έρχονται όλοι για σκι, έρχονται και για καφέ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πλατίτσας.

Δηλώνουν… έτοιμοι

Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών, πάντως, είναι έτοιμοι για την επαναλειτουργία, η οποία ταυτόχρονα θα φέρει την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νομού, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Κώστας Παπαϊωάννου, υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε, περιμένουμε απλά την κρατική εντολή».

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι «είναι εύκολο να γίνουμε κατήγοροι, όμως και η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να κλείσει τα χιονοδρομικά. Πιστεύω ότι θα ανοίξουν, αυτές τις πληροφορίες έχουμε».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού στα χιονοδρομικά, ο Κώστας Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι «δεν φοβόμαστε για τον ιό, γιατί θα παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Αποστάσεις, κενά στα τελεφερίκ. Η κοινωνία είμαστε οι ίδιοι και πρέπει να προσέχουμε και μόνοι μας».

Την ίδια ώρα «ζεσταίνεται» και η αγορά ειδικού εξοπλισμού για σκι ενόψει του ανοίγματος των χιονοδρομικών.

«Με κλειστά χιονοδρομικά τα εμπορεύματά μας μένουν αδιάθετα. Αισιόδοξη η είδηση ότι θα ανοίξουν ξανά» σημείωσε η Σάντυ Αρώνη, η οποία διαθέτει κατάστημα πώλησης εξοπλισμού για σκι.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει πως μπορεί να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις εκτός νομού.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα οι μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να επιτρέπονται μόνο με την επίδειξη κράτησης, είτε ξενοδοχείου είτε άλλου καταλύματος.

Μάλιστα, προκειμένου αυτό να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά για μονοήμερες αποδράσεις, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται δεκτά και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ