H Space X σπάει τα ρεκόρ με ταυτόχρονη εκτόξευση 143 δορυφόρων

H Space X σπάει τα ρεκόρ με ταυτόχρονη εκτόξευση 143 δορυφόρων

Δορυφόροι που κάποτε είχαν μέγεθος αυτοκινήτου και κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν σήμερα το μέγεθος βαλίτσας ή κουτιού παπουτσιών.

Στον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, όλοι οι καλοί χωράνε.

Η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου οραματιστή Έλον Μασκ έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ εκτοξεύοντας ταυτόχρονα 143 δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Η εξέλιξη αναδεικνύει μια γενικότερη τάση σμίκρυνσης των δορυφόρους χάρη σε τεχνολογικές προόδους: δορυφόροι που κάποτε είχαν μέγεθος αυτοκινήτου και κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν σήμερα το μέγεθος βαλίτσας και συχνά βασίζονται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα του εμπορίου.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ανήκε σε ινδικό δορυφόρο που έθεσε σε τροχιά 104 δορυφόρους το 2017.

Οι 143 δορυφόροι απελευθερώθηκαν σταδιακά από έναν κεντρικό πυρήνα (SpaceX)

O Falcon 9 που εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το βράδυ της Κυριακής ώρα Ελλάδας μετέφερε μεταξύ άλλων 10 δορυφόρους για το σύστημα Starlink της SpaceX, ένα δορυφορικό σύστημα κόστους 10 δισ. δολαρίων που θα προσφέρει τελικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέχρι στιγμής η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει 800 δορυφόρους Starlink και εκτιμά ότι στην τελική του μορφή το σύστημα θα αποφέρει έσοδα 30 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Δορυφόροι του αστερισμού Starlink σε προηγούμενη πολλαπλή εκτόξευση της SpaceX (Green Bank Observatory)

Ακόμα, ο πύραυλος της SpaceX μετέφερε σε τροχιά 48 δορυφόρους «SuperDove της καλοφορνέζικης εταορείας Planet, σχεδιασμένους να φωτογραφίζουν την επιφάνεια της Γης με διακριτικό όριο 3-5 μέτρων. Οι 200 και πλέον δορυφόροι SuperDove που ήδη λειτουργούν δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα κουτί παπουτσιών.

Ακόμα μικρότεροι, με διαστάσεις 10 επί 10 επί 2,5 εκατοστά, είναι οι δορυφόροι «SpaceBees» της Swarm Technologies, σχεδιασμένοι να επικοινωνούν με εξειδικευμένους πομποδέκτες στο έδαφος, τοποθετημένους για παράδειγμα σε κοντέινερ ή μεταναστευτικά ζώα.

Οι μεγαλύτεροι από τους δορυφόρους της εκτόξευσης είναι σύγχρονα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, βάρους περίπου 100 κιλών, τα οποία αντικαθιστούν τα γιγάντια δορυφορικά ραντάρ του παρελθόντος.

Η SpaceX εκτόξευσε δορυφορικά ραντάρ της φινλανδικής Iceye, της ιαπωνικής iQPS και των αμερικανικών Capella και Umbra, εταιρειών που προσφέρουν δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ευκρίνειας σε εμπορικούς πελάτες.

Οι δορυφόροι της Planet προσφέρουν ανάλυση 3-5 μέτρων (Planet)

Όλοι οι δορυφόροι τέθηκαν σε πολική τροχιά σε ύψος 500 χιλιομέτρων, αργότερα όμως θα ρυθμίσουν την πορεία τους για να φτάσουν τις προεπιλεγμένες τελικές τροχιές τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ