Κορωνοϊός : Σιωπηλή διασπορά των μεταλλάξεων φοβούνται οι ειδικοί – Εκπέμπουν SOS για τις αντοχές των γιατρών

Κορωνοϊός : Σιωπηλή διασπορά των μεταλλάξεων φοβούνται οι ειδικοί – Εκπέμπουν SOS για τις αντοχές των γιατρών

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σήμερα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει διπλάσιο αριθμό μολύνσεων σε σχέση με χθες και πάνω από 600 κρούσματα, μετά από αρκετές μέρες. Πρόκειται για μια αύξηση, την οποία λίγο πολύ οι επιστήμονες της χώρας μας περίμεναν και είχαν προαναγγείλει, λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σήμερα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει διπλάσιο αριθμό μολύνσεων σε σχέση με χθες και πάνω από 600 κρούσματα, μετά από αρκετές μέρες. Πρόκειται για μια αύξηση, την οποία λίγο πολύ οι επιστήμονες της χώρας μας περίμεναν και είχαν προαναγγείλει, λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων.

Τις επόμενες μέρες, κυρίως προς το τέλος της εβδομάδας, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση κρουσμάτων, αφού αναμένεται ο λογαριασμός του… ανοίγματος της αγοράς. Αυτό που μένει να φανεί είναι που θα κάτσει η μπίλια των κρουσμάτων, τη στιγμή που έχει αρχίσει να «φουντώνει» ήδη η συζήτηση για τρίτο lockdown, το οποίο θα αποβεί καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων δεν είναι η μοναδική ανησυχία των ειδικών, αφού πονοκέφαλο στους επιστήμονες της χώρας μας προκαλεί η αύξηση στον δείκτη θετικότητας, εχθές ξεπέρασε το 4%, ενώ σήμερα κυμαίνεται σε αριθμούς αρκετά πάνω από το 2%. Πρόκειται για αριθμό που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να δηλώνει ότι αν παραμείνει σε αριθμούς κοντά στο 4%, θα πρέπει να «κλείσουμε τη χώρα».

Πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε πού θα κινηθούν τα κρούσματα, καθώς και ο δείκτης θετικότητας, για να έχουν οι λοιμωξιολόγοι σαφέστερη εικόνα για το πού «βαδίζουμε».

Όλα αυτά, τη στιγμή που το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού όχι μόνο έχει εμφανιστεί στη χώρα, αλλά εξαπλώνεται στο εσωτερικό. Σήμερα, επιβεβαιώθηκε ότι κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του φονικού ιού εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής.

Γίνεται πλέον κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να «σαρώνει» την Ευρώπη και θεωρείται «αδύνατο» να προσπεράσει, δίχως να επηρεάσει, τη χώρα μας. Αν το τρίτο κύμα κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, ή ακόμα και ένα νέο καθολικό lockdown.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε πως «αν συνεχίσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, θα πρέπει να γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων». Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.

Βέβαια, τα πράγματα σε περίπτωση νέου lockdown θα είναι καταστροφικά για την οικονομία της χώρας μας, αφού σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μια στις δύο επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρει σε περίπτωση νέων αυστηρών μέτρων.

Παράλληλα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «σιωπηλή διασπορά». Ενδεικτικά, o διευθυντής της Β ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας σε ιστοσελίδα, αναφέρει ότι δεν πρέπει… να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα από την μείωση των κρουσμάτων. «Είναι πανεύκολο να ξαναφτάσουμε εκεί. Βλέπω πάλι συνωστισμό και αύξηση επαφών. Φοβάμαι την σιωπηλή διασπορά, ακούω ότι τον Φεβρουάριο μπορεί να ανοίξει ξανά η εστίαση. Ξέρω τι συνέβη τον Οκτώβριο και ανησυχώ. Τότε δεν κάναμε κάτι για να προλάβουμε και δεν καταλάβαμε για πότε ξέφυγε η κατάσταση», τονίζει και προειδοποιεί πως το σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί αν υπάρξει νέο σφοδρό κύμα. «Πρέπει πάση θυσία να προλάβουμε το τρίτο κύμα. Να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Δεν θα την προλάβουμε την έκρηξη αν ανοίξουν κι άλλα. Δεν θα το πάρουμε είδηση» εξηγεί.

Παράλληλα, τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, με την ανοσία να απομακρύνεται κάθε μέρα περισσότερο.

Πρόκειται λοιπόν για κατάσταση που χαρακτηριζόταν «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αφού από τη μια είναι ένα τρίτο σφοδρό κύμα του κοροναϊού και από την άλλη μια οικονομία υπό κατάρρευση.

«Οι διασωληνώσεις μπορεί να φτάσουν τις 600 τον Μάρτιο»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εμφανίστηκε προβληματισμένος για το διάστημα που πρόκειται να ακολουθήσει και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα του φονικού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και τόνισε πως ήταν κάτι που περιμέναμε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαρηγιάννης συνέδεσε την άνοδο των κρουσμάτων του κοροναϊού με την αύξηση της κινητικότητας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι λογικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, τόνισε πως τον ανησυχεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας πως είναι τα ΜΜΜ είναι μια «αχίλλειος πτέρνα», ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν »γεννήσουμε λεωφορεία», όπως χαριτολογώντας έλεγαν κάποια μέλη της κυβέρνησης, μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο σε αυτά με συσκευές απολύμανσης του αέρα» με καλύτερο αερισμό.

Μάλιστα, προέβλεψε πως ενώ έχουμε αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας, με την πληρότητα σε ΜΕΘ να φτάνει το 48%, από τα μέσα Μαρτίου είναι πιθανό να καταγραφεί νέα αύξηση, με τις γεμάτες κλίνες να φτάνουν και πάλι τις 600.

Τέλος, σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ σε παιδιά και δασκάλους, ώστε «να σπάσουμε γρήγορα τις αλυσίδες μετάδοσης και να βρούμε αν είναι μεταλλαγμένα κρούσματα η όχι».

Κίνδυνος για τις μεταλλάξεις

Από την πλευρά του, στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως παραπάνω από το μισό του πλανήτη δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε εμβόλια εντός του 2021 και επεσήμανε πως εγείρεται σημαντικό ζήτημα καθώς, εάν υπάρξουν έντονες μεταλλάξεις του κοροναϊού, θα χρειαστούν εναλλακτικά εμβόλια.

Οι εταιρείες μας λένε πως μπορούν να παραχθούν γρήγορα, εντός έξι εβδομάδων, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας πως ήδη η Moderna σχεδιάζει «εναλλακτικά» εμβόλια, εάν το ήδη υπάρχον εμβόλιο δεν «πιάνει» το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

«Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη μετάλλαξη και παραλλαγή του ιού, ήδη προβλέπεται ότι θα αλλάξουν και τα εμβόλια. Ποιος θα τα παράξει τότε από την στιγμή που δεν μπορούν να παράξουν αυτά για τα επικρατούν στέλεχος;» διερωτήθηκε.

Το κακό σενάριο θα είναι η AstraZeneca να έχει παραγωγικά προβλήματα και πέραν του τριμήνου, εκτίμησε επιπρόσθετα ο καθηγητής, αναφέροντας πως μπορεί όπως είδαμε να ανακοίνωσαν επίσπευση των παραδόσεων κατά μια εβδομάδα, εντούτοις αυτό δεν θα λύσει πολλά προβλήματα.

«Αν αποκαταστήσουν την παραγωγική τους διαδικασία στο δεύτερο τρίμηνο και ταυτόχρονα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ιδιαίτερα με την μια δόση, τότε τα εμβόλια αρκούν για λίγο λιγότερο από τον μισό πληθυσμό» είπε με την προϋπόθεση ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson, πάνε καλά, θα τα περιμένουμε στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

«Αν συνεχίσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων»

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων «τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε» σχολίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.

Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, οπότε ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα αυριανά δεδομένα.

«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική» πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που εχουν ήδη αρθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ