Η Μήδεια υποχωρεί, τα προβλήματα παραμένουν – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, μεγάλες ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Η Μήδεια υποχωρεί, τα προβλήματα παραμένουν – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, μεγάλες ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες βλάβες και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στην Αττική. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 48 ώρες παραμένουν νοικοκυριά στον Διόνυσο, την Άνοιξη, τον Άγιο Στέφανο και άλλες όμορες περιοχές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όχι μόνο δεν έχουν ρεύμα, αλλά και θέρμανση.

Ενδεικτικά μόνο στο Διόνυσο, το 80% των νοικοκυριών είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε πολλά έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω πτώσης δέντρων από την Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, δεσμεύτηκαν σήμερα για αποκατάσταση των ζημιών στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής έως και αργά το βράδυ.

Ποιες περιοχές μένουν χωρίς ρεύμα

Ειδικότερα ο πρόεδρος των τεχνικών ΔΕΗ, κ. Κώστας Μανιάτης, ενημέρωσε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται στην Εκάλη, στον Διόνυσο και τις γύρω περιοχές.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης, συγκεκριμένα, εντοπίζονται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε Κηφισιά, Διόνυσο, Εκάλη, Δροσιά, Σταμάτα, Γραμματικό, Πολύδροσο, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Νέο Ψυχικό, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Άγιο Στέφανο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκά, Σαλαμίνα και Αυλώνα.

Στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση συμμετέχει και ο στρατός.

Ειδικότερα, έχουν βγει στον δρόμο 42 συνεργεία του στρατού, αλλά και ομάδες της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτή την ώρα στις εξής περιοχές:

  • Δροσιά
  • Εκάλη
  • Άγιος Στέφανος
  • Διόνυσος
  • Άνοιξη
  • Παπάγου
  • Τμήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας

Προβλήματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε:

  • Φιλοθέη
  • Ηλιούπολη
  • Χαλάνδρι
  • Αγ. Απόστολοι Καλάμου
  • Άγιος Στέφανος
  • Πετρούπολη
  • Γλυφάδα
  • Περιστέρι
  • Ίλιον
  • Βριλήσσια
  • Κάτω Κηφισιά
  • Μαρούσι
  • Δαχτυλίδι Αμαρουσίου
  • Λούτσα
  • Παλαιό Ψυχικό
  • Νέο Ψυχικό
  • Γραμματικό
  • Αγία Παρασκευή
  • Πολύδροσο
  • Καπανδρίτι
  • Κιούρκα
  • Καλογρέζα
  • Μενίδι
  • Νέο Ηράκλειο
  • Σκαραμαγκά
  • Σαλαμίνα
  • ΑυλώναΝέα Ιωνία
  • Μεταμόρφωση

Χαρδαλιάς: Απόλυτη προτεραιότητα η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Μετά το πέρας της σύσκεψης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε πως έως και το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές.

«Μεγάλο στοίχημα είναι η ηλεκτροδότηση» τόνισε και συνέχισε: «Είναι πρώτη φορά που είχαμε καθολικό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος της σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία,  η Μήδεια ήταν μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες που χτύπησαν τη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ τώρα το φαινόμενο «βρίσκεται σε ύφεση.

«Από τις 4 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, ενώ πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά την παροχή νερού, αυτή έχει  αποκατασταθεί στο Κουκάκι, στο Ηράκλειο και στη Νέα Μάρκη.

Μεγάλο στοίχημα το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης

«Το μεγάλο στοίχημα είναι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΔΔΗΕ κάνει μεγάλη προσπάθεια. Μόνο στη Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους. Από χτες συνδράμουμε και εμείς με συνεργία της πολιτικής προστασίας. Η απολυτή προτεραιότητα είναι το σύστημα ηλεκτροδότησης το ποιο έχει υποστεί συντριπτικές ζημίες.

Μέχρι αργά το βράδυ πιστεύω η πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε περιοχές που έχουν για πάνω από 48 ώρες «σκοτάδι» δηλαδή σε Διόνυσο, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο κι όμορες περιοχές. 

Δήμαρχος Διονύσου: Η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα τρεις ημέρες

«Είναι κρίσιμη ημέρα η σημερινή, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να επανέλθει το ρεύμα», σημείωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος ανέφερε πως η περιοχή παραμένει χωρίς ρεύμα εδώ και 72 ώρες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύσου, εκτός από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει ούτε υδροδότηση στην περιοχή.

Ενημέρωσε, τέλος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 πως ομάδες εθελοντών πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποιος κάτοικος της περιοχής χρειάζεται βοήθεια.

Προβλήματα με την ύδρευση

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε προβλήματα υπάρχουν και με την ύδρευση σε περιοχές της Αττικής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Και σ’ αυτήν την περίπτωση συνεργεία της ΕΥΔΑΠ δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν προκύψει.

Με δικά της ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (γεννήτριες) προσπαθεί η ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Πρόκειται για περιοχές που τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε υψηλά σημεία όπως η Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε ήδη αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, η Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη η Αγία Παρασκευή και η Άνοιξη. Μάλιστα χθες στην Άνοιξη επιχείρησαν και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή. 

«Μισές» οι συγκοινωνίες στην Αττική

Οπως έκανε γνωστό ο ΟΑΣΑ τα λεωφορεία λόγω του παγετού άρχισαν τα δρομολόγιά τους από τις 7 το πρωί. Οπως διευκρινίζεται, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από τις 7 το πρωί κανονικά, όπου το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Και αυτό, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν νωρίς το πρωί δρομολόγια στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια όπου η κακοκαιρία έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Αττικής.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες συγκοινωνίες, το μετρό στις γραμμές 2 και 3 θα λειτουργήσει κανονικά, εκτός από το κομμάτι Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, όπου δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε σήμερα δρομολόγια.

Στην γραμμή 1 του ηλεκτρικού λειτουργεί κανονικά το πρωί το κομμάτι Πειραιάς – Ειρήνη, ενώ θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει εντός της ημέρας και το υπόλοιπο μέρος της διαδρομής ως την Κηφισιά. Κανονικά θα λειτουργήσει το τραμ.

Κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας

Λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων από ώρα 04:00 της 17/02/2021 δίνεται στην κυκλοφορία το τμήμα της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από τη Γέφυρα Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τα όρια με τον Νομό Βοιωτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Σημειώνεται ότι από την Βοιωτία και πάνω η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται

Και ο Στρατός στη μάχη

Ήδη από χθες το βράδυ, συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Αττική.

Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή όλων όσων κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Πώς θα κινηθεί η Μήδεια τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το meteo η «Μήδεια» κινείται πλέον, νότια και πλήττει την Κρήτη, αφού σάρωσε την Ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων, καθώς και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το meteo.gr, προβλέπονται χιονοπτώσεις σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη έως το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2021. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στα Δωδεκάνησα με σταδιακή εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται κατά τόπους σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι υπάρχει και για τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το πρωί θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ